פרצטמול הוא משכך הכאבים אולי הנפוץ ביותר בעולם, שנמכר בישראל תחת השמות אקמול, פראמול, דקסמול ועוד. אנחנו רגילים להשתמש בו לעתים קרובות, אולי אפילו לעתים קרובות מדי, כיוון שהם נמכרים ללא מרשם ונחשבים בטוחים לשימוש. אך מתברר שעשויות להיות לתרופות הללו תופעות לוואי שמשפיעות עלינו בדרכים מפתיעות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר שפורסם לאחרונה חשף כי פרצטמול, שמשכך כאבים על ידי דיכוי אנזים שאחראי על תפיסת הכאב במוח, עלול בדרך גם לדכא את תחושת האמפתיה והחמלה. דומיניק מיסקובסקי, פסיכולוג מאוניברסיטת אוהיו, ביצע את המחקר שכלל 114 סטודנטים מאותה אוניברסיטה. המתנדבים פוצלו לשתי קבוצות: בקבוצה אחת קיבלו 1,000 מ"ג של פרצטמול (שתי כמוסות גדולות) ואילו הקבוצה השנייה קיבלה תרופת דמה.

שעה לאחר מכן הם התבקשו לקרוא על מצבים חיוביים שקרו לאנשים אחרים. לדוגמה: סיפור על בחור בשם אלכס, שהצליח להשיג דייט עם בחורה שנדלק עליה, לאחר שהצליח לאזור אומץ ולהציע לה לצאת איתו. המשתתפים התבקשו לדרג את מידת ההנאה שהם חוו בזמן שהם קראו על המצבים הללו ואת מידת האמפתיה שהם חשו כלפי האנשים המתוארים.

חברות מדברות (צילום:  gpointstudio, shutterstock)
אתם עלולים לחוש פחות אמפתיה לאחר נטילת התרופה | צילום: gpointstudio, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מושלם: המאכלים שאפשר לאכול כמה שרוצים מהם
>> מילת הקסם שתחולל פלאים בסקס שלכם
>> הפרמדיק סירב לבצע החייאה – אב המשפחה מת

להימנע משימוש בפרצטמול לפני שיחה עם בן/בת הזוג

התוצאות הראו כי אנשים שנטלו פרצטמול הרגישו משמעותית פחות אמפתיה מאשר קבוצת הדמה, שלא נטלה פרצטמול. בעוד שהמחקר לא הראה השפעה של פרצטמול על אמפתיה ביחס לסיטואציות שליליות (כלומר כשאנשים מזדהים עם כאבם של אחרים), אך מיסקובסקי טוען שהעיקרון זהה. לטענתו, מדובר במחקר "המדאיג ביותר שהוא אי פעם עשה".

אבל לפני שאתם נבהלים מהתוצאות, חשוב לציין כי מדובר בהשפעה שמחזיקה רק כמה שעות בודדות, כלומר נראה שלא מדובר בנזק בלתי הפיך. אז כל עוד לא נטלתם פרצטמול לפני החתונה של החבר הכי טוב שלכם, או לפני שיחה מלב אל לב עם אדם קרוב ולמעשה לפני כל מצב שדורש מכם להפגין אמפתיה.

"כפי שאנחנו צריכים להיות מודעים לכך שאסור לנהוג אם אנחנו תחת השפעת אלכוהול, אתם לא רוצים לקחת פרצטמול ואז לשים את עצמכם בסיטואציה שדורשת מכם להגיב רגשית – כמו שיחה רצינית עם בן/בת זוג או עם חבר/ה לעבודה", אמר מיסקובסקי בראיון ל-BBC. עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר במחקר קטן ונדרשים מחקרים נרחבים יותר כדי להגיע למסקנות קונקרטיות.

>> אפילו משכך כאבים עלול לגרום נזק לכבד