רק בחודש נובמבר האחרון דיווחנו כאן על האמריקאית שהתאבדה כתוצאה מהפרעה נוירופסיכיאטרית שגרמה לה לשמוע כל רעש קטן, וכעת התופעה מקבלת שם והסבר מדעי. מדעני מוח מאוניברסיטת ניוקאסל בבריטניה עקבו אחרי סריקות מוח של אנשים שסובלים מרגישות גבוהה לרעשים של אכילה, שתייה או נשימה, וחזרו עם מסקנות. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בדו"ח על המחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Current Biology, התופעה המכונה "מיסופוניה" (בעברית שנאת רעש או צליל) גורמת לאנשים מסוימים לחוש רגשות מוקצנים של כעס, חרדה, ובמקרים מסוימים אף התקפי פאניקה. לדברי המדענים, סריקות המוח של אנשים הסובלים ממיסופוניה מצביעות על כך כי רעשים מסוימים, כמו אלה המלווים אכילה ושתייה, גורמים לקליפת המוח המבודדת הקדמית - החלק במוח שבו מעובדים הרגשות - להגביר פעילות.

עוד ב-mako בריאות
>> המדריך להיגיינה מושלמת
>> מכורים לקפאין? יש דבר כזה מנת יתר
>> תשמרי על הלב שלך: כך תזהי אירוע לבבי

כשארוחה משפחתית הופכת לסיוט

"קליפת המוח המבודדת הקדמית של הסובלים ממיסופוניה קשורה בשונה ממוחות של אנשים אחרים לאמיגדלה ולהיפוקמפוס - האזורים שבהם מעורב הזכרון של חוויות ואירועים מהעבר", אומר לניו יורק טיימס ד"ר סוקבינדר קומאר, החוקר הראשי מהמכון למדעי המוח באוניברסיטת ניוקאסל; "הסבירות היא שמיסופוניה עשויה להיות קשורה באופן הדוק לזכרון של אירועים וחוויות קשות מהעבר". ד"ר קומאר ציין שבסקר שבו השתתפו קרוב ל-200 אנשים הסובלים ממיסופוניה עלה כי הגיל הממוצע שבו הם היו מודעים למצבם לראשונה היה 12. "כשהם שומעים את הצלילים הללו, תשומת הלב שלהם נבלעת לחלוטין ברעשים ומפעילה את הזכרון והם לא יכולים לעשות שום דבר אחר".

אחת ממשתתפות המחקר, אולנה טנסלי הנקוק (29) מקנט שבאנגליה סיפרה כי כאשר הייתה בת 8 הארוחות המשפחתיות היו עבורה בלתי נסבלות: "רעשי האכילה של משפחתי סביב השולחן אילצו אותי להתפנות לחדר שלי ולאכול שם, אני יכולה לתאר את רעשי האכילה הללו ככאלה שגורמים לי לרצות להכות בפניהם באגרוף", היא סיפרה לצוות המחקר בניוקאסל.
לצורך המחקר, השתמש הצוות ב-M.R.I. כדי למדוד את פעילות המוח של 42 אנשים שרק חלק מהם סובל ממיסופוניה. קבוצת המחקר האזינה למגוון של קולות שחלקם היו ניטרליים כמו גשם, צלילים לא-נעימים כמו תינוק בוכה ורעשים מפעילים כמו רעשי אכילה, לעיסה, שתייה ונשימה. לקבוצה שסבלה ממיסופוניה נרשמה פעילות מוח שונה לעומת השאר. "התגובה הדומיננטית ביותר היא כעס וחרדה, לא גועל. מדוע דווקא הקולות האלה ולא אחרים מעוררים תגובות התנגדות? זו עדיין תעלומה", אומר ד"ר קומאר.

המספר המדויק של סובלי מיסופוניה בעולם אינו ידוע, שכן רק לאחרונה אובחנה מיסופוניה כהפרעה. עם זאת, בישראל קיים אתר לסובלים מהתופעה.

וגם: האם טבעונות מתאימה לכולם?