ידוע כי לאימוני בוקר יתרונות רבים, הם מעניקים בוסט של אנרגיה בבוקר כמו קפה והם יכולים לשפר את השינה. אך כעת נמצא יתרון נוסף שייתכן שיגרום גם לכל ההססנים להתחיל לקום מוקדם יותר. במחקר חדש נמצא כי אימוני בוקר יכולים להפחית את הסיכון לסוגי סרטן שונים.

המחקר נעשה על ידי חוקרים מספרד ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי International Journal of Cancer. במהלכו, החוקרים עקבו אחר כ-2,800 משתתפים ובדקו גורמים שונים שיכולים למנוע סרטן, ביניהם גורמים סביבתיים וגנטיים. הם התמקדו בסרטן השד, סרטן הוושט, הקיבה, ערמונית, המעי הגס והחלחולת ולוקמיה לימפוציטית כרונית.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הם מצאו כי מבין המשתתפים, אלו שהתאמנו באופן קבוע בשעות הבוקר (בין שמונה לעשר בבוקר) היו בסיכון נמוך יותר ללקות בסרטן, במיוחד בסרטן השד ובסרטן הערמונית. בנוסף לכך, נראה כי ההשפעה המגנה של אימוני בוקר הייתה משמעותית יותר בקרב אנשים שבאופן טבעי העדיפו להתאמן בשעות אחר הצהריים או הערב. הסיבה לכך עשויה להיות קשורה לתזמון של הפעילות הגופנית לצד הפרשת הורמוני מין, כמו אסטרוגן.

רמות גבוהות של אסטרוגן קשורות לסיכון מוגבר לסרטן שד. ייצור ההורמון אסטרדיול (השייך לקבוצת האסטרוגן) מגיע לשיאו בשעה שבע בבוקר – אך פעילות גופנית יכולה להפחית את הרמות שלו. המשמעות היא שאימוני בוקר יכולים להפחית את רמות האסטרדיול ולאזן אותן ובכך גם להפחית את הסיכון לסרטן שד.

החוקרים מאמינים כי ההשפעה שיש לאימוני בוקר על השעון הביולוגי והעובדה שהם עוזרים לווסת אותו, היא אחת הסיבות לכך שאלו שהתאמנו בבוקר הפחיתו את הסיכון שלהם לסרטן.

מחקר אחר שפורסם ב-2019 בכתב העת The Journal of Physiology הראה תוצאות דומות. החוקרים מצאו כי אימון בשעה שבע בבוקר או בין השעות 13:00-16:00 שיפרו את השעון הביולוגי, כך שאנשים הצליחו לעשות פעילויות שונות מוקדם יותר עם הזמן. ואילו אימוני ערב (בין שבע לעשר בערב) גרמו לאיחור בשעון הביולוגי, מה שהוביל לכך ששעות השיא מבחינת הביצועים שלהם היו רק מאוחר יותר במהלך היום.

בחור מתאמן (צילום: Syda Productions, shutterstock)
אימון בבוקר יכול להפחית סיכון לסרטן הערמונית | צילום: Syda Productions, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> זה הגורם הכי משמעותי להתפשטות המגפה
>
> סובלים מנשירת שיער לאחרונה? אתם לא לבד
>
> תוסיפו את זה לחביתה - ותתחילו לרדת במשקל

ד"ר שון יאנגסטדט, מרצה באוניברסיטת אריזונה וממחברי המחקר, אמר בראיון למגזין Runner’s World כי הוא סבור שהסיבה לתוצאות הללו היא שאימונים משפרים את ויסות ההורמונים, שמשפיעים על מגוון רחב של מערכות בגוף, ממחזורי שינה-ערות ועד לחרדה, לחץ דם, תיאבון, אחסון השומן ומצב הרוח. "כשאתם משפרים את ויסות ההורמונים, השעון הביולוגי שלכם נעשה יעיל יותר ויש לכך השפעה ענקית על הבריאות שלכם", אמר ד"ר יאנגסטדט. "כמו חוקרים רבים, מצאנו כי אימונים הם המפתח לתהליך זה ושיתרונותיהם ברפואה מונעת הם משמעותיים".

ואם עדיין אתם לא רואים את עצמם קמים מוקדם בבוקר בשביל אימון, אתם יכולים להתחיל בשיפור השינה שלכם, שגם היא יכולה לעזור בוויסות השעון הביולוגי שלכם. הקפדה על לו"ז שינה קבוע (ובין 7 ל-9 שעות שינה בלילה) יכולה גם כן לעזור לשפר את יעילות השעון הביולוגי.