העיסוק במבנה גוף ובהשפעתו על התזונה והכושר שעלינו להקפיד עליהם, הוא לא חדש. יש הסבורים כי מבנה הגוף שלנו צריך להכתיב את אורח החיים שלנו, שאנשים עם מבני גוף שונים הם בעלי צרכים אחרים. אמנם לא מדובר במדע מדויק במיוחד, אבל יש בהחלט אנשי רפואה שתומכים בכך, גם אם ההוכחות ליעילות השיטה הן לא חד-משמעיות. אז החלטנו לבדוק עד כמה דיאטה בהתאם למבנה גוף יכולה לעזור לנו לרדת במשקל ולנהל אורח חיים בריא יותר.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מקובל לחלק את מבנה הגוף לשלושה סוגים עיקריים (אם כי יש הטוענים כי יש עוד סוגים של מבני גוף כמובן):

אנדומורף: מבנה עגלגל, מסת שומן גבוהה ומסת שריר נמוכה.

מזומורף: מבנה אתלטי, שרירי, מסת שומן נמוכה ומסת שריר גבוהה.

אקטומורף: מבנה גוף צנום, מסת שומן נמוכה ומסת שריר נמוכה.

מובן שמדובר בחלוקה כללית למדי ושלושת הסוגים הללו לא כוללים סוגי גוף נוספים, כמו צורת אגס, שמאופיינת בפלג גוף עליון בעל פחות שומן ואילו פלג גוף תחתון עם אחוזי שומן גבוהים יותר. אצל אנשים עם צורת גוף "תפוח", לעומת זאת, מרבית השומן מתרכזת במרכז הגוף. שיטות אחרות דוגלות בבדיקת מסת שומן כללית אצל אנשים כדי לתאם תזונה ופעילות גופנית מומלצת. אך עדיין, משלושת הסוגים הללו נוצרה דיאטה שמיועדת לאנשים בעלי מבנה גוף אנדומורפי, כלומר עם מסת שומן גבוהה יותר. במובן הזה, אם אתם עונים על ההגדרה, ייתכן שדיאטה זו תוכל לעזור לכם.

סוגי גוף (צילום: TreesTons, shutterstock)
מימין לשמאל: אנדומורף, מזומורף ואקטומורף | צילום: TreesTons, shutterstock

אז מה זו דיאטה עבור אנדומורפים?

תזונה עבור מבנה גוף אנדומורפי מתאפיינת בצריכה גבוהה יותר של חלבונים ושומנים בריאים – וצריכה נמוכה יותר של פחמימות. הנה רשימה של מאכלים מומלצים עבור אנשים עם מבנה גוף אנדומורפי:

  • דגים
  • בשרים רזים
  •  ביצים
  • שעועית
  • שמן זית
  •  אגוזים
  • אבוקדו

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית

חשוב לציין שאתם לא צריכים להפסיק לאכול פחמימות, אפשר להפחית את הכמות ולבחור בפחמימות איכותיות יותר – כמו בטטה, קטניות, שיבולת שועל. רייצ'ל אטרד, מאמנת כושר ותזונאית, ממליצה לאכול מנת פחמימה לאחר אימון, כיוון שבזמן הזה הגוף משתמש בפחמימה לבניית שרירים ולא כדי לאחסן שומן. בכל מקרה, תמיד כדאי להיוועץ בדיאטן קליני שיעזור להתאים לכם תפריט באופן אישי ויוכל לבדוק אם אכן הדיאטה הזו מתאימה לכם.

נשים בגדלים שונים (צילום:  Jacob Lund, shutterstock)
יש מגוון רחב של סוגי גוף | צילום: Jacob Lund, shutterstock

לא נוסחה קבועה

דיאטה דלת-פחמימות עבור אנשים עם מבנה גוף אנדומורפי יכולה לעזור, אבל אין הוכחות לכך שזו הדיאטה היעילה ביותר עבור כל אדם עם מבנה גוף זה. הסיבה לכך היא בעיקר כי מבנה גוף הוא תוצאה של גורמים שונים, ביניהם גנטיקה, עבודה, סטרס, אורח חיים והרשימה עוד ארוכה. זה אומר שלא כל האנשים עם מבנה גוף אנדומורפי בהכרח יסתדרו עם אותה דיאטה. כולנו שונים אחד מהשני והדרך הטובה ביותר לעשות שינוי תזונתי שיחזיק לאורך זמן, היא להתאים את התפריט לצרכים שלנו. וייתכן שדיאטה דלת פחמימות פחות תתאים לכם, גם אם סוג הגוף שלכם אנדומורפי.