לידה מוקדמת מוגדרת ככזו המתרחשת עד שלושה שבועות לפני תאריך הלידה, כלומר עד השבוע ה-37 להריון. רוב ההריונות נמשכים בין 37 ל-40 שבועות. תינוקות שנולדו עד השבוע ה-37 להריון נחשבים לפג והם נכנסים לקטגוריות שונות, לפי משקלם בזמן הלידה. פגים שנולדו במשקל פחות מ-1,000 גרם מוגדרים כפגים זעירים, פגים שנולדו במשקל נמוך מ-1,500 מוגדרים פגים קטנים מאוד וילודים במשקל נמוך מוגדרים כתינוקות שנולדות במשקל נמוך מ-2,500 גרם (בקבוצה זו יכולים להיכלל פגים או תינוקות שנולדו לאחר תום תקופת ההריון במשקל קטן). 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לידה מוקדמת יכולה להוביל לסיבוכים בריאותיים עבור פגים, ביניהם בעיות עיכול, בעיות נשימה, עיכובים התפתחותיים, בעיות ראייה ושמיעה ועוד. כעת מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי Pediatrics מצא תופעה נוספת שיכולה לקרות בקרב פגים המוגדרים זעירים. 

כחלק ממחקר רחב-היקף על פגים זעירים, חוקרים גילו כי גנים של תינוקות אלו מזדקנים מהר יותר בהשוואה לזכרים שנולדו בתום תקופת הריון מלאה. הכוונה היא להזדקנות ביולוגית - סימנים שמהווים אינדיקציה למצב הבריאותי של הגוף. הגיל הביולוגי משקף את הגנטיקה, אורח החיים וגורמים נוספים כמו תזונה ופעילות גופנית. שילוב הגורמים הללו מול הגיל הכרונולוגי, עוזר להבין את המצב הבריאותי של אדם והסיכון שלו למחלות כמו גם תורם להבנת הקצב שבו הגוף מזדקן. 

במחקר השתתפו 92 אנשים בני 30-35, 45 מהם נולדו פגים זעירים ו-47 מהם נולדו במשקל תקין. הם מצאו כי אלו שנולדו פגים זעירים היו "זקנים" יותר בממוצע של 4.6 שנים בהשוואה לבני אותו גיל שנולדו במשקל תקין. התוצאות הללו נמצאו רק בקרב גברים - אצל נשים לא נמצא הבדל, מה שתואם למחקרים קודמים שהראו שזכרים שנולדו בלידה מוקדמת עשויים להיות רגישים יותר לסטרס שלפני הלידה בהשוואה לנקבות. 

פג באינקובטור, אילוסטרציה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
נמצאה הזדקנות ביולוגית מואצת בקרב פגים זעירים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> "התעקשתי שזו לא אנורקסיה - אף אחד לא האמין"
>> המזונות שמומלץ לאכול בזמן סטרס
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס - הוא חזר לדבר"

לפי החוקרים, למרות שלא ברורה הסיבה למה הזדקנות ביולוגית מואצת נצפתה בגברים שנולדו פגים זעירים, זה עשוי להצביע על כך שלתקופה שלפני הלידה עשויה להיות השפעה משמעותית על תהליך ההזדקנות. 

ישנן דרכים שונות למדוד גיל ביולוגי, במחקר הנוכחי השתמשו בבדיקה ביוכימית שנקראת שעון אפיגנטי ונחשבת בדיקה אמינה שיכולה גם לבדוק סיכון למחלות שונות. לדברי החוקרים, תוצאות אלו מדגישות את הצורך להזהיר מראש גברים שנולדו פגים זעירים, כך שיוכלו להפחית את הסיכון להזדקנות מואצת ומחלות שונות כתוצאה מכך. גורמים שונים משפיעים על הגיל הביולוגי שלנו, ביניהם אורח חיים בריא ופעיל, תזונה, שינה, עישון - כולם יכולים להשפיע על קצב ההזדקנות הביולוגית.