המעבדה להנעה סילונית בנאס"א, האחראית לפיתוח גשושיות מחקר, הנשלחות בלתי מאוישות לחלל – היא אחד המקומות הסטריליים ביותר על פני כדור הארץ. בקרוב, המשימה הגדולה הבאה של נאס"א תהיה חיפוש אחר חיים במאדים. לשם כך, הגשושית שתשלח למשימה נבנית במעבדה להנעה סילונית בימים אלה.

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כל הציוד שנשלח לחלל עובר סטריליזציה, כדי למנוע מעבר חיידקים מכדור הארץ אל כוכבי לכת אחרים במערכת השמש. כדי לחטא את הרובוטים, הציוד עובר בנוזל מימן על-חמצני ("מי חמצן") ולעתים גם עובר ניקוי באמצעות איזופרופיל אלכוהול, המשמש לחיטוי פצעים. אולם, ישנו חיידק מסוים שהצליח לשרוד באחת הסביבות הסטריליות ביותר בעולם. SAFR-032 הוא חיידק עמיד בפני קרינה, במצב נבג (נבג הוא למעשה חיידק בעל פעילות מינימלית הנועדה לשמר את החיידק במצבי שרידות קשים) – המצוי אך ורק בחדרי ניקוי חלליות.

חיידק ה-SAFR-032 נמצא בכל חדרי הניקוי של נאס"א, מקליפורניה ועד לפלורידה. הנבגים שלו פיתחו שיטת הישרדות ייחודית, שבה הם מסוגלים לצבור שכבות של תאים, ולהשתמש בהם כמגן השומר על הדי.אן.איי שלהם. נבג מאפשר לחיידק לצמצם את פעילותו הביולוגית, כולל הפסקת המטבוליזם, כדי לשמר אנרגיה במצבי סביבה קשים – וכן לחזור לפעילות רגילה כאשר התנאים הסביבתיים משתפרים.

תפקיד המשרד להגנה פלנטרית בנאס"א הוא לוודא כי אנחנו לא מזהמים את מערכת השמש בחיידקים השייכים לכדור הארץ. משרד זה הוקם במטרה לוודא כי נאס"א עומדת בתנאי אמנת החלל החיצון, אמנה בינלאומית שמוכרת על ידי 105 מדינות ברחבי העולם. האמנה אוסרת סוכנויות חלל מלפגוע בשלמות של גופים פלנטריים אחרים במערכת השמש. לכן, אסור שיקרה מצב של מעבר חיידקים מכדור הארץ למאדים.

החיים על מאדים (צילום: NASA)
המטרה היא לא לזהם את מאדים בחיידקים מכדור הארץ | צילום: NASA
עוד ב-mako בריאות
>> הורידה מרכיב אחד מהתפריט ונפטרה מהאקנה
>> מצאנו את התרגיל שהכי שורף קלוריות 
>> זו הסיבה העיקרית לריח רע מהפה

נשלח לחלל - וחזר עמיד לאנטיביוטיקה 

באשר לחיידק ה-SAFR-032, מדענים תהו אם הוא מסוגל בכלל לשרוד תנאי חלל. לפיכך, הם החליטו לשלוח את החיידק לחלל החיצון. הם שלחו בלון למרחק של 32 ק"מ מעל לפני כדור הארץ למשך 8 שעות ובכך חשפו את החיידקים לסטרטוספרה, שהתנאים שבה דומים לפני השטח במאדים; קר ויבש ויש פחות אטמוספירה שתגן מפני קרינה קוסמית. מטרת הניסוי הייתה לבדוק כמה מן הנבגים שנשלחו לחלל יצליחו לחזור לפעילות ביולוגית רגילה, לאחר חשיפה לטמפרטורות נמוכות ביותר, קרינה קוסמטית גבוהה וקרינה אולטרה-סגולה (ש-SAFR-032 ידוע בעמידות אליה).

 כאשר הם צפו בתוצאות, הם ראו שמרבית החיידקים לא שרדו את תנאי החלל הקשים, כאשר 99.9 אחוז מכלל החיידקים נשמדו. למרות שהתוצאה לא הפתיעה את המדענים, השמדה של 99.9 אחוז היא לא השמדה טוטאלית. מתוך 40 מיליון נבגי SAFR שנשלחו לחלל – 267 הצליחו לחזור לפעילות ביולוגית לאחר החזרה לכדור הארץ.

בשנת 2008, צוות מדענים מהמעבדה להנעה סילונית בנאס"א שלח דגימות של חיידקי ה-SAFR לחלל למשך שנה וחצי. החיידקים שחזרו חיים מהניסוי – היו עמידים מפני אנטיביוטיקה. חיידקים כמו חיידק ה-SAFR-032 מציבים בעיה קשה בפני נאס"א. מדענים מנסים להבין כיצד ניתן להשמיד אותם, כדי לא לזהם את החלל החיצון במשימות עתידיות. בייחוד כאשר המשימה הקרובה היא חיפוש חיים במאדים. במאדים ישנן סופות אבק – ונבגים לרוב משתמשים בחלקיקים זעירים כדי להגן על עצמם. חלקיקי האבק מונעים חדירת U.V ובכך עשויים לסייע לחיידקים לשרוד לאורך זמן ולעבור מהחללית אל פני השטח של מאדים.

צוות המדענים מתכנן לערוך ניסוי נוסף בהמשך השנה, רק שהפעם ישלבו בניסוי חיידקים נוספים המצויים בחדרי ניקוי בנאס"א – במטרה להבין כיצד עמידות הנבגים פועלת.

(מקור)

>> התסמונת הנדירה שתוקפת פליטים בשוודיה