היום (ג') מפרסם המשרד להגנת הסביבה מחקר בנושא תמותה עודפת בישראל בשל גלי חום, אשר בחן גלי חום במהלך השנים 2012 עד 2020, ומצא כי בממוצע מתים בישראל כ-45 אנשים בכל גל חום.

מדובר במחקר ראשוני במימון המשרד להגנת הסביבה, אשר נערך על ידי ד"ר דן ימין וד"ר ארז שמואלי מאוניברסיטת תל אביב בהזמנת פרופ' נגה קרונפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה. במסגרת המחקר, בוצע ניתוח ראשוני לבחינת הימצאות של תמותה עודפת בישראל בעקבות גלי חום.

מבוגרים נפגעים יותר

הניתוח התבצע בשתי דרכים שונות: האחת על ידי בדיקת חריגה בתמותה עודפת על פי מודל קיים שאפיין את דפוס התמותה היומית בישראל ובבסיסו נתונים יומיים של טמפרטורה, לחות, ותחלואה נשימתית, והשנייה על ידי השוואת השבועות בהן היה גל חום לשבועות הסמוכים (ללא קשר לתחזיות המודל). 

החוקרים התבססו על נתוני התמותה בישראל ועל נתונים בנוגע לגלי חום על פי הגדרת השירות המטאורולוגי, כאשר סביב כל גל חום חושב הפער בין תחזית התמותה לבין התמותה בפועל. לדוגמה, לאחר גל החום שהחל ביום 26 באפריל 2013, נפטרו 871 אנשים, בעוד שתחזיות המודל צפו לתמותה שבועית של 811 איש – תמותה עודפת של 60 בני אדם. בבחינת גלי חום שהתקיימו ב-2020, הוחרגו מחישוב התמותה העודפת מקרי מוות כתוצאה מקורונה.

בשתי השיטות נמצא, כי בישראל קיימת עליה חדה ומובהקת בתמותה בשבועות שבהם היו גלי חום, כאשר בממוצע, כל גל חום הוביל לפטירתם של כ-45 אנשים, שייתכן כי חייהם היו נחסכים לו הייתה היערכות מותאמת.  הניתוח כלל בחינה של 8 גלי חום, כאשר בסך הכל נמצאה תמותה עודפת של 363 אנשים.

עוד נמצא כי עיקר החריגה בתמותה נצפתה בקרב מבוגרים מעל גיל 70, שהיוו 88.5% מסך הנפטרים בעקבות גל חום. נתון זה כשלעצמו מהווה סטייה מהנורמה, שכן בשגרה אוכלוסייה זו מהווה 70-73% מסך הנפטרים, ומצביע על הרגישות הגבוהה של אוכלוסייה זו לגלי חום.

על פי החוקרים, מדובר בחריגה משמעותית ומובהקת, עם זאת מדובר במחקר ראשוני בלבד ובהסקה סטטיטסית מתוך הנתונים, שאינה כוללת בדיקה מעמיקה של האוכלוסיות הנפגעות או נתונים קליניים על סיבת המוות.

מחקרים במדינות שונות בעולם מצאו, כי לא רק שיעור התמותה נמצא בעלייה כתוצאה מגלי חום, אלא גם מספר האשפוזים, משך האשפוז והוצאות הבריאות עולים בצורה משמעותית. סיבות האשפוז כוללות מחלות קרדיו-וסקולריות, מחלות סרברו-וסקולריות (פגיעה בכלי הדם במוח), תסמונת מצוקה נשימתית חריפה ומחלות כליה, שהחולים בהן רגישים יותר לחום, וכן מחלות פסיכיאטריות והתייבשות. כמו-כן, מצביעים המחקרים בעולם כי ההשפעה של גלי החום על אשפוזים ותמותה גבוהה במיוחד בקרב מבוגרים, בנשים, ובאוכלוסיות במעמד חברתי-כלכלי נמוך. 

נדרשת היערכות ממוקדת להצלת חיים

לדברי פרופ' קורנפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, יש צורך דחוף במחקר נוסף ומעמיק יותר, ובמיפוי הסיכונים. "התוצאות מפתיעות ומזעזעות ודורשות עבודה מהירה כי הקיץ כבר התחיל ואנחנו צפויים לחוות גלי חום, נדרשת עבודה עם משרדים אחרים בהם משרד הרווחה ומשרד הבריאות וכן עם הרשויות המקומיות, ובמקביל להמשיך לחקור וליצור בסיס נתונים שיעזור לנו לעזור למי שצריך עוד השנה", אמרה בתדרוך עיתונאים שנערך הבוקר.

עוד הוסיפה כי היערכות להתמודדות עם גלי חום עתידיים דורשת התייחסות למצב סוציו־אקונומי וסיוע לאנשים החיים בעוני אנרגטי – שאינם יכולים להתגונן בפני החום. "לאנשים צריכה להיות יכולת תגובה להתראות על עומס חום, יש סיכוי שהאנשים שנפגעים הם אלו שאין להם יכולת, וצריך לתת לזה מענה בין אם באמצעות מרכזי קירור או כל פתרון אחר".

כידוע כחלק משינויי האקלים וכתוצאה מההתחממות הגלובלית – שכיחות, עוצמת ומשך של גלי חום בכל העולם כולו, כולל בישראל נמצאים במגמת עלייה, וקצב העלייה גבוה מהצפוי עד כה. לעומת הצפות או שריפות, שבהן ההשפעה הפיזית הישירה על המשק ועל בריאות האדם ברורה, ההשפעה של גלי החום מורכבת יותר, ופוגעת בעיקר באוכלוסיות מוחלשות. 

במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי יש חשיבות גדולה להבנת ההשלכות הרפואיות של גלי החום על מנת למנוע אותן ולהיערך להן במידת האפשר, וכדי להפחית תמותה מוקדמת, סבל והוצאות רפואיות. רוב ההשלכות הרפואיות של גלי החום ניתנות למניעה בעזרת היערכות מוקדמת ומערכות התראה היעילות גם מבחינה כלכלית. המשרד להגנת הסביבה ומשרדי הממשלה פועלים במסגרת תוכנית ההיערכות למשבר אקלים, על-מנת להיערך לגלי החום ולעליה הצפויה בעוצמתם, שכיחותם ומשכם.

השרה תמר זנדברג (צילום: שלוש עם עופר חדד, קשת 12)
צילום: שלוש עם עופר חדד, קשת 12

"משבר האקלים הוא איום ממשי לבריאות ולחיים. המחקר מראה את ההשפעה של גלי החום ומשבר האקלים על תמותה עודפת, במיוחד באוכלוסיות החלשות. המחקר מצביע על הצורך הדחוף בפעולות ההיערכות למשבר האקלים שאותן מוביל המשרד להגנת הסביבה יחד עם הממשלה. וכן שעל כלל גופי הממשלה והרשויות המקומיות להיערך לגלי החום, על מנת להפחית תמותה מוקדמת, סבל והוצאות רפואיות" אמרה תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה.

לדבריה, "יש כאן ממצאים ראשוניים על תופעה חמורה. גלי חום הם תופעה ידועה ומוכרת של משבר האקלים, שצפויה להתגבר בשנים הקרובות. הנתונים מצריכים היערכות ממוקדת להצלת חיים, מבחינתנו זו קריאת אזהרה, זה מצריך להעמיק עוד ולעשות צעדי היערכות באופן שיגן על אוכלוסיות הנמצאות בסיכון מוגבר"