כאבי גב, וכאבי גב תחתון בפרט, הן אחת התלונות השכיחות ביותר באוכלוסייה ואחת הסיבות המובילות לפניה לרופא המשפחה. אין מה לעשות, הגב שלנו עדין מתרגל לקונספט הזה של הליכה על שתיים וסובל לא מעט מכובד המשקל שלנו, אותו הוא צריך לשאת עד גיל 120. כך, עמוד השדרה חשוף לתנועה מתמדת לכל הכיוונים ולתהליך שחיקה מצטבר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בני האדם הקדמונים, לפני 3-6 מיליון שנה - התניידו חלק מהזמן כמו קופים - בהליכה על ארבע וטיפוס על עצים וחלק מהזמן על שתי רגליים. עם הזמן, היתרון האבולוציוני שבהליכה על שתיים עשה את שלו, ופינה לאדם את שתי הידיים - בהן יכול היה להשתמש כדי לאחוז כלי ציד או מזון. הגוף עבר שינויים בהתאם לטוויסט הדרמטי הזה במעבר להליכה על שתיים. הברכיים התחזקו והידיים נעשו חלשות יותר אבל עם יכולת טובה יותר של מוטוריקה עדינה. עמוד השדרה אף הוא השתנה, וקיבל את צורתו הקמורה במותן והקעורה בצוואר, עקמומיות זו שיפרה את היציבה ואת ההתמודדות עם בלימת זעזועים מהליכה או מריצה.

ובכל זאת, למרות ההתאמות שעמוד השדרה עבר עם השנים, עדין הוא נתון ללחץ מתמיד של כוח הגרביטציה וכאבי גב הפכו להיות אחת התלונות השכיחות באנשים בגילאי 20-60. נציין שרוב כאבי הגב (כ-97 אחוז) מוגדרים ככאבי גב "לא ספציפיים", ובכ-85 אחוז מהמקרים האלה לא ניתן להגיע לאבחנה ברורה שתסביר את הכאבים. כנראה שיש קשר לאורך החיים ה"יושבני" אותו רובנו מקיימים, לחוסר בפעילות גופנית ולחולשה של שרירי הגב והבטן.

סיבה נוספת המובילה לאותם כאבי גב היא פריצת דיסק, שמכונה גם בקע דיסק. ההערכה היא של-1-5 אחוזים מכלל האוכלוסייה יש פריצה של דיסק בעמוד השדרה. המיקום השכיח הוא בחוליות המותניות, בעיקר הנמוכות (L4-L5, ו-5L-S1), כשאזור חוליות הצוואר הוא השני להיפגע. חוליות בית החזה, נפגעות לעיתים נדירות יותר, כנראה בזכות כלוב הצלעות שמגן עליהן ומעניק תמיכה נוספת.

מה זה בדיוק פריצת דיסק?

עמוד השדרה מורכב מחוליות שממוקמות אחת אחרי השנייה ויוצרות את מבנה הגב. בין כל שתי חוליות כאלה, מונח דיסק סחוסי, שתפקידו לרפד את המרווח בין החוליות ובכך להגן עליהן. הדיסק מזכיר סופגנייה במבנה שלו - במרכז יש נוזל דמוי ג'ל והמעטפת היא מעין טבעת קשיחה וסיבית. כל דיסק כזה בתורו נושא משקל משמעותי ממשקל הגוף וחשוף לתנועות, חבלות וזעזועים.

כאב צוואר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חוליות הצוואר הן השניות להיפגע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות:
>> משהקים בלי הפסקה? כך תעצרו אותם אחת ולתמיד
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> התימנים צדקו: מה שיותר חריף גם יותר בריא

פריצת דיסק, היא למעשה בריחה של אותו חלק דמוי ג'ל דרך פרצה במעטפת הסיבית של הדיסק. מצב כזה יכול לגרום לגירוי העצבים באזור וכפועל יוצא לכאב, נימול, עקצוצים או חולשה ביד או ברגל, בהתאם למיקום הפגיעה. פריצת דיסק מותנית יכולה לגרום לכאבי גב תחתון, המקרינים לאחת הרגליים או לשתיהן. הכאבים יכולים להתגבר בתנועה, בזמן הטלת שתן או צואה, בשיעול או בצחוק. במקרים חמורים, במיקומים ספציפיים, יכולה להיות פגיעה של ממש בסוגרים. מקרים רבים של פריצת דיסק יכולים להיות ללא הסתמנות קלינית שהיא – ומתגלים כממצא מקרי בהדמיה.

למה זה קורה?

הדיסק נשחק עם השנים ועובר שינויים ניווניים, כמו ירידה בגמישות, שיכולים להוביל לפריצה. מדובר בתהליך הדרגתי, ורוב האנשים לא יכולים להצביע על הרגע שבו התחילו הכאבים. מנגד, יש כאלה שחוו פתאום כאב חד בצוואר או בגב לאחר הרמת משא כבד למשל ויכולים לומר בדיוק מתי התרחשה הפגיעה. תנועות מסוימות כמו התכופפות לצדדים, הרמת משאות כבדים, עודף משקל ואלמנטים גנטיים יכולים להגביר את הסיכון לפריצת דיסק.

הטיפול יכול להיות "שמרני" או ניתוחי ותלוי בחומרה ובמשך הכאבים, בנוכחות תסמינים נוירולוגיים, במיקום וסוג הפגיעה וכמובן ברצון החולה. כ-90 אחוז מהחולים חווים שיפור בתסמינים בשילוב של טיפול תרופתי ופיזיותרפיה תוך שישה שבועות. למרות הקושי והכאבים, מומלץ לחזור לפעילות כמה שיותר מהר, מתוך תפיסה שההתאוששות מהירה יותר דווקא כשלא שוכבים כל היום במיטה.

הטיפול התרופתי כולל נוגדי דלקת ומשככי כאבים. החל מתרופות כמו איבופרופן, אטופן, ארקוקסיה, אדוויל, אקמול ואופטלגין, והמשך בתרופות נרקוטיות כמו מורפין, פרקוסט או אוקסיקונטין. תרופות נוספות שבשימוש הן מרפי שרירים, זריקות סטרואידים למקום הכאב ותרופות שמיועדות לטפל בכאבים ממקור עצבי (כמו גבפנטין). זאת לצד טיפול בטכניקות פיזיותרפיה שונות. לטיפול ניתוחי יזדקקו אחוז קטן יחסית מהחולים, במצבים בהם לא חל שיפור בכאבים תחת טיפול שמרני או בהופעת תסמינים נוירולוגיים. מטרת הניתוח היא לשחרר את הלחץ על העצב, בדרך כלל תוך הסרת חלקים מהדיסק הפגוע.

הכותבת היא סטודנטית לרפואה בשנה ה' באוניברסיטה העברית בירושלים

>> נשכתם את הלשון ובכיתם? 5 המכות הכי כואבות שיש