מחקרים רבים שיצאו בשנים האחרונות תומכים בטענה שארוחת הבוקר היא הארוחה הכי חשובה ביום. מעבר לכך, לא מעט מומחים הזהירו אנשים שמעדיפים לוותר על ארוחת הבוקר - שבריאותם עלולה להיפגע מזה, בעיקר אם הם שואפים לרדת במשקל. אך כעת נראה שיש חוקרים שטוענים אחרת. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לפי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי BMJ, נמצא כי לא קיימת הוכחה חד משמעית שאכילת ארוחת בוקר יכולה לעזור לנו להפחית בכמות הקלוריות שאנו צורכים מדי יום.

אם עקבתם אחר המחקרים האחרונים בכל נוגע לארוחות בוקר, ככל הנראה ששמתם לב שרבים מהמחקרים מצביעים על כך שארוחת הבוקר היא אכן הארוחה החשובה ביותר ביום. ממחקרי עבר נמצא כי ארוחת בוקר בריאה (פירות, ירקות ודגנים מלאים) עוזרת לילדים ובני נוער להתפתח ולשמור על ריכוז בבית הספר. נוסף על כך, ארגוני בריאות ציבוריים ומומחים בתחום ציינו את ארוחת הבוקר ככלי חשוב למניעת משקל-עודף ולעידוד ירידה במשקל.

ההסבר שעומד מאחורי הטענות הללו, הוא שאכילה בשעה מוקדמת תזרז את המטבוליזם ותמנע תחושת רעב שתוביל לאכילת יתר בארוחות הבאות. מחקרים שנעשו בנושא מצאו ראיות לכך שטענות אלה הן מבוססות, אם כי לרוב מדובר היה במחקרים תצפיתיים בלבד שלא יכלו להגיד בוודאות אם ישנו קשר של סיבה ותוצאה.

בהתאם לכך, בשנים האחרונות מתחילים לצוץ מחקרים בנושא שנבדקו בצורה מעמיקה יותר ולא רק תצפיתית ושם נראה שהקשר שבין ארוחת בוקר לירידה במשקל הוא רופף הרבה יותר. "הבעיה היא שאלה שאוכלים ארוחת בוקר נוטים להיות שונים מאלה שלא. לפיכך, הבעיה במחקרים תצפיתיים היא שייתכן כי זו לא ארוחת הבוקר שטובה להם, אלא אורח החיים והבחירות התזונתיות שתורמות לשמירה על המשקל", מסבירה פלביה ציקוטיני, אפידמיולוגית באוניברסיטת מונאש באוסטרליה, לאתר Gizmodo.

ארוחת בוקר (צילום: Aleksei Potov, Shutterstock)
לאכול או לא לאכול? | צילום: Aleksei Potov, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> מפחיד: ליטפה חתול רחוב ונדבקה בזיהום מחריד
>> מדענים ישראלים טוענים שהם מצאו תרופה לסרטן
>> מדהים: גילינו מה סודה לשתייה יכולה לרפא

ציקוטיני וצוותה החליטו לבחון ולנתח כמה שיותר מחקרים קליניים שנעשו בנושא כדי להבין אחת ולתמיד האם אכילת ארוחת בוקר מדי יום תורמת לשמירה על המשקל. הם בדקו 13 מחקרים שונים שנעשו בארה"ב, בריטניה ויפן בין השנים 1992 ל-2016, שסך הכל כללו כ-500 משתתפים מבוגרים, בגילים ומשקלים שונים. חלק מהניסויים שנעשו בדקו אם ארוחת בוקר יכולה להשפיע על המשקל, אחרים בדקו האם ארוחת בוקר יכולה להשפיע על כמות הקלוריות הנצרכת מדי יום.

"מצאנו שאלו שאכלו ארוחת בוקר נטו לצרוך כ-260 קלוריות יותר מדי יום ובממוצע עלו כ-0.44 ק"ג", אומרת ציקוטיני. "הדבר החשוב ביותר, הוא שלא הייתה ראיה לשיפור במטבוליזם בקרב אנשים שאכלו ארוחת בוקר או לכך שהם בסבירות נמוכה יותר לאכול יתר על המידה בהמשך היום". דפוס זה היה עקבי בכל המחקרים.

עם זאת, החוקרים מציינים כי אין לקחת מסקנות אלה כתשובה חד משמעית וסופית לשאלה האם ארוחת בוקר תורמת לשמירה על המשקל או לא. לפיהם, נדרשים מחקרים נוספים שמבוססים על ניסויים מעמיקים יותר ואיכותיים יותר, כדי לדעת בוודאות. ובכל זאת, עדיין יש כמה דברים חשובים שאפשר לקחת מהמחקר הנוכחי. "המסר העיקרי הוא שאם אדם מסוים אוהב לאכול ארוחת בוקר, זה בסדר", אומרת ציקוטיני. "עם זאת, אין ראיה לכך שעלינו לעודד אנשים לשנות את הדפוסים שלהם ולכלול ארוחת בוקר בסדר היום שלהם כדי למנוע עלייה במשקל או משקל-עודף...זה עלול לעשות את הפעולה ההפוכה".