שיניים זה דבר חשוב אבל רובינו לא ממש שמים לב לקיומן - הלעיסה היא פעולה אוטומטית ומובנת מאליה בערך כמו נשימה. עד שזה מגיע לרגע שבו אנחנו מתיישבים על כיסאו של רופא השיניים ומשלמים על זה בכאבים ובלא מעט כסף. ד"ר יגאל סביון, מומחה בשיקום הפה ורופא השיניים הראשי של "מכבידנט". מסביר מה בדיוק אתם עושים לא בסדר ומונה גם כמה דברים שלא בשליטתכם - אבל ניתנים לטיפול.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
הבעיה: מצחצחים חזק מידי
מכירים את אלה שמפתחים שרירי ידיים תוך כדי צחצוח שיניים? מסתבר שזה אולי באמת מפתח שרירים מסוימים אבל לשיניים שלכם זה לא בדיוק מועיל. "הפעלת כח בעת הצחצוח פוגעת בעיקר באזור צוואר השן – שבה הרקמה עדינה ורגישה יותר, מה שעלול להגביר את הסיכון לחורים בשיניים ולרגישות יתר. צחצוח כזה עלול גם לפגוע בחניכיים ולגרום לנסיגתן.
הפתרון: להשתמש במברשות רכות, בעלות ראש קטן שיכול להגיע לכל אזורי הפה ולא להפעיל כח. אם יש לכם אפשרות – בחרו במברשת חשמלית. כיום ניתן לרכוש כאלה שמפסיקות את פעולת הצחצוח בעת הפעלת לחץ חזק מידי.
הבעיה: לועסים מסטיק
"לעיסת מסטיק באופן קבוע, מגבירה את שחיקתן של השיניים שאינה נחוצה. זאת בניגוד לפעולת לעיסת מזון למשל שנועדה למטרה פונקציונלית. פעולה זאת עלולה לפגוע גם בשרירי הלעיסה ובמפרקי הלסת".
הפתרון: פשוט להפסיק ללעוס מסטיק. וכן – גם כזה שמוריד את רמת החומציות בפה, שהנזק במקרה שלו – עולה על התועלת.
הבעיה: יובש בפה
יובש כזה עלול להיות תוצר של נטילת תרופות נגד יתר לחץ דם, נגד דיכאון ותרופות פסיכיאטריות. לחילופין הוא עלול לנבוע כתוצאה ממחלות כלליות כגון סוכרת או מחלות אוטואימוניות (הפוגעות במערכת החיסון). "לרוק קיימים תפקידים רבים ומגוונים, וביניהם: איזון רמת החומציות בפה, אספקת חומרי בניין לצורך שחזור פגמים ועוד. כמו כן, הוא משמש כחומר סיכה המקטין את החיכוך בין השיניים בעת המפגש ביניהן. ירידה בכמות הרוק תגרום להגברת הסיכון למחלות חניכיים, לשכיחות גבוהה יותר של חורים בשיניים ולשחיקתן", מסביר ד"ר סביון.
הפתרון: שימוש בתכשירים שהרכבם נועד לחקות את הרוק הטבעי, או בתרופות המעודדות הפרשת רוק, לאחר התייעצות עם רופא שיניים או מומחה ברפואת הפה.
עוד ב-mako בריאות:
>> כך תקבלו את הישבן המושלם ב-4 שבועות בלבד
>> לא תאמינו מה הרבה סקס יכול לעשות לכם
>> מה הפסיכולוג שלכם באמת חושב עליכם?
הבעיה: חשיפת השיניים לחומציות
פירות הדר, משקאות קלים ועוד משקאות שעושים לנו נחמד בפה, מכילים רכיבים חומציים, אשר בצריכת כמות גדולה מהם עלולה לגרום לפגיעה באמייל (הציפוי החיצוני של השן).
גם הקאות במהלך ההיריון או כתוצאה מהפרעות כגון בולימיה, עלולות להשפיע באופן ניכר על השיניים.
הפתרון: למתן את כמות המשקאות הקלים ואת מיצי פירות ההדר. למי שסובל מהקאות כרוניות מומלץ להשתמש בג'ל פלואוריד על מנת לחזק את השן בנוסף לצחצוח. כמו כן, מומלץ לגשת לייעוץ מקצועי כדי למנוע בעיות שניתנות לטיפול.
הבעיה: חשיפה תדירה לאבק ולחול
אם אתם עובדים בחקלאות או נוהגים בטרקטור על בסיס יומי, יש סיכוי שאתם סובלים מהבעיה הזאת: החול והאבק שנמצאים בסביבה, חודרים לחלל הפה בעת הנשימה ופועלים כמעין נייר זכוכית על גבי השיניים הגורם לשחיקתן.
הפתרון: מה דעתכם על הייטק?
הבעיה: מהדקים את השיניים
התופעה הזאת שגורמת לחלקנו לצמרמורת נוראית, נשמעת כמו חריקה חדה של השיניים. גם ילדים רבים עלולים לסבול ממנה – חלקם במודע וחלקם במהלך השינה.
הפתרון: משתמשים בסד לילה. "המוצר הזה למעשה מהווה אפקט של מעין פגוש בין השיניים המונע מהן לשחוק אחת את השנייה בעת ביצוע הפעולה. אם לא משתמשים בסד, הנזק שעלול להיגרם לשיניים הוא אדיר". גם פיזיותרפיה למערכת הלעיסה יכול להיות יעיל עבור חלק מהסובלים מהתופעה.