מחקרים רבים במהלך השנים חשפו את ההשפעה החיובית של ספורט על מצבי דיכאון וחרדה. למעשה, מספיק לבצע כמה דקות של פעילות גופנית כדי להרגיש עד כמה משתפרת ההרגשה ועד כמה מתרומם מצב הרוח. אבל אם אתם זקוקים לעוד סימוכין, אז מוקדם יותר השנה, בפברואר 23, פורסמה באוסטרליה מטא-אנליזה של לא פחות מאלף מחקרים, השופכת אור על ההשפעה המשמעותית המדוברת, וכדאי שניקח אותה לתשומת לבנו בייחוד בימים כאלה.

מטרת החוקרים האוסטרלים היתה לבחון את הראיות של ההשפעות של פעילות גופנית על סימפטומים של דיכאון, חרדה ומצוקה פסיכולוגית באוכלוסיות בוגרות. לשם כך חיפשו החוקרים מחקרים מתאימים שפורסמו עד ינואר 2022 בשנים עשר מאגרי מידע אלקטרוניים שונים, מהימנים, מבוקרים אקראית ובמגוון שיטות מחקר. הם הגיעו ל-1,039 מחקרים ובדקו 128,119 אנשים מבוגרים, בריאים, אנשים עם הפרעות נפשיות ואנשים עם מחלות כרוניות שונות לרבות סרטן, טרשת נפוצה ועוד.

מסקנת החוקרים הייתה שפעילות גופנית מועילה לשיפור סימפטומים של דיכאון, חרדה ומצוקה במגוון רחב של אוכלוסיות בוגרות, כולל האוכלוסייה הכללית, אנשים המאובחנים עם הפרעות נפשיות ואנשים עם מחלות כרוניות. לפיכך, טוענים החוקרים, פעילות גופנית צריכה להיות גישה טיפולית עיקרית במצבי דיכאון, חרדה ולחץ.

>> המילים שאנשים בדיכאון תמיד אומרים
>> 12 שיטות שיעזרו לכם לצאת מהדיכאון
>> 10 סימנים מפתיעים לכך שאתם בדיכאון ולא יודעים את זה

משפרת גם תסמינים של הפרעות קשב

עם זאת, לא על כל הקבוצות הייתה השפעה זהה. השיפור הגבוה ביותר נצפה באנשים עם דיכאון בעקבות נגיף HIV, מחלת כליות, בנשים בהיריון ואחרי לידה ואצל אנשים מסוימים בריאים. לפעילות גופנית הייתה השפעה משמעותית על דיכאון, חרדה ומצוקה פסיכולוגית ופעילות גופנית בעצימות גבוהה יותר הייתה משמעותית לשיפור התסמינים.

אישה לוקחת כדור (צילום: sebra, shutterstock)
אל תוותרו על פעילות | צילום: sebra, shutterstock

פעילות גופנית נמצאה כמשפרת משמעותית גם תסמינים של הפרעות קשב, משום שבמהלכה מופרש דופמין, הורמון הקשב, החסר במוח של אנשי/ילדי הקשב. זו הסיבה שכ-30 אחוז מהספורטאים המצטיינים הינם בעלי הפרעת קשב. נוסף לכך, היות שאוכלוסיית הקשב סובלת יותר מחרדה ודיכאון, יש כאן גם השפעה נוספת משנית בהפחתת תסמיני החרדה והדיכאון.

העלויות השנתיות העולמיות של הפרעות בבריאות הנפש נאמדות ב-2.5 טריליון דולר, והשלכותיהן אישיות וחברתיות. על פי נתונים משנת 2019, אחד מכל שמונה אנשים סובלים מהפרעה נפשית, 970 מיליון איש ברחבי העולם (החרדה היא ההפרעה המובילה), וכמחצית מהאוכלוסייה (44 אחוז) תחווה הפרעה נפשית כלשהי במהלך החיים.

* ד"ר שירלי הרשקו היא פסיכותרפיסטית, מומחית בתחום הקשב, מאבחנת ומטפלת