לנשים תמיד יש סיבות לדאגה, אם זה העבודה, הדירה או בני הזוג והילדים, תמיד יש משהו על סדר היום שדורש תפעול ופתרון. אך הדאגות האלה הן רק קצה הקרחון, משום שמגיל 30 כבר מתחילים שינויים ברחם שיכולים לגרום לתופעות מאוד לא נעימות. בין אם זה מתבטא בקושי להיכנס להריון או במחזורים קשים בכל חודש, מגיל מסוים הכאבים ואי הנוחות נוטים להתגבר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מיומות או שרירנים הם למעשה גידולים שפירים של הרחם, והם מאוד שכיחים בקרב נשים מגיל 30 ומעלה. מדובר למעשה בתא אחד שהופך להיות מיומה, כיום ידוע כי אסטרוגן ופרוגסטרון הם הגורמים לגדילה של השרירנים. "שיעור המיומות באוכלוסייה יכול להגיע ל-40 אחוז מנשים בגיל 40, זו תופעה מאוד שכיחה, ולרוב מדובר בגידולים שפירים שלא עושים בעיות, אך כמובן שזה מאוד תלוי בגודלם", אומר ד"ר מאור ממן, מנהל מרפאת המיומות, ביילינסון. "אם הם לא עושים בעיות עד גיל 50, ברגע שנכנסים לגיל המעבר ויש הפסקה של הפעילות ההורמונלית, אין יותר גדילה של המיומות ולאט לאט הן קטנות".

למה זה קורה?

להופעת מיומות יש מרכיב גנטי מסוים, אך לא ברור בדיוק מדוע הן מופיעות. מה שידוע הוא ששני ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון תורמים להגדלתן. מדובר בתופעה מאוד שכיחה, ויש הרבה מאוד נשים שסובלות מדימומים או מכאבים ולחצים שדורשים איזה טיפול. "נשים רבות חוות אי פוריות בשל המיומות שלהן", אומר ד"ר ז'אק דונה, מומחה עולמי בתחום המיומות. "הבעיה היא שאם עושים בגיל צעיר כריתת מיומה, ב-50 אחוז מהמקרים תהיה חזרה של המיומות ויהיה צורך בעוד ניתוח. השאיפה היא שבעתיד נוכל בעתיד לאתר את הגנים שאחראיים לגדילת המיומות נוכל למנוע את גדילתן מראש".

יש הרבה נשים שסובלות משרירנים ברחם, הסיבה השכיחה לפנייה לרופא היא דימומים כבדים במיוחד, קשיים להיכנס להריון או כאבים חריגים. "כשאישה מגיעה עם תלונות על מחזורים קשים וכאבים, מתחילים באולטרסאונד כדי לברר את מיקום המיומות וגודלן. הפרוצדורה עם שרירנים לרוב כרוכה במעקב בלבד – בעיקר אם אין דימום מאוד חזק או כאבים", אומר ד"ר חן גולדשמידט, מנהל היחידה הלפרוסקופית והיחידה לאשפוז יום, בילינסון. "ברגע שהשרירנים גדלים, הם עלולים להיכנס לתוך חלל הרחם ולגרום לדימומים, ואם הם ממשיכים לגדול, הם יכולים להפעיל לחצים לכיוונים אחרים - כאבים בשלפוחית השתן או במעיים".

הריון (צילום: istock)
הטיפולים שהיו קיימים עד כה מתאימים רק לנשים שלא רוצות להיכנס להריון | צילום: istock

איך מטפלים?

ברגע שאכן מופיעים כאבים או דימום, קיימים כל מיני סוגי טיפולים לתופעה. "למשל, צנתור של העורק הרחמי כדי לעצור את אספקת הדם לשרירן, מה שגורם לו להתכווץ. או איזושהי זריקה שתעצור את ההורמונים, שלמעשה מכניסה את האישה לגיל המעבר", מסביר ד"ר גודלשמידט. "אך אלו הם טיפולים המתאימים רק לנשים שלא רוצות להיכנס להריון. אך למי שכן רוצה להיכנס להריון, קיים טיפול תרופתי חדש שיוכל להיות התקווה של כל הנשים שסובלות משרירנים".

עוד ב-mako בריאות:
>> לא תמימה: האם מדובר בטבעונות או בהפרעת אכילה?
>> לכעוס פחות: זו הדרך האמיתית להיות מאושרים
>> כוח מתפרץ: האימון המושלם לאחרי שבועות

אך בינתיים, המודעות של הנשים עצמן ושל רופאי הנשים לתופעה אינה מספקת. "הבעיה המרכזית עם המיומות היא שיש המון נשים שסובלות בשקט, אם הדימום והכאבים לא כל כך חזקים, הן פשוט סובלות בשקט כי הן רוצות להימנע מניתוח, או שאין אינדיקציה ממשית לניתוח", אומר ד"ר ממן. "בארץ עושים 5,000 כריתות רחם בשנה – אצל חלק גדול מהנשים זה בגלל רחם שרירני. כבר עשרות שנים שאנחנו מחכים לטיפול לא ניתוחי, והתרופה החדשה היא בדיוק מה שייחלנו לו".

יש אלטרנטיבה לניתוח

כחלק מהמחקר העולמי בתרופה המהפכנית, גם מטופלות של מרפאת המיומות בבילינסון השתתפו בשלב הניסויים. "השתתפנו במחקר ובסופו של דבר התפרסמה העבודה ב-New England Journal of Medicine, וראינו את התוצאות הטובות של התרופה מבחינת הקטנה של המיומה ושיפור הדימומים עם מעט מאוד תופעות לוואי", מסביר ד"ר ממן. "בשלב זה כבר יש אישור להשתמש בתרופה לפני ניתוח במטרה לעצור את הדימום ולשפר את רמת ההמוגלובין אצל המטופלת במקרה של דימום וסתי כבד. ומאז שהתפרסם המחקר שלנו, כבר התפרסמו עבודות שממליצות על שימוש בתרופה גם ללא טיפול ניתוחי בכלל. בסופו של דבר המטרה שלנו היא ליצור טיפול שיקטין את הסימפטומים, לא ידרוש ניתוח ולא יגרום לתופעות לוואי".

אישה לוקחת תרופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכדור שישנה את הכל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הטיפול בתרופה נערך למשך שלושה חודשים, לאחר מכן מחכים שתי וסתות, ועושים עוד מחזור של טיפול למשך עוד שלושה חודשים, בהתאם להתקדמות המצב. "הטיפול עוזר אפילו לטווח הקצר, והוא עוצר את הדימום כבר תוך שבוע. אך התוצאות ארוכות הטווח הן שאפשרו לנו לטפל במיומות ללא הליך ניתוחי", אומר ד"ר דונה. "מסתבר שהתרופה הזאת יכולה לגרום לאפופטוזיס- מות התא, וכך המיומות יכולות במקרה הכי טוב אפילו להיעלם. אך לרוב, מדובר על הקטנה משמעותית מאוד של המיומה עד למצב שבו כבר אין סימפטומים".

התרופה הצליחה להקטין מיומות ב-50 אחוזים ואפילו ב-80 אחוזים לאחר שני סבבים של טיפול בתרופה. ובנוסף, כתוצאה מהטיפול ניכר שיפור באנמיה בקרב נשים שסבלו מדימומים כבדים. הבעיה היחידה שצריכה להיפתר היא השינויים המחשידים שעוברת רירית הרחם כתוצאה מהטיפול. "בזמן הטיפול יש שינויים אנדומטריאליים, הם אולי נראים מסוכנים או סרטניים, אבל מוגדרים היטב והם שפירים לחלוטין והפיכים. לאחר הדימום הוסתי השני השינויים כבר נעלמים", מסביר ד"ר דונה. "לאחר מכן, כבר אפשר לנסות להיכנס להריון. הבעיה היא שלא כל הפתולוגים מודעים לזה, משום שזו תרופה חדשה, בעיקר בישראל כשאנשים יתחילו להשתמש בטיפול הזה, הפתולוגים עלולים לחשוב שאלו נגעים טרום סרטניים ועלולים להתחיל בטיפולים אגרסיביים. אנחנו צריכים לעשות כאן  אבחנה מאוד זהירה ועדינה, משום שאין לנו שום מקרה של סרטן במחקרים".

* הכותבת הייתה אורחת של חברת התרופות "כצט" המשווקת את "איסמיה" (תרופה חדשנית לטיפול במיומות ברחם), בכנס השנתי של החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית

>> החגיגה נגמרת: הגעתם לגיל שאפשר להפסיק