עייפות, חולשה, וסת לא סדירה והזעת יתר הם רק חלק מהסימנים שעלולים להעיד על חוסר איזון הורמונלי. ההורמונים משפיעים על תפקוד איברים שונים בגוף ולכן כשהם יוצאים מאיזון, אנחנו עלולים להרגיש שהגוף שלנו משתגע. אם אתם מרגישים אחד או כמה מן התסמינים הללו ואינכם סובלים מבעיות רפואיות אחרות, כדאי להיוועץ ברופא ולבדוק שלא מדובר בבעיה בהורמוני המין, תפקוד לקוי של בלוטת התריס או בעיות הורמונליות אחרות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
התסמינים: שיעור יתר או נשירת שיער, אקנה בצורה מופרזת, וסת לא סדירה, בעיות פוריות, ירידה בתפקוד מיני.
מה זה אומר? בעיות הקשורות להורמוני המין.
"כאשר מדובר בשיעור יתר ובמחזור לא סדיר, הסיבות השכיחות הן שחלות פוליציסטיות או סיבה לא ידועה. ישנן סיבות נוספות, אך פחות נפוצות", מסבירה ד"ר ליאת ברזילי יוסף, מומחית ברפואה פנימית- אנדוקרינולוגיה וסוכרת, במכון האנדוקריני בית חולים מאיר, שירותי בריאות כללית מחוז שרון שומרון. "הוסת מאוד רגישה לשינויים הורמונליים, לכן וסתות לא סדירות הן סימן להפרעה הורמונלית. הטיפול יהיה מותאם לבעיה הספציפית וגם למטרות האישה. אם היא רוצה להיכנס להריון, מנסים לתת טיפול תרופתי כדי להשרות ביוץ, אם היא מעוניינת להסדיר את המחזור, הטיפול יהיה גלולות".
התסמינים: עייפות, חולשה, עלייה במשקל.
מה זה אומר? תת פעילות של בלוטת המגן (בלוטת התריס).
"בלוטת המגן נמצאת בתחתית הצוואר, צורתה דומה לפפיון והיא מפרישה הורמונים שהם קריטיים לחיים ואחראיים בין היתר על קצב חילוף החומרים, קצב הלב והתפתחות המוח של עובר", מסבירה ד"ר ברזילי יוסף. "לכל תא בגוף יש קולטן להורמונים האלה ולכל אדם יש רמה מסוימת שלהם. כשרמת הורמונים הופכת לנמוכה או גבוהה מהרגיל, השינויים יתבטאו במערכות שונות בגוף. תת פעילות בלוטת המגן היא ממש שכיחה וניתן לבדוק אותה בבדיקת דם פשוטה". מה עושים אם אכן קיימת תת פעילות? "הטיפול מתמקד בהחזרת האדם לתפקוד תקין, באמצעות הוספת הורמוני הבלוטה", אומרת ד"ר ברזילי יוסף.
עוד ב-mako בריאות:
>> כך תקבלו את הישבן המושלם ב-4 שבועות בלבד
>> לא תאמינו מה הרבה סקס יכול לעשות לכם
>> מה הפסיכולוג שלכם באמת חושב עליכם?
התסמינים: ירידה במשקל, עצבנות, דפיקות לב מהירות.
מה זה אומר? עודף פעילות של בלוטת התריס.
"עודף פעילות בלוטת המגן מביא לעודף הורמונים, שיכול לגרום לתחושת היפר והוא בעצם תמונה הפוכה לתת פעילות הבלוטה. גם במצב זה המטרה היא להחזיר את המטופל לתפקוד תקין והטיפול יתבטא בהפחתת פעילות הבלוטה".
ד"ר ברזילי יוסף אומרת שישנם תסמינים נוספים שיכולים להעיד על בעיה בבלוטת המגן, כמו הזעת יתר. תסמין נוסף אך פחות נפוץ הוא ירידה בזיכרון. בעיות נוירולוגיות יכולות להעיד על בעיה בבלוטת התריס, אך לרוב הם יהיו מלווים בתסמינים פיזיים כלליים.
התסמינים: צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית, ירידה במשקל.
מה זה אומר? סוכרת.
אם אתם סובלים מתסמינים אלה, ייתכן שמדובר בסוכרת. "זו סוכרת המתבטאת בחוסר אינסולין או בירידה בתפקודו. שכיחות המחלה עולה ויכולה להתחיל גם מגיל צעיר", מסבירה ד"ר ברזילי יוסף.
ישנן בעיות הורמונליות אחרות שהן פחות נפוצות, כמו אי ספיקת אדרנל, המתבטאת בכאבי בטן, בחילות, ירידה במשקל וחולשה משמעותית. תופעה נוספת היא יתר פרולקטין בדם, שתסמינה העיקרי הוא הפרשת חלב מהשדיים. במקרים אלו, חשוב להיוועץ ברופא כדי לקבל את הטיפול המתאים.