לפני כחודשיים פורסם מקרה בוחן בכתב העת הרפואי BMJ Case Reports שמוכיח כמה מקלוני אוזניים יכולים להיות מסוכנים. במקרה פורסם כי גבר בן 31 התמוטט בפתאומיות והחל לסבול מהתקפי פרכוסים וכאבי ראש עזים. נוסף לכך, סופר כי הוא התחיל לשכוח שמות של אנשים וזמן קצר לאחר מכן איבד הכרה.

הצעיר הובהל לבית החולים, שם נעשתה לו בדחיפות סריקת מוח שפתרה את התעלומה: במוחו נמצאו שני כיבים מלאי מוגלה. הסיבה לכך התגלתה במהרה – שתי חתיכות של מקלוני אוזניים נמצאו קבורות עמוק בתוך האוזן השמאלית שלו. מקלון האוזניים הוביל לזיהום חמור באוזן החיצונית, שמתחיל בתעלת האוזן ויכול להתפשט לגולגולת ולהמשיך לגרום נזק עד העצם. גם עצבים באזור הפנים יכולים להיות מושפעים מזה ולפיכך יכול להיגרם מצב של צניחה של הפנים, בדומה לשבץ. זיהום זה אמנם נדיר, אך הוא עשוי להיות קטלני.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הגבר, שזהותו נותרה אנונימית, לא ידע כמה זמן קצה מקלון האוזניים היה בתוך אוזנו. אך הוא סיפר לרופאיו שהוא סבל מכאבים חוזרים ונשנים באוזן השמאלית ומאובדן שמיעה זמני הולך וחוזר בחמש השנים האחרונות. קצה מקלון האוזניים הוסר בהצלחה מאוזנו של המטופל, ששהה תחת הרדמה. לפי הדיווח, הוא החלים באופן מלא לאחר חודשיים של טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי. "הכי חשוב", כתבו רופאיו, "הוא לא משתמש יותר במקלוני אוזניים".

אז נכון שמדובר בדוגמה קצת קיצונית למה שיכול לקרות אם משתמשים במקלוני אוזניים, אך אין ספק שרופאים רבים מסכימים כי שימוש במקלוני אוזניים יכולים להוביל ללא מעט בעיות, הכוללות זיהומים, הצטברות של שעוות אוזניים, נקב בעור התוף וטנטון. "נראה שהרבה אנשים חושבים ששעוות אוזניים היא דבר מלוכלך, אבל היא טבעית וחשובה", מסביר ד"ר רוג'ר הנדרסון, רופא בעל ניסיון של 30 שנה בטיפול בבעיות אוזניים, לדיילי מייל. שעוות האוזניים פועלת כמו מעין פילטר, שלוכד אבק ולכלוך. היא גם דוחה מים ומשמנת את דופן האוזן. נוסף לכך, בשל רמת החומציות שלה, שעוות האוזניים גם מסייעת להשמיד חיידקים.

"בדיקת אוזניים" (צילום: Alexander Raths, Shutterstock)
יכול להוביל לזיהומים חריפים ואובדן שמיעה | צילום: Alexander Raths, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> הלם: קוקאין וקטמין נמצאו בשרימפס
>> ישנה עם עדשות מגע - וזה מה שקרה
>> הרופא התחזתה למומחית וגרמה לחור בפניה של המטופלת

 

דעת המומחים: לא להשתמש כלל במקלון אוזניים

"במרבית המקרים, מקלוני אוזניים פשוט דוחסים את שעוות האוזניים פנימה לתוך האוזן", אומר ד"ר הנדרסון. כתוצאה מכך, שעוות האוזניים עלולה להצטבר, להתקשות ולגרום לחסימת האוזן ולבעיות בשמיעה. נוסף לכך, שימוש לא זהיר במקלון האוזניים יכול להוביל לניקוב עור התוף ולאובדן שמיעה קבוע. וכמו במקרה הנוכחי, יכולים גם להיווצר זיהומים. ואכן רופאים רואים לא מעט מטופלים שמגיעים עם זיהומים שונים באוזניים כתוצאה משימוש במקלונים.

אז כיצד עלינו לנקות את האוזן שלנו? התשובה הקצרה היא שאנחנו לא אמורים לנקות את שעוות האוזניים כלל. העור שנמצא בדופן האוזן גדל החוצה מעור התוף וכך שעוות האוזניים מסולקת החוצה לבד יחד איתו. כשהיא מגיעה לאזור החיצוני של האוזן, היא נופלת ונושרת באופן טבעי. אך אם תשתמשו במקלון אוזניים, אתם יכולים לגרום נזק לעור בדופן האוזן ובכך לשבש את התהליך הטבעי הזה ולהוביל להצטברות של שעוות אוזניים.

ככל שאנחנו מתבגרים, שעוות האוזניים נעשית קשה יותר ויבשה יותר ולכן פחות נושרת באופן טבעי. זה יכול להוביל להצטברות של שעווה באוזניים. הסימנים לכך יכולים להיות אובדן שמיעה, תחושה של מלאות באוזן וצפצופים באוזניים. אם אתם חוששים שישנה הצטברות של שעוות אוזניים באוזניכם, מומלץ להיוועץ ברופא.