אחרי שמנהל המזון והתרופות האמריקאי - ה-FDA - הוציא לאחרונה הודעה על איסור בשימוש סבונים אנטי בקטריאליים, בעקבות חומרים פעילים שנמצאו מזיקים לבריאות, פרשיית בריאות חדשה מעסיקה את ארה"ב בימים האחרונים. אחד מהחומרים שה- FDA מצא כמזיקים לבריאות הוא הכימיקל טריקולזן, אך לאחרונה מסתבר שהוא עדיין מצוי במשחת השיניים קולגייט טוטאל (Colgate Total). קולגייט היא למעשה החברה היחידה בארה"ב שמשווקת משחת שיניים המכילה חומר זה, אז איך מנהל המזון והתרופות האמריקאי אוסר לשימוש בטריקולזן בסבונים אבל מאפשר אותו במשחת שיניים? ויותר חשוב – האם הבריאות שלנו בסכנה?
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
החומר טריקולזן היה תחילה בשימוש של מנתחים בלבד, לחיטוי ידיהם לפני ניתוחים, אך בעקבות מחלות ומגיפות שפרצו בסוף שנות ה-90, נוצרה בהלה כללית שהובילה לייצור מוצרים אנטי בקטריאליים המיועדים לציבור הרחב. כך, החלו לשלב את הכימיקל טריקולזן במוצרים שונים, מקוטלי חרקים ועד סבונים ודאודורנטים.
עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין
מפחית את הסיכון לחורים
היתרונות של החומר ידועים; בשנת 2013 נבחנו כ-30 מחקרים שונים בנושא ונמצא כי משחות שיניים המכילות טריקולזן ופלואוריד מוצלחות יותר ממשחות שיניים המכילות רק פלואוריד. בטווח זמן של שישה עד תשעה חודשים, משחת השיניים המכילה טריקולזן הפחיתה פלאק (רובד חיידקי) ב-41 אחוז. בנוסף, היא הפחיתה דלקות חניכיים ב-22 אחוז ודימום בחניכיים ב-48 אחוז. בנוסף מחקרים שהלכו רחוק יותר ובדקו את השפעת הטריקולזן כאשר הוא בשימוש בין שנתיים לשלוש שנים, מצאו שהוא מפחית ב-5 אחוזים את הסיכון לחורים בשיניים. מכל הממצאים הללו קשה שלא להגיע למסקנה שמשחות שיניים המכילות טריקולזן הן נוסחה מנצחת, אם מתעלמים מתופעות הלוואי המטרידות.
אך מומחים מודאגים מההשפעות שיכולות להיות לשימוש ארוך טווח במשחות שיניים המכילות טריקולזן. מחקרים שנעשו בבעלי חיים, מצאו שחשיפה ממושכת לחומר עלולה לשבש את הפעילות ההורמונלית של בלוטת התריס, האחראית בין היתר על מערכת העיכול והתפתחות תאי הגוף וכן גם להפריע להתפתחות מערכת הרבייה. מעבר לכך, שימוש תדיר בחומר אנטי בקטריאלי עשוי להוביל להתפתחות של חיידקים וזיהומים שעמידים לתרופות. למעשה, תופעות לוואי אלו הן שהובילו את מנהל המזון והתרופות האמריקאי לאסור את השימוש בטריקולזן בסבונים. החלטה זו תמוהה בעיקר כיוון שכימיקלים נספגים במהירות רבה יותר בחניכיים מאשר בעור. הסיבה לכך שטריקולזן נאסר לשימוש בסבונים ולא במשחות שיניים עדיין לא ברורה. אולי כיוון שיעילותו במניעת דלקות חניכיים הוכחה במחקרים, אך אין ספק שאין להתעלם מתופעות הלוואי.
* מחברת קולגייט לא נמסרה תגובה עד לרגע סגירת הכתבה
>> חזקים כמו שור: באילו מזונות יש הכי הרבה ברזל?