לפני כחודש, לאור הירידה הדרסטית במספר חולי הקורונה בזכות מבצע החיסונים, הוחלט על הסרת המסכות במרחב פתוח. במשך יותר משנה לוותה אותנו המסכה לכל מקום, והחוק חייב את כולנו לעטות אותה על הפנים –  במרחבים הפתוחים והסגורים כאחד. 

אמנם הסרת המסכות אפשרה לנו לשוב ולראות את החיוכים שהתגעגענו אליהם עד מאוד, אולם בד בבד הן הפסיקו להגן עלינו מפני זיהומים. האם המסכות מונעות גירוי של מערכת הנשימה? ואולי זה בכלל קשור לזיהום האוויר שפחת בתקופת הסגר?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אסתמה היא מחלה כרונית של דרכי הנשימה והיא תלויה בגורמים רבים. ברוב המקרים מדובר במחלה אלרגית המושפעת גם מזיהום אוויר, עישון, זיהומים וכדומה. אסתמה היא מחלה שכיחה מאוד, וניתן להעריך ששיעור התחלואה בישראל הוא כעשרה אחוזים מכלל האוכלוסייה הבוגרת. שיעור הילדים הסובלים מאסתמה גבוה עוד יותר וניתן להעריך שכ-17% מהילדים מאובחנים כאסתמתיים. אסתמה באה לידי ביטוי באירועים חוזרים של צפצופים בעת הנשימה, קוצר נשימה, שיעול טורדני ופליטת ליחה. חשוב לציין שאסתמה היא מחלה התקפית. כלומר, "אסתמתיים" הם אנשים בריאים לחלוטין בין התקף להתקף, ורק כשהם נחשפים לגורמים מסוימים – למשל גורמי אלרגיה כקרדיות אבק הבית, נוצר גירוי בדרכי הנשימה והתסמינים מופיעים בדרגות חומרה שונות. המחלה עלולה להחמיר עם השנים כתוצאה מהיעדר טיפול, גם במקרים שהאסתמה נמצאת בהפוגה. בנוסף, אסתמה מושפעת מזיהומים בדרכי הנשימה ותוחמר בעקבות חשיפה אליהם. כך למשל שפעת נחשבת לגורם נפוץ שעלול להחמיר את המחלה ועל כן מומלץ לכל מי שסובל מאסתמה להתחסן כל חורף ובכך להפחית את הסיכוי לסבול ממחלות בדרכי הנשימה העליונות.

בשנה האחרונה , שנת הקורונה, ראינו במרכז הרפואי שיבא בתל השומר ירידה של 65% בפניות לחדר המיון עם תלונות על אסתמה קשה בהשוואה לשנים שבהן לא עטינו מסיכות על הפנים. יש הטוענים שהירידה הדרמטית שראינו בשנה החולפת היא כתוצאה מהסגרים שגרמו לירידה משמעותית בשימוש ברכבים – ובכך גם להפחתת זיהום האוויר. אולם גם ברבעון הראשון של שנת 2021 כשאנשים חזרו להשתמש בכלי הרכב באופן הדומה לתקופה שקדמה להתפרצות הנגיף, שיעור הפונים לחדרי המיון בעקבות האסתמה היה נמוך. ניתן להעריך בזהירות שהסיבה לעלייה המחודשת בתחלואת דרכי האויר ואסתמה  היא כתוצאה מהסרת המסכות והחשיפה לגורמי הזיהום.

לאחר שהממשלה אישרה את המלצת משרד הבריאות ולאחר שהישראלים הסירו את המסכות במרחב הפתוח, נרשם זינוק בתסמינים של אסתמה. בימים הראשונים לאחר שינוי ההנחיות הופיע גל של מצוננים, לאחר מכן גל של עיטוש ותסמיני אלרגיה ואפילו בשבועות האחרונים פקדה את ישראל מכת שיעולים. כעת  ניתן לראות גם עלייה בפניות לחדר המיון בעקבות התקפי אסתמה. השילוב של תקופת הפריחה (קדחת השחת) יחד עם הסרת המסכות והחשיפה המחודשת לכל האלרגנים באוויר וגם לכל המזהמים שנחסמו על ידי המסכה  היא ככל הנראה הסיבה לעליה בהתקפים ובפניות לבתי החולים.

אישה עוטה מסכה (צילום:  Zach Vessels on Unsplash)
שימוש במסכה יכול להיות בעל אפקט מסייע אולם לא פתרון קבוע וכולל | צילום: Zach Vessels on Unsplash

הקורונה היא מחלה קשה ומסוכנת שגבתה למעלה מששת אלפים קורבנות בישראל, אולם היא גם אילצה אותנו לעטות מסכות ובכך לתת אפקט מגן עבור רבים הסובלים מאסתמה. כעת בעקבות החזרה לשגרה אותם חולים חווים רגרסיה והחמרה במחלתם.

למרות האפקט החיובי של המסכות, יהיה זה נאיבי לחשוב שהן יכולות להוות פתרון לבעיית האסתמה. עם זאת שימוש במסכה יכול לסייע למשל לסובלים מאלרגיה לקרדית האבק הבית ומעוניינים לנער את המצעים והשמיכות או לסובלים מאלרגיה לפריחה וחושקים לטייל בחיק הטבע. בנוסף, במקרים שבהם שאדם עוטה מסיכה בזמן שהוא חולה, הסיכוי שלו להדביק אחרים יורד משמעותי – גם ללא קשר לנגיף הקורונה.  שימוש במסכה יכול להיות בעל אפקט מסייע אולם לא פתרון קבוע וכולל. 

עוד ב-mako בריאות:
>> "התעקשתי שזו לא אנורקסיה - אף אחד לא האמין"
>> המזונות שמומלץ לאכול בזמן סטרס
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס - הוא חזר לדבר"

ייתכן ששימוש קבוע במסכות באופן מושכל יוביל לירידה בהתקפי האסתמה, אולם לא ניתן להסתפק רק בכך. ישנם כיום מגון רחב של טיפולים יעילים ובטוחים המותאמים לדרגות החומרה השונות של המחלה. החולים הקלים משתמשים במשאפים, ובמקרים חמורים של המחלה יותר יש צורך בשימוש בטיפולים סיסטמיים וטיפולים ביולוגיים. בשנים האחרונות התרחב ארסנל הטיפולים לחולי אסתמה וההחלטה הטיפולית נשענת על חומרת המחלה, תסמיני המטופל והמאפיינים של התהליך הדלקתי. בכל מקרה נראה שיש פתרונים אשר יאפשרו לכולנו – לנשום עמוק.

* פרופ' ננסי אגמון-לוין היא מנהלת היחידה לאימונולוגיה קלינית, אנגיואדמה ואלרגיה במרכז הרפואי שיבא תל השומר