רבים אוהבים להתחיל את הבוקר שלהם עם מיץ תפוזים או שייק פירות, במטרה לפתוח את היום עם מנה בריאותית של פירות עשירים בערכים תזונתיים. מיץ תפוזים (או כל פרי אחר) בהחלט יכול לעזור לאנשים שמקפידים על תזונה נכונה, אבל נראה שהטיימינג קריטי ממה שחשבתם. מתברר שאם אתם אוהבים לשתות שייק פירות בארוחת הבוקר, כדאי שתחכו לסוף הארוחה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לפי מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון, שפורסם בכתב העת הרפואי Cell Metabolism, שתיית מיץ תפוזים (או כל שתייה מתוקה אחרת) על בטן ריקה יכולה להשפיע לרעה על מערכת העיכול שלכם. המחקר, שנעשה על עכברי מדע, מצא כי פרוקטוז (סוכר המצוי בפירות) מעובד לרוב במעי הדק ולא בכבד, כפי שנהגו לחשוב. אם פרוקטוז לא מעובד במעי הדק, הוא מתקדם לכבד או למעי הגס. מחקרים קודמים הראו שכמות גדולה של סוכר בכבד יכולה לגרום לנזק. כמו כן, ידוע כי כמות עודפת של פרוקטוז יכולה להשפיע לרעה על המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים) במעי הדק ובמעי הגס.

מיץ תפוזים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עדיף לשתות בסוף הארוחה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כתוצאה מכך, החוקרים ממליצים לשמור על רמות מאוזנות של פרוקטוז. "יש הבדל פיזיולוגי בסיסי בין האופן שהגוף מעבד כמויות סוכר קטנות לבין האופן שהוא מעבד כמויות סוכר גדולות", אומר ד"ר ג'ושוע ד. רבינוביץ' מאוניברסיטת פרינסטון, שערך את המחקר. לטענתו, נהוג היה לחשוב שהכבד מעבד את הסוכר, אך מחקר זה הראה שיותר מ-90 אחוז של הפרוקטוז עבר עיבוד במעי הדק אצל עכברים.

עוד ב-mako בריאות:
>> יש לי חזה גדול והלכתי שבוע בלי חזייה
>> האם באמת צריך להשתין אחרי סקס?
>> כך תגרמו לגוף שלכם לשרוף יותר קלוריות

במילים פשוטות, החוקרים הסיקו שכדאי לצרוך כמויות מתונות של פרוקטוז (על בטן ריקה), כדי למנוע מצב שהפרוקטוז יגיע לכבד ויעובד שם. אם אתם חושבים שכוס מיץ תפוזים תמימה היא "כמות מתונה", תופתעו לדעת שהיא נחשבת לכמות מופרזת. על פי ד"ר רבינוביץ', כוס מיץ תפוזים מכילה פי 2 יותר פרוקטוז ממה שהוא היה מגדיר כ"כמות מתונה".

נוסף על כך, החוקרים גילו שהמעי הדק מעבד טוב יותר פרוקטוז לאחר ארוחה. לכן, שתיית מיץ תפוזים כשאתם קמים בבוקר יכולה להיות טעות גדולה שתשפיע לרעה על בריאותכם. עם זאת, החוקרים מסתייגים מעט ומציינים שהנושא צריך להיחקר יותר לעומק לפני שניתן יהיה להגיע למסקנות חד משמעיות. עד אז, ד"ר רבינוביץ' ממליץ לצמצם בצריכת סוכר – ואם חייבים, לשמור את זה לאחרי הארוחה.