בשונה מארה"ב ומדינות רבות באירופה שבהן מלטונין נמכר ללא מרשם, מלטונין מוגדר בישראל כתרופת מרשם והוא ניתן בעיקר לאנשים בגילאי 55 ומעלה שסובלים מנדודי שינה. למרות זאת, ישראלים רבים רוכשים מלטונין, בטבליות או בטיפות, בהזמנה ישירה מאתרים מחו"ל או דרך מכירות פרטיות שמשווקות תוספי מזון ובריאות ללא פיקוח. 

מחקר חדש בארה"ב גילה שחלק מהמשתמשים במלטונין נוטלים כמויות גבוהות לתקופות ממושכות, מה שעלול לגרור סיכונים כמו לחץ דם נמוך וחרדות. כמו כן, מחקרים מצאו כי 26% מתוספי המלטונין הכילו סרוטונין, הורמון שיכול להיות בעל השפעות מזיקות אפילו ברמות נמוכות יחסית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

המחקר שפורסם בכתב העת של האגודה הרפואית האמריקאית כלל כ-55,000 מבוגרים, בני 47 בממוצע, ומצא שעד שנת 2018 הם נטלו יותר מפי שניים מכמות המלטונין שנטלו עשור קודם לכן. המחקר גם מצא שמלטונין נלקח פעמים רבות במינונים גבוהים מעבר למומלץ.

על פי הנתונים, השכיחות המשוקללת של שימוש במלטונין גדלה מ-0.4% בשנים 1999-2000 ל-2.1% בשנים 2017-2018, מה שסימן את 2009-2010 כתקופה שבה החלה העלייה. העלייה נצפתה בכל הקבוצות הדמוגרפיות. בתגובה למחקר טענו מומחים כי תקופת הקורונה עשויה אף להגביר את המגמה מכיוון שיותר ויותר אנשים מסתמכים על עזרי שינה.

יש מספר תופעות לוואי לא נעימות שעלולות להתרחש בשימוש קבוע במלטונין:

  • סחרחורת
  • התכווצויות בבטן
  • כאבי ראש
  • בחילה
  • בלבול או חוסר התמצאות
  • דיכאון
  • נרגנות
  • חרדה
  • לחץ דם נמוך
  • רעידות

 

תכולה גבוהה בהרבה מהכמות הרשמית

צריכת מלטונין בארה"ב אינה מוסדרת במלואה על ידי ה-FDA, כיוון שהוא נחשב לתוסף תזונה. למעשה, אין דרישות פדרליות שמאלצות חברות לבדוק את התוספים כדי לוודא שהם מכילים את הכמות המפורסמת. למרות שאין מינון רשמי מומלץ של מלטונין למבוגרים, הרופאים ממליצים על טווח של 0.5 מיליגרם עד 5 מיליגרם.

חוסר הפיקוח מוביל לכך שחלק מהתוספים עשויים להכיל יותר מלטונין ממה שרשום על התווית. במחקר משנת 2017, חוקרים ניתחו 31 תוספי מלטונין ומצאו שתכולת המלטונין בתוספי המלטונין הבלתי מפוקחים והזמינים מסחרית, נעה בין - 83% ל-478% יותר מהתוכן המסומן.

התרופה המאושרת בארץ לצריכת מלטונין נקראת סירקדין. התרופה מכילה 2 מ"ג מלטונין בשחרור מושהה, ואפשר להתייעץ עם הרופא לגבי מרשם לתוספי מלטונין בהכנה מיוחדת, במינון גבוה יותר. המינון שמומלץ לפי ארגון הרוקחות בישראל הוא 6-2 מ"ג.

תוסף מלטונין יכול להפחית את הסיכוי להידבק בקורונה

האם תוסף מלטונין אכן יעיל?

מלטונין הוא הורמון טבעי המופרש על יד בלוטת האיצטרובל שממוקמת במרכז המוח. במשך היום בלוטת האיצטרובל לא פעילה, ואילו כאשר החשיכה יורדת, השעון ההיפותלמי מפעיל אותה, והיא מתחילה לייצר ולהפריש מלטונין. שעת השיא של הפרשת המלטונין היא תשע בערב, רמת המלטונין בדם עולה, ואנו מרגישים פחות ערניים ויותר עייפים.

 

השימוש הוותיק והנפוץ ביותר במלטונין הוא לטיפול בג’ט לג (יעפת), כמה מחקרים בעבר ניסו להוכיח כי נטילת תוסף מלטונין יכולה להיות יעילה במקרים של נדודי שינה והפרעות שינה. פטי דאוסטר, מדענית מחקר באוניברסיטת Uniformed Services למדעי הבריאות, ביצעה סקירה שיטתית של 35 מחקרים על אנשים בריאים עם או בלי אבחנה של נדודי שינה שנטלו מלטונין. ההשפעה של מלטונין על נדודי שינה הייתה חיובית, אך "חלשה". לדברי דוסטר, יש צורך במחקרים נוספים עם מספר רב יותר של משתתפים.

סקירה נוספת שפורסמה בשנת 2014 ב-Journal of Pediatric Psychology, ניסתה לבחון האם תוספי מלטונין יכולים לסייע לילדים עם בעיות שינה. הסקירה התייחסה ל-16 ניסויים מבוקרים ואקראיים. החוקרים מצאו כי מלטונין טבעי יכול לסייע לילדים שסובלים מנדודי שינה להירדם מהר יותר, להתעורר פחות פעמים בכל לילה ולחזור לישון מהר יותר אחרי שהם מתעוררים.