אם אתם אוהבים קפה ומנסים גם לרדת במשקל, סביר להניח שאתם מודעים לכך שלקפה יש מוניטין של משקה שתורם לדיאטה. רבים מספרים על ריצות לשירותים אחרי כוס הקפה של הבוקר, שזה בהחלט נשמע כמו הוכחה להשפעה של הקפה על מערכת העיכול שלנו. ישנם אף מחקרים שהראו כי שתיית קפה יכולה להאיץ את חילוף החומרים בגוף ולפיכך יכולה לסייע לשריפת שומנים ושמירה על המשקל. אך ישנם כמה מומחים שעדיין לא בדיוק משוכנעים. למעשה, יש הטוענים שקפה דווקא יכול לחבל לכם בניסיונות לרדת במשקל. אחד מהם הוא  ד"ר וינסנט .מ. פדרי, רופא המתמחה בבריאות המעיים, שטוען כי קפה עשוי לגרום להשמנה, ויש לו לא מעט נימוקים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במאמר לאתר mindbodygreen, ד"ר פדרי מספר שמטופלים רבים שלו מופתעים בכל פעם שהוא אומר להם שקפאין יכול לבלום ירידה במשקל. לאור אינספור מחקרים שיוצאים בשנים האחרונות שמראים את היתרונות הבריאותיים של הקפה, בהחלט ניתן להבין אותם.

ואכן מחקרים מראים שקפאין הוא מקור טוב לפוליפנולים ונוגדי חמצון אחרים, אך זה בהחלט לא היתרון הבריאותי היחיד שלו. מחקרים אחרים הראו שקפה (במינונים שונים) יכול להפחית סיכון לסוכרת 2 ואף גם למחלת הפרקינסון. וישנם מחקרים שהראו שקפאין מסייע לרדת במשקל ולשמור על עליו בעיקר מאחר שהוא תרמוגני, כלומר הוא תורם לשריפת שומן בגוף.

הצד האפל של הקפה

כל אלה בהחלט מראים שלקפה יש לא מעט צדדים חיוביים, אך ד"ר פדרי טוען שיש גם לא מעט צדדים שליליים שיש להביא בחשבון. האדם הממוצע צורך כ-300 מ"ג קפאין ביום. "כמות זו של קפאין (ואצל אנשים מסוימים אף פחות) יכולה להשפיע משמעותית על רמות הסוכר בדם", מסביר ד"ר פדרי. בחמישה מתוך 7 מחקרים שנסקרו, נמצא כי קפאין מעלה את רמות הגלוקוז בדם. רמות גבוהות של סוכר בדם גורמות לעלייה ברמות האינסולין. האינסולין אחראי בין היתר לאחסון שומן באזור הבטן. רמות גבוהות של אינסולין גורמות לתאי הגוף להיות רגישים אליו פחות - מצב שנקרא "עמידות לאינסולין". כדי לרדת במשקל ולשמור עליו - התאים צריכים להיות רגישים לאינסולין. "לפיכך, לקפה (וקפאין) יש את הפוטנציאל להפוך את התאים שלכם לעמידים לאינסולין", מסביר ד"ר פדרי.

ממטה-אנליזה שבחנה שבעה מחקרים, נמצא כי קפאין מפחית רגישות לאינסולין לטווח הקצר בקרב אנשים בריאים ועשוי להוביל לרמות גבוהות של סוכר בדם. ממצאים אלו תלויים בכמות הקפה שאתם צורכים, כלומר, ככל שתשתו יותר כוסות קפה – כך תהיה לקפאין יותר השפעה על רמות הסוכר שלכם בדם. למרות זאת, נמצא כי בקרב אנשים מסוימים, עמידות לאינסולין יכולה להתפתח גם במינונים נמוכים של קפאין. ישנם חוקרים שמשערים כי הפוליפנולים בתה ובקפה עשויים לאזן את ההשפעות האלה. אז למה מחקרים מראים תוצאות הפוכות והאם קפאין באמת יכול למנוע ירידה במשקל או לעודד אותה?

מועיל לבריאות? (צילום: אילוסטרציה, חדשות)
גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם | צילום: אילוסטרציה, חדשות

עוד ב-mako בריאות:

>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת

ד"ר פדרי מסביר כי הסיבה העיקרית לחוסר עקביות בכל הנוגע למחקרים על קפאין ועמידות לאינסולין היא שמחקרים מסוימים לא מביאים בחשבון משתנים נוספים שעשויים גם הם להשפיע על רמות הסוכר בדם ועל רמות האינסולין. נוסף על כך, לכל אחד מאתנו מערכת עיכול שעובדת קצת אחרת ולפיכך אנו מעכלים קפאין אחרת. וסיבה נוספת שד"ר פדרי מציין היא שגם הגנים שלנו משפיעים במידה רבה על המטבוליזם שלנו. "אנשים עם מטבוליזם מהיר מפנים קפאין במהירות רבה מדי, כלומר הם סופגים את נוגדי החמצון ורכיבים טובים אחרים בקפה בלי לקחת את הדברים השליליים שלו".

אז מה עליכם לעשות בתור אנשים שאוהבים קפה? "אני לא טוען שאתם צריכים לוותר לעולמי עד על הקפה האהוב עליכם בבוקר, או על התה של אחר הצהריים", אומר ד"ר פדרי. "אך בו בזמן, אני רוצה שתהיו מודעים לכך שיותר מדי קפאין - ובחלק מהאנשים לא הרבה קפאין - יכול לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם וברמות האינסולין, מה שיוביל לעלייה במשקל", מסביר. ובמילים אחרות, גם אם יש לא מעט יתרונות בריאותיים בקפאין, כדאי לצרוך אותו במתינות, בייחוד אם אתם מנסים לשמור על המשקל.