גל החום הקיצוני באירופה יגיע השבוע לשיאו בבריטניה כאשר הרשויות הוציאו אזהרת "חום קיצוני" לקראת זינוק הטמפרטורה ל-40 מעלות ביום שני הקרוב. בממלכה מזהירים כי ייתכן שהשבוע ייתרחש היום החם בהיסטוריה של המדינה ולקראת החום האדיר מייעצות הרשויות לתושבי לונדון שלא לנסוע ברכבת התחתית למעט במקרים חיוניים ביותר. שריפות ענק השתוללו גם בפורטוגל, ספרד, צרפת וקרואטיה במהלך סוף השבוע כאשר השריפה הגדולה מכולן השתוללה באזור בורדו שבצרפת, שם נאלצו יותר מ-12,200 בני אדם להתפנות מבתיהם.

גלי החום כבר גובים מחירים כבדים בנפש. מ-7 ביולי עד 13 ביולי, פורטוגל רשמה 238 מקרי מוות עודפים עקב גל החום. ספרד רשמה 84 מקרי מוות עודפים המיוחסים לטמפרטורות קיצוניות בשלושת הימים הראשונים של גל החום. בסין, שסובלת גם בימים האחרונים מחום כבד התמותה הקשורה לעודף חום עלתה ב-400 אחוז בין 1990 ל-2019, והגיעה ל-26,800 מקרי מוות ב-2019. ובישראל המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה נתונים על תמותה עודפת בשל גלי חום ולפיהם בממוצע מתים בישראל כ-45 אנשים בכל גל חום.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הנזקים לטווח הארוך של החום הגבוה

נראה שאף אחד לא חסין לנזקים הבריאותיים של החום הכבד. על פי מחקר של ד"ר אהרון ברנשטיין, מנהל המרכז לאקלים בבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד, חשיפה לחום הגדילה את מספר הילדים שפונים למיון מכל סיבה בעונת הקיץ. על פי הנתונים, ילד שנולד בארה"ב היום יחווה פי 35 יותר אירועי חום מסכני חיים מאשר מישהו שנולד ב-1961.

שניים מהמצבים הנפוצים ביותר הקשורים לחום הם מכת חום ותשישות חום, אך לצד זאת, חוקרים רפואיים מתחילים למצוא קשרים בין חשיפה מתמשכת לחום לבין מצבים בריאותיים כרוניים לטווח ארוך, החל מסוכרת ועד אבנים בכליות, מחלות לב וכלי דם ואפילו השמנת יתר.

ריצ'רד ג'יי ג'ונסון, פרופסור וחוקר לרפואה באוניברסיטת קולורדו הסביר כי ימים חמים יותר מביאים לסיכון מוגבר להתייבשות שעלולה לגרום לבעיות בתפקוד קוגניטיבי, לחץ דם גבוה ופציעות כליות חריפות. עם הזמן, מיובשים כרוניים מסוגלים פחות להפריש רעלים, ומשאירים ריכוז גבוה יותר של מלחים וגלוקוז בכליות ובנסיוב הדם. 

ההתחממות הגלובלית מצמצמת את שעות השינה

התפתחות מוגברת של אבנים בכליות היא תוצאה אפשרית נוספת של עליית הטמפרטורות. על פי מחקר משנת 2008, שפורסם ב- Proceedings of the National Academy of Sciences, הסיכון לפתח אבנים בכליות מחמיר במקרה של צריכת נוזלים נמוכה או אובדן נוזלים מוגזם, שניהם מתרחשים בחום גבוה. מחברי המאמר מצאו כי בהתבסס על תחזיות של עליות טמפרטורה שנגרמו משינויי אקלים, אחוז האוכלוסייה בארה"ב המתגוררת באזורי סיכון גבוה לאבנים בכליות יגדל מ-40% בשנת 2000 ל-56% בשנת 2050, ול-70% על-ידי 2095. 

קשר מטריד נוסף נמצא בין העלייה בטמפרטורות להשמנת יתר - במאמר חדש של ד"ר ג'ונסון הוא עוסק בקשר בין התייבשות להשמנה עם השלכות ברורות על אלה שחיים במקומות חמים יותר. "כשבעל חיים מתחיל לפתח התייבשות, זה גורם לייצור פרוקטוז מפחמימות", הוא מסביר. "הפרוקטוז ממריץ את הייצור של וזופרסין, המסייע לאגירת מים בגוף אבל וזופרסין גם ממריץ את ייצור השומן. שומן משמש למעשה את בעלי החיים כדי לשרוד כשאין מים זמינים". ההשערה של ג'ונסון היא ש"שינוי האקלים יוביל ליותר פרוקטוז ווזופרסין בגוף כך שיש קשר חזק מאוד בין התייבשות, חום גבוה והשמנה".