עומסי חום כבדים עד קיצוניים צפויים בכל רחבי הארץ. מזג האוויר הקיצוני מצריך היערכות מיוחדת, ומשרד הבריאות כבר קרא לציבור לשהות ככל האפשר במקומות ממוזגים ולהימנע מחשיפה לחום ולשמש, וכן לא להדליק אש. כמו כן התבקשנו להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי, ולהקפיד על שתיית מים מרובה על מנת למנוע התייבשות. 

ואכן לעומס החום הכבד יש השלכות רבות - החל בסיכון לשריפות וכלה בבריאות שלנו. אחת הסכנות הגדולות ביותר היא מכת החום, וחשוב להכיר את דרכי ההתמודדות שיכולות למנוע אסון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אז מהי בעצם מכת חום

ד"ר אילן גור, המנהל הרפואי של "ביקורופא", מסביר שמכת חום היא למעשה התחממות הגוף לטמפרטורות גבוהות במיוחד, שמלוות באובדן נוזלים חמור, מה שמציב את הנפגע במצב של סכנת חיים. "במכת חום מדובר בחולים הנחשפים לחום גבוה ללא מיגון עם מיעוט של שתייה" מבהיר גור, "טמפרטורות גבוהות פוגעות בתפקוד של מערכות פנימיות כמו הכליות, הריאות ובהמשך גם הלב. בעקבות ירידה בלחץ הדם המתלווה לאירוע החולה יכול לאבד את הכרתו ומשם לקריסת מערכות כללית של גופו".

ילדים ותינוקות רגישים במיוחד למכת החום, במיוחד כאשר הם נמצאים זמן נכבד תחת השמש או לבושים בשכבות רבות. אמנם קל לחשוב שאחרי יום שלם בחוץ הילד בסך הכל תשוש, אבל בדיקה פשוטה יכולה לעשות את ההבדל שבין חיים ומוות.

תסמינים נורמטיביים:

• הזעה כבדה ופנים אדומות – אבל עדיין נראה שמח
• פעימות לב מהירות, מתנשמות
• תחושת צמא כבדה
• מרגיש חם למגע
• התכווצויות שרירים

תסמינים של מכת חום:

• טמפרטורת גוף של 40 מעלות ומעלה
• מרגיש קר למרות חום
• עור חם, אדום/ורוד ויבש
• דופק מהיר
• חוסר מנוחה או עצבנות
• תחושת בלבול
• סחרחורת או כאב ראש
• הקאות
• נשימה מהירה ורדודה

גבר מזיע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שימו לב לסממנים של מכת החום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים

איך להתמודד עם מכת חום?

פעולה מיידית עשויה להציל את חייו של הנפגע, לכן הזריזות במצב זה היא קריטית ביותר. "בכל חשד של מכת חום יש מיד לקרר את הנפגע אם על ידי הכנסתו למים קרים יחד עם קוביות קרח, עירוי נוזלים יחד עם מלחים בכמות רבה על מנת להתגבר על המחסור שנוצר. במצבים קשים יש לדאוג לפנות את החולה לחדר מיון במהירות האפשרית", מסביר ד"ר גור.

אם אתם עדיין נמצאים בחוץ, הכניסו את הנפגע תחת הצל, אבל עשו הכל כדי להגיע לחדר מקורה או למקור מים קרים. התקשרו לרופא שלהם, ובמידה והם מציגים את כל התסמינים התקשרו מהר לאמבולנס או קחו אותם בעצמכם למיון.

אישה אחרי התעלפות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכניסו את הנפגע תחת הצל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הימנעות היא מילת המפתח

לדברי גור, כדי להתמודד נכון עם החום הכבד יש להימנע מחשיפה לשמש ועדיף לשהות במקום מוצל. עוד ממליץ גור על שתייה מרובה, קרם הגנה - והכי חשוב, להיות מודעים לבעיה: "במידה וחייבים במידה וחייבים לשהות בשמש יש להקפיד על מיגון לעור ,שתייה מרובה ובמידת הצורך לקרר את הגוף על ידי הרטבת הגוף עם נוזלים קרים".

סכנות נוספות

מלבד מכת החום, חשיפה ממושכת לשמש בלי הגנה יכולה להוביל להתייבשות או לחלופין לכוויית שמש. לדברי גור, במקרה של התייבשות יש לשים לב לסממנים הבאים: "כאבי ראש עזים, חולשה, ישנוניות או אפאטיות (בעיקר אצל ילדים), בחילות והקאות. בשלבי התייבשות מתקדמים יותר, האצה בדופק ומיעוט בכמות השתן תוך התכהותו. לרוב, פניו של האדם שהתייבש מהחום – סמוקות ובמקרים קיצוניים הוא אף עלול להתעלף ולאבד את ההכרה. אצל תינוקות יש לשים לב לכמות השתן בטיטול – טיטול יבש למשך יותר משש שעות יכול להחשיד לתינוק שהתייבש. שתן צלול בכמות רבה הוא סימן טוב מאוד לשימור כמות הנוזלים בגוף, אצל ילדים ומבוגרים כאחד". גם כאן צריך לזכור שהדבר החשוב ביותר הוא להחזיר לגוף נוזלים כמה שיותר מהר, אם בשתייה או בעירוי נוזלים לתוך הוריד.

תינוק שותה מים מבקבוק (צילום: Shutterstock)
הדבר החשוב ביותר הוא להחזיר לגוף נוזלים | צילום: Shutterstock

במקרה של כווית שמש, נבחין על העור באדמומיות ולעיתים גם יופיעו שלפוחיות מלאות בנוזל. מצבים אלה קורים כשאנחנו נחשפים לשמש ללא הגנה מפני הקרינה שלה: "כוויה בדרגה ראשונה מלווה רק בכאבים ואודם על העור, ובדרגה שניה מלווה בשלפוחיות. הסכנה העיקרית אינה דרגת הכוויה אלא שטח הגוף שנפגע. שטח כוויה של למעלה מ50% מחייב השגחה רפואית במוקדים לרפואה דחופה ולעיתים גם אשפוז", מסביר גור, וממשיך לדרכי ההתמודדות: "הטיפול במקרים אלו יהיה קירור המקום על ידי מים קרים או קוביות קרח, לעיתים הכוויה מלווה גם בהתייבשות ואז יש להחזיר את הנוזלים בשתייה או עירוי נוזלים. הכוויות מחלימות בדרך כלל כעבור יומיים - שלושה ובעקבות ההחלמה העור הפגוע מתקלף".

היו ערים לסובבים אתכם, אתם יכולים להיות ההבדל הדק שבין חיים ומוות.

"ביקורופא" היא חברה פרטית לשירותי רפואה ראשונית ודחופה המנהלת כ-25 מרפאות בפריסה ארצית ושירותי רופא עד הבית 24 שעות ביממה

 

 

via GIPHY