עונת הקיווי היא בעיקר בחורף, אך היא יכולה להתחיל כבר מאוקטובר ואנחנו כאן כדי להזכיר לכם רגע לפני – שקיווי זה פרי הרבה יותר בריא ממה שאולי נדמה לכם. הוא אמנם שנוי במחלוקת, טעמו החמוץ-מתוק הופך אותו לפרי שהוא פחות קונצנזוס מבננה או תפוח, אבל הוא לגמרי יוסיף בוסט בריאותי לתפריט שלכם.

כמה מילות אזהרה לפני שאנחנו מפרטים את יתרונותיו הבריאותיים של הקיווי – כיוון שמדובר בפרי שיכול לגרום לתגובה אלרגית, חשוב להיות ערניים לתחושות מוזרות בעת האכילה. אם אכלתם קיווי והתחלתם להרגיש עקצוץ (שלא נובע מהחמיצות שלו), גרד או תחושה לא נעימה באזור הפה, הלשון והגרון מומלץ להפסיק לאכול אותו ולפנות לטיפול רפואי. לתינוקות מותר לאכול קיווי רק לאחר גיל שמונה חודשים. אז למי שלא אלרגי – הנה כמה יתרונות בריאותיים של קיווי שכדאי להכיר:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

  1. משפר את העיכול
    קיווי מכיל אנזים שנקרא אקטינידין, שעוזר לפרק את חלבוני המזון. מחקר שפורסם ב-2010 מצא כי תמצית קיווי, המכילה אקטינידין משפרת באופן משמעותי את עיכולם של מרבית החלבונים. נוסף לכך, קיווי הוא מקור מעולה לסיבים תזונתיים, התורמים לשיפור תפקוד מערכת העיכול ומונעים בעיות עיכול כמו עצירות.
  2. יכול לתרום לשמירה על המשקל
    לקיווי יש ערך קלורי נמוך יחסית (כ-45 קלוריות לקיווי) וערך תזונתי גבוה. בנוסף לכך הוא מכיל גם המון סיבים תזונתיים, מה שהופך אותו לנשנוש מעולה אם אתם בדיאטה, או שומרים על המשקל. הסיבים שבו יעזרו לא רק למערכת העיכול להיות יעילה יותר (מה שעוזר לשמירה על המשקל), אלא גם ישאירו אתכם שבעים לאורך זמן, בלי לחפש אחר נשנושים אחרים פחות בריאים. כיוון שעדיין מדובר בפרי שמכיל סוכר, גם כשמדובר בסוכר טבעי, חשוב לצרוך במתינות.
  3. משפר את תפקוד מערכת החיסון
    קיווי עשיר בוויטמין C  - והוא למעשה מכיל את כל כמות הוויטמין C המומלצת ליום. ויטמין C תורם לתפקוד תקין של תאים השייכים למערכת החיסונית ובכך הוא עוזר למנוע מחלות. מחקר אחד אף הראה כי קיווי יכול להפחית את הסבירות להצטננות. זה כמובן לא אומר שאם אכלתם קיווי אז אתם לגמרי מוגנים מפני התקררות, אבל זה בהחלט יכול לעזור כחלק מתפריט בריא.
    קיווי (צילום:  Nitr, shutterstock)
    מכיל את כל כמות הוויטמין C המומלצת ליום | צילום: Nitr, shutterstock


    עוד ב-mako בריאות:
    >> "כל יום נוגעים בי אנשים שאני לא מכירה"
    >> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
    >> הקשר המשמעותי שבין חוסר ברזל ומחלת הקורונה

  4. טוב לבריאות העור והשיער
    כאמור, בקיווי יש המון ויטמין C, שהוא למעשה מרכיב חיוני בייצור קולגן בגוף. קולגן הוא חלבון שמהווה מרכיב עיקרי ברקמות חיבור, ביניהן העור והשיער. כך שייצור מוגבר שלו תורם למראה עור זוהר ובריא ולשיער חזק.
  5.  אנטי אייג'ינג ומונע מחלות כרוניות
    אין ספק שהכמות המשמעותית של ויטמין C בקיווי הופכת אותו לכוכב של ממש, התורם לתפקוד מערכות שונות בגוף. כיוון שוויטמין C הוא גם נוגד חמצון שנלחם ברדיקלים חופשיים, צריכת קיווי יכולה למעשה לעזור לא רק למנוע הזדקנות מואצת של תאי הגוף – אלא גם מפחית את הסבירות למחלות כרוניות. רדיקלים חופשיים פוגעים בתאי הגוף ובדנ"א ולכן חשוב לצרוך מזונות המכילים המון נוגדי חמצון כדי להילחם בהם.
    אישה מחייכת (צילום: Puhhha, shutterstock)
    מעודד ייצור קולגן ושומר על עור זוהר | צילום: Puhhha, shutterstock
  6. מפחית קרישי דם
    מחקר שנעשה על ידי אוניברסיטת אוסלו מצא ששניים-שלושה קיווי ביום יכולים להפחית את הסיכון לקרישי דם. נוסף לכך, הם מצאו כי קיווי גם מפחית את כמות השומן בדם.
  7. מגן על העיניים
    מחלות עיניים נחשבות נפוצות במיוחד בקרב מבוגרים. ניוון מקולרי (התדרדרות בראייה) קורה ללא מעט אנשים אחרי גיל 65 ובמקרים רבים זה בלתי נמנע. אבל זה לא אומר שזה תמיד בלתי נמנע – יותר מחקרים מראים כי תזונה בריאה יכולה להפחית את הסיכון לניוון מקולרי, או לכל הפחות לדחות אותו. מחקרים מראים כי צריכה מרובה של פירות וירקות עשירים בנוגדי חמצון (כמו קיווי) יכולה להפחית את הסבירות להתפתחות ניוון מקולרי. גם תזונה עשירים בסיבים תזונתיים יכולה לתרום להפחתת הסיכון.