מגפת הקורונה אילצה אותנו להסתגר בבית תקופה ממושכת במיוחד. זה הותיר רווקות ורווקים רבים בלי יכולת לצאת ולהכיר בני זוג פוטנציאליים. התוצאה היא שימוש מוגבר, אולי יותר מתמיד, באפליקציות היכרויות כדי להתמודד עם הבדידות שנכפתה עליהם. כעת סקר שנעשה בקרב סטודנטים וסטודנטיות רווקים בארץ חושף את ההשפעות הבריאותיות שעשויות להיות לשימוש מופרז באפליקציות הללו.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הסקר נעשה על ידי ד"ר ריקי טסלר, מהמחלקה לניהול מערכות בריאות, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת אריאל, והוא כלל מדגם מייצג של 500 משתתפים, סטודנטים, רווקים ורווקות, מהאוכלוסייה החילונית והדתית בישראל. במהלך הסקר נבדק הקשר שבין תדירות השימוש באפליקציות היכרויות פופולריות ("טינדר", "אוקייקיופיד", "באמבל", "שניים שהם אחד" ו"שלישי גן עדן") ובין תסמינים נפשיים ופיזיים. למשתתפים נשלחו שאלונים מקוונים אנונימיים.

נמצא כי יותר מ-80 אחוזים משתמשים באפליקציות לצורך היכרות. מתוכם, כרבע מהחילונים נכנסים לאפליקציות מעל חמש פעמים ביום ובקרב הדתיים כ-15 אחוז מהם. בקרב המשתמשים המשויכים לדור ה-Z, או "דור המסכים", נפוצה תופעה שנקראת FOMOFear of Missing Out – הפחד מהחמצה. פחד זה, לדברי ד"ר טסלר, גורם לרצון להישאר מחובר לאפליקציות, בהן אפליקציות היכרויות.

תופעת ה-FOMO עלולה להתבטא בחרדה חברתית. מהספרות ניכר כי לתופעה זו השלכות נפשיות ופיזיולוגיות על החווה אותם. במחקר זה אכן נמצא כי תופעת ה-FOMO קשורה לחוסר סיפוק מהחיים, לסימפטומים שליליים ולהערכה עצמית נמוכה יותר. בנוסף לכך דווחה עלייה בבעיות שינה, חוסר אנרגיה ונטייה להתרגז.

לאחר דייט, שיעור החשים שהחמיצו הזדמנות טובה יותר מופיעה בשיעור הגבוה ביותר בקרב רווקות חילוניות (60 אחוזים) ודתיות (55 אחוזים), וכן נמצא כי הרווקים הדתיים (45 אחוזים) חשים מעט יותר תחושה זו מאשר חילוניים (44 אחוזים). לדברי ד"ר טסלר, שפע ההיצע ומגוון האפשרויות באפליקציות להיכרויות מהווה קושי, כמו דפוסי דיכאון בקרב נשים דתיות בהשוואה לשאר הקבוצות, וזוהי בהחלט אוכלוסייה בסיכון שיש להביא בחשבון.

אתם לא לבד, כולם מרגישים בדידות בלימודים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
שימוש מופרז באפליקציות נמצא קשור לתסמינים נפשיים ופיזיים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש חושף מידע אופטימי על נוגדנים
>> התלוננה במשך שנתיים לרופאים – עד שמתה מסרטן
>> הטעות הנפוצה שכולם עושים במקלחת

"יש לי שלושה בנים רווקים ומשם הגעתי למחקר הזה", מסבירה ד"ר טסלר. "משם הבנתי שיש סיכון בריאותי. במקום למצוא אהבה וזוגיות, אתה נכנס לתוך מעגליות שיוצרת מצוקה. הבנתי שיש סוגיה של התמכרות לנושא של אפליקציות היכרויות, שמובילה לסימפטומים ולנטייה מאוד מורכבת ובעייתית, נפשית ופיזית".

אחת הבעיות היא שאפליקציות היכרויות מעודדות שימוש יתר בהן, והנחת המוצא היא שככל שנשתמש בהן יותר, כך נגדיל את הסיכוי שלנו למצוא את "האחד" או "האחת". אך לפי ד"ר טסלר, יש גבול דק בין שימוש חיובי באפליקציות, שמסב לנו אושר ותקווה למצוא זוגיות – לבין התמכרות שמשפיעה עלינו באופן שלילי. "השימוש באפליקציות יכול להיות חיובי, אבל צריך לעצור כשמרגישים שזה מוגזם ומשפיע עליכם".

"גם אם אין עם מי לצאת, יש עוד פתרונות ולא רק לשבת עם האפליקציות, שזה גם יכול לתסכל. כדי לא להיות מתוסכל, אפשר למצוא עוד אופציות, כמו לפגוש חברים, או אפשרויות אחרות של העשרה, כמו סדנאות בזום"

ד"ר ריקי טסלר

אז איך אפשר לדעת מתי הגזמנו עם האפליקציות? ד"ר טסלר ממליצה להיות קשובים לעצמנו. "אנחנו מכירים את עצמנו הכי טוב. כשאנחנו רואים שאנחנו לא מסופקים, עצבניים יותר, שיש לנו בעיות בשינה, שזה מעסיק אותנו, כל אלה הן נורות אדומות לעצור ולעשות חושבים ולשנות התנהגות. אני מאמינה שהשינוי ההתנהגותי קודם כל מתחיל באדם עצמו. ואחר כך, אם קשה, ניתן לפנות לסיוע חיצוני. לפני הכל האדם עצמו צריך לרצות לפעול ולשנות התנהגות".

אם אתם מרגישים את כל התחושות הללו וחוששים שהשימוש המופרז באפליקציות היכרויות משפיע עליכם פיזית ונפשית – ד"ר טסלר ממליצה לצאת לגמרי מהאפליקציות – או לסנן, כלומר לעשות שימוש מושכל בהן. למשל, להחליט שאתם נכנסים פעם ביום ולהקפיד לעשות זאת.

רבים יגידו שמגפת הקורונה לא הותירה להם ברירה והדרך היחידה למצוא זוגיות בימים אלה של סגרים חוזרים ונשנים היא רק דרך אפליקציות היכרויות. אבל גם בתקופה לא קלה כמו זו, ד"ר טסלר מאמינה שאפשר לעשות שימוש מושכל באפליקציות. "גם אם אין עם מי לצאת, יש עוד פתרונות ולא רק לשבת עם האפליקציות, שזה גם יכול לתסכל. כדי לא להיות מתוסכל, אפשר למצוא עוד אופציות, כמו לפגוש חברים, או אפשרויות אחרות של העשרה, כמו סדנאות בזום".

חשוב לציין כי ישנם לא מעט אנשים שמרגישים צורך להשתמש באפליקציות בשל לחצים חברתיים וגם זה יכול להוביל לתחושות שליליות בהקשר של השימוש בהן. לדברי ד"ר טסלר, חשוב להבין מתי השימוש עושה לנו רע ולא לתת לנורמות חברתיות להשפיע עלינו. "אנחנו צריכים להתמקד באושר האישי שלנו ולא להמשיך בהתנהגות כזו (של התמכרות לאפליקציות, מ"ג) בגלל נורמות חברתיות".