ויטמין D חיוני לתהליכים רבים בגוף. הידוע יותר הוא חיזוק העצמות, אבל יש לו תפקידים רבים נוספים שנמצאים במחקר אינטנסיבי, כמו חיזוק השרירים ושיפור תפקוד המערכת החיסונית. ישנם מחקרים המראים קשר בין ויטמין D ובין הורדת הסיכון לזיהום ויראלי במערכת הנשימה לילדים ולמבוגרים וגם למחלות ויראליות אחרות. אך עד כה אין מחקרים הקושרים ויטמין D ספציפית לקורונה, לכן לקיחת מנות גדולות של ויטמין D כנראה לא תמנע ולא תרפא את המחלה. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אבל לפני שאתם ממהרים לקנות תוספי תזונה, חשוב להבין שההשפעות החיוביות הללו מתקיימות רק במקרה של חוסר בוויטמין D. עודף ויטמין D גורם להרעלה, מעלה סיכונים למחלות לב וכלי דם ויכול לגרום להתפרקות העצם, אז אל תלכו לפי הטרנד, קחו רק כמה שצריך.

כמה צריך?

הקצובה היומית המומלצת היא 600-800 יחידות של ויטמין D ביום. הגבול הגבוה (upper limit) הוא 4,000 יחידות. אסור לעלות מעבר למינון זה, וגם הוא גבוה מדי אם מדובר בנטילה יום יומית.

איך יודעים האם יש מספיק ויטמין D בגוף? 

על ידי בדיקת דם. חסר בוויטמין D נקבע אם רמתו בדם נמוכה מ-75 ננומול לליטר, בקופת חולים "כללית", ומתחת ל-32 ננוגרם למיליליטר ביתר הקופות. בקיצור – צריך להיות מעל 75 בקופת חולים כללית ומעל 32 בשאר הקופות. אך יש גם סימנים גופניים שעלולים להצביע על מחסור בוויטמין. 

סימנים שעשויים להעיד על מחסור בוויטמין D:

  1. אתם חולים לעתים קרובות. ויטמין D קשור לתהליכים שונים וחשובים בגוף והוא בין היתר מעורב גם בשמירה על המערכת החיסונית. כשהגוף סובל ממחסור בוויטמין D, זה משפיע על מערכת החיסון ועלול לחשוף אתכם יותר למחלות שונות, כמו שפעת, הצטננות, אלרגיות, אקזמה ועוד. 
  2. תשישות. מחקרי עבר הראו קשר בין מחסור בוויטמין D ותשישות אצל נשים. ויטמין D יכול לשפר את רמות האנרגיה שלכם - ולכן אם יש לכם מחסור בו, זה בהחלט יכול להוביל לתחושה של עייפות מתמדת. אז אם אתם מרגישים עייפים באמצע היום ללא כל סיבה נראית לעין, ייתכן שזה מחסור בוויטמין D.
  3. עצמות לא בריאות. כידוע, ויטמין D עוזר לגוף לבניית עצמות ולשמירה על בריאותן. לכן, מחסור בסידן או בוויטמין D יכול להוביל להיחלשות העצמות ולפיכך גם לפציעות. 
  4. נשירת שיער. ישנן סיבות שונות לנשירת שיער, ביניהן סטרס, שינויים הורמונליים ותזונה לקויה, אך גם מחסור בוויטמין D עשוי להוביל לכך. 
  5. פצעים שמחלימים לאט. כיוון שוויטמין D חשוב לתפקוד המערכת החיסונית, מחסור בו עשוי להוביל לפגיעה ביכולת של הגוף להחלים במקרים של פצעים.  
  6. כאבי שרירים עזים. גורמים שונים יכולים להוביל לכאבי שרירים, אך ישנם מחקרים שמראים כי זה עשוי להיות סימן למחסור בוויטמין D. בנוסף לכך, נמצא קשר בין כאבי שרירים כרוניים ורמה נמוכה בדם של ויטמין D. 
    סרדינים בשימורים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
    ניתן להשיג ויטמין D מסרדינים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

 עוד על נגיף הקורונה:
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
>> מחקר חדש: נגיף הקורונה מסוגל להישאר באוויר

מאיפה אפשר לקבל ויטמין D?

מעט מהמזון:

ב-100 גרם פורל או סלמון - כ-600 יחידות.

בכוס חלב מועשר בויטמין D - כ- 100 יחידות.

ב-2 סרדינים משומרים בשמן - כ-40 יחידות.

בביצה גדולה - כ-40 יחידות (ויטמין D נמצא רק בחלמון).

ב-100 גרם טונה משומרת במים אחרי סינון - כ-40 יחידות.

ישנם גם דגני בוקר המועשרים בוויטמין D.

זה הכל.

רוב הוויטמין D נוצר בגוף בהשפעת קרני השמש. מאחר שלא מומלץ להיות בשמש ורובנו בימים אלה מבלים בישיבה ממושכת בבית - מקור זה פחות רלוונטי לנו כרגע. 

אז מה עושים? 

ניתן להשלים את החסר בעזרת תוספי תזונה. הוא נמצא בכמה צורות: בטיפות, בכמוסות ובכדורים. טיפות וכמוסות מכילות ויטמין D המומס בשמן, מה שמשפר את הספיגה. כדורים נספגים קצת פחות טוב וכדאי לבלוע אותם עם ארוחה המכילה שמן. 

ויטמינים (אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock)
אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock

ומה לגבי מינונים?

הרגילים ביותר בארץ מכילים 400 יחידות או 1000 יחידות בטיפה או בכמוסה. חשוב לבדוק כמה ויטמין D נמצא בתכשיר כדי לא לקחת יותר מדי, זוכרים? סכנת הרעלה. 

1,000-2,000 יחידות מספיקות כדי למלא את הצרכים ולסיים את החסר. אם הבדיקות השתפרו – יש להקטין מינון. לא לאפשר לבדיקות דם לעלות יותר מדי. נטילת כמויות גדולות שלעתים מומלצת על ידי אנשים שונים, כמו 100,000 פעם בחודש, גם פחות אפקטיבית וגם עדיין לא ידוע איך משפיעות כמויות כה גדולות של ויטמין D על בריאותנו.

ויטמין D נחשב כיום בעל מבנה ופעילות הדומים להורמון. ולא לשכוח הרעלה! עודפים של ויטמין D ועלייה גבוהה מדי בבדיקות דם לא מומלצת ובמקרה כזה יש להקטין את המינונים. חשוב להדגיש כי יש להיוועץ ברופא או בדיאטן קליני לפני שאתם מחליטים ליטול ויטמין D.