סקר שנעשה לאחרונה בבריטניה מוכיח כמה מגע אנושי יכול להשפיע על המצב הבריאותי, במיוחד בקרב אנשים שמאושפזים בבית חולים. מתברר שמגע של אדם קרוב יכול להפחית כאב ואף לזרז את תהליך ההחלמה. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

מסקר שנערך בבריטניה על ידי ה-Royal Voluntary Service, ארגון צדקה שמעודד אנשים להשקיע מזמנם החופשי כדי לעזור לאחרים, עולה כי ליווי של אדם קרוב בזמן מחלה ושיקום יכול להפחית כאב באופן משמעותי, לשכך דלקות ואף יכול לסייע לפצעים להחלים מהר יותר. הסקר נעשה בקרב 200 אחים ואחיות בבתי חולים, במהלכו נמצא גם כי מטופלים שלא מגיעים אליהם מבקרים הם בסבירות נמוכה יותר לעקוב אחר עצות רפואיות והם לרוב מבלים יותר זמן מאושפזים בבית החולים.

זוהי למעשה לא הפעם הראשונה שמוצאים קשר בין ביקורים בבתי חולים ובין כאבים מופחתים והתאוששות טובה יותר. בשנת 2016 פורסם מחקר שנעשה באוניברסיטת חיפה, שגילה כי נוכחות של פרטנר זוגי יכולה להשפיע על רמת הכאב של אנשים. במהלך המחקר, החוקרים חשפו עשרות מתנדבות לכאב מתון. בניסוי אחד, בני הזוג שלהן עמדו לידן, ללא מגע ואילו בניסוי השני, בני הזוג הורשו להחזיק את ידיהן של המתנדבות או ללטף אותן.

תוצאות המחקר הראו כי נוכחות של פרטנר בקרבת מקום כמעט ולא משפיעה על תחושת הכאב. אך כשבני הזוג נגעו בעור שלהן, מדד הכאב שלהן ירד בכחמישים אחוז. החוקרים טענו כי סוג זה של שיכוך כאב, על ידי הפגנת אהבה ומגע של בן זוג, בקרב מטופלות רבות, היה יעיל בדומה להשפעה של משככי כאבים שקונים בבית המרקחת.

מחזיקים ידיים (צילום:  Freedom Studio, shutterstock)
מגע יכול להפחית רמות כאב בכחמישים אחוזים | צילום: Freedom Studio, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> הטעויות שאנחנו עושים כשהשפתיים שלנו יבשות
>> שימו לב: אלה המזונות הקשים ביותר לעיכול
>> סקר חושף: זה סוג הגברים ששולחים "דיק פיקס"

ההשפעה המפתיעה שיש למגע על תחושת הכאב

אז איך זה קורה? ואיך מגע יכול להשפיע על רמת הכאב שאנחנו מרגישים? מחקר שנעשה בשנת 2018 עלול לחשוף את התשובה לשאלה. מדענים בדקו את קצב הלב, דפוסי הנשימה וגלי המוח של 22 מטופלים והפרטנרים שלהם כשהם החזיקו ידיים, ישבו אחד ליד השני (מבלי לגעת) וכשהם היו בחדרים נפרדים.

התוצאות הראו שהנשימה, קצב הלב וגלי המוח נשארו ללא שינוי כשלא היה מגע. אבל כשהם החזיקו ידיים, המדדים יישרו קו; קצב הלב של המטופלים ובני/בנות הזוג שלהם היה זהה, הם נשמו באותו זמן ואף הפעילות המוחית הייתה מותאמת. החוקרים סבורים כי סינכרוניזציה זו עלולה לעורר ייצור של אותות בגוף לשיכוך כאב ובהתאם לכך לגרום לרמות נמוכות יותר של כאב.

אבל גם אם אין לכם בן או בת זוג, נראה שאפילו ביקורים של אנשים זרים יכולים לשכך כאב בקרב מטופלים, כך לפי מחקר שנעשה בשווייץ. נראה שכל אינטראקציה חברתית יכולה להשפיע רבות על רמות של כאב ותהליכי שיקום, לכן חשוב להביא זאת בחשבון כשאדם קרוב או חבר נאלצים להתאשפז. וכמובן, שאפשר גם לעזור לאנשים זרים - ולהתנדב בארגונים שמסייעים לאנשים מאושפזים, מספקים פעילויות חברתיות וביקורים שנועדו לשמח אותם. כי גם זרים יכולים לשכך כאבים של אנשים מאושפזים. ואמנם הנושא לא נבדק בסביבות שהן מחוץ לבתי חולים, אבל לא יזיק גם לתמוך בבני הזוג כשהם חולים בבית, ייתכן מאוד שזה יעזור להם להרגיש טוב יותר.