מחלת הקרוהן  הופכת בשנים האחרונות לנפוצה יותר ויותר בעולם המערבי. המחלה, שמופיעה לרוב אצל צעירים בשנות העשרים לחייהם, גורמת לפגיעה ברקמות כל האיברים השייכים למערכת העיכול. אחת מהתופעות השכיחות אצל חולי קרוהן היא מחלה פריאנלית שגורמת לכאבים ולאי נעימות באזור פי הטבעת. מחלה זאת מתפתחת בשל דלקת שנוצרת באזור הרקטום וגורמות להצטברויות של מוגלה מתחת לעור וסביב שריר רצפת האגן הנקראות מורסות. הופעת המורסות מלווה בחום גבוה ובכאבים עזים ויכולה להוביל לזיהום מערכתי. כדי לטפל במורסות מנקזים אותן בניתוח דחוף ובמקביל נותנים לחולה טיפול אנטיביוטי.

אחד מהגורמים להופעת המורסות היא פיסטולה, חיבור קבוע בצורת מחילה שנמצא בין אזור הרקטום לעור שסובב את פי הטבעת, המייצרת פתח המפריש מוגלה אל העור. לעתים במקום שהמורסות מתנקזות אל העור, הן מתנקזות לאיברים שכנים כמו שק האשכים או הנרתיק וגורמות להופעת הפרשה מוגלתית שאם לא מנקזים אותה נוצרות מורסות חדשות שוב ושוב. פיסטולה פריאנלית יכולה להופיע אצל כל אדם בסבירות נמוכה, אך אצל חולי קרוהן אחוז הסובלים מפיסטולות גבוה ועומד על 50-30 אחוז.

>> הטיפול הטבעי במחלת הקרוהן
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מניעת הצטברות המורסות החוזרות אצל הסובלים מפיסטולה פריאנלית נעשית באמצעות פעולה כירורגית הכוללת פתיחת המחילה וחיתוך העור שמעליה, הליך זה מייבש את המחילה וכך היא מתנקה ונסגרת. אך במקרים רבים לא ניתן לבצע את ההליך הזה שכן המחילה נמצאת מאחורי שרירי הסוגר האנאלי, השרירים שאחראיים על השליטה ביציאות. חיתוך המחילה באזור השריר עלול לפגוע בתפקוד הסוגר ולהביא לאי-שליטה על היציאות. עד לפני כעשור חולים אלו טופלו בתרופות אנטי דלקתיות ממשפחת התרופות האימונומודולטריות הכוללת את האימורן, הפורינטול והמטוטרקסט, אך יעילותן של התרופות האלו אינה גבוהה במיוחד.

כיום נעשה שימוש בטיפול ביולוגי חדשני ממשפחת נוגדי ה-TNF ובהן רמיקייד, רמסימה ויומירה. טיפול בתרופות אלו בשילוב עם הטיפול האנטיביוטי מאפשר להפחית את ההפרשות מהפיסטולה ב-50 אחוז ואף לסייע ב-30-20 אחוז מהמקרים לסגירת הפיסטולה. אפשרות כירורגית נוספת לטיפול במחלה כוללת זיהוי נתיב הפיסטולה באמצעות MRI או אולטרסאונד ולאחר מכן החדרת חוט הנקרא סיטון דרך הנתיב ויצירת לולאה מהרקטום אל פי הטבעת שנועד למנוע את הצטברות המורסות. פתרון זה אמנם מונע את התחלואה בשל יצירת המורסות אבל אינו מאפשר את סגירת נתיבי הפיסטולות.

עוד ב-mako בריאות:
>> ליהיא גרינר חושפת: זה תפריט הדיאטה היומי שלי
>> מה מזיק יותר? לישון מעט מדי או יותר מדי?
>> כך תשרפו הכי הרבה קלוריות באימון שלכם

בשנים האחרונות נוסף טיפול חדשני שמקורו מפתיע. זה שנים רבות קיימים בעולם ניתוחים לשאיבת שומן שנעשים מסיבות בריאותיות או מטעמים אסתטיים. לא רבים יודעים כי השומן שנשאב מהמטופלים משרת פרוצדורות רפואיות מורכבות יותר. ברקמות השומן ישנם תאי גזע מזנכימליים המופקים בתהליך שאיבת השומן ונלקחים בתנאי מעבדה ושם הם מתמיינים לרקמות שומן ולרקמות צלקת. אותם תאי גזע משמשים לטיפול חדשני עבור חולים שסובלים ממחלות פריאנליות. לתאי הגזע תכונות נוגדות דלקת, ועל כן כאשר מזריקים אותם אצל אותם חולים, לאורך נתיב הפיסטולה, הם מסייעים לדיכוי הדלקת בפיסטולה. מכיוון שתאי הדלקת מתמיינים לרקמת צלקת הם יוצרים רקמת ריפוי צלקתית אשר מאפשרת את סגירת הנתיבים לאורך זמן. מחקרים מצאו כי טיפול זה, בשילוב עם תרופות אנטיביוטיות והטיפול הביולוגי ולאחר התערבות כירורגית, מסייע בסגירת הפיסטולות בשני שליש מהמקרים.

אמנם מדובר בטיפול חדשני אך ייתכן שדווקא אותם תאי גזע שהגיעו מתעשייה רפואית אחרת לחלוטין הם שיסייעו לכל אותם חולי קרוהן שנאלצים להתמודד עם הכאבים הקשים להיפטר מהסבל הרב שנגרם להם בשל אותן פיסטולות פריאנליות.

* ד"ר מתי וטרמן הוא מנהל המרפאה המשולבת למחלות מעי דלקתיות בבית החולים רמב"ם