המריח הוא מסריח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
משהו מריח לכן מוזר? כדאי שתלכו להיבדק אצל הרופא | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אומרים שיש לווגינה כל מיני ריחות. אבל למה זה בעצם קורה? הנה המדריך שיסביר לכן את הסיבות וגם את דרכי הטיפול לכל מצב. אגב, אנחנו בטוחים שיש לרובכן ריח של שושנים שם, וגם אם לא - זה לא בהכרח אומר שקיימת פה בעיה רפואית.

מישהו דג פה משהו?

סיבה אפשרית לריח: וגינוזיס נרתיקי.
הפתרון: אנטיביוטיקה וגינלית.

וגינוזיס נרתיקי הוא מצב בו האיזון בין החיידקים בנרתיק מופר, וחיידקים מסוג שונה יוצרים תרכובות בריח לא נעים. ישנם חיידקים שגדלים בסביבת הנרתיק שנקראים לקטובצילים, שמטרתם לשמור על איזון חומצי תקין. במקרה של וגינוזיס חיידקי, יש חוסר איזון בין החיידקים, שגורם להופעתו של ריח אופייני, ולהפרשות לבנבנות וסמיכות, שלעיתים יתלווה אליהן גם גירוד.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"מדובר במצב מאוד שכיח שסובלות ממנו נשים רבות, והריח האופייני של הדגים מחמיר לאחר קיום יחסי מין", אומר ד"ר בני שכטר, רופא בכיר מחלקת נשים ומיילדות ומומחה לסקסולוגיה, בבי"ח מאיר בכפר סבא. "הסיבה לריח הזה היא שחיידקים, שמקורם במערכת העיכול, מצליחים לגרום לזיהומים משום שחיידקי הנרתיק נפגעו. יש לכך כמה סיבות, למשל טיפול אנטיביוטי, שינויים הורמונליים כמו הריון או נטילת גלולות, לבישת חוטיני שגורם למעבר חיידקים ואפילו בעיות היגיינה - נשים שמשתמשות ביותר מדי תכשירים היגייניים".

חשיפת יתר לסבונים, שטיפות אינטימיות ותחתוניות מבושמות יכולה לגרום לחוסר איזון חיידקי, מה שיגרום למצבים דלקתיים או פטרייתיים. "תשתדלו לא להפריז בשטיפה, קרצוף ושימוש בתכשירים בנרתיק, זה יכול להזיק לסביבה הטבעית והבריאה שלו", מוסיף ד"ר שכטר.

שום? בצל?

סיבה אפשרית לריח: הזעה מרובה.
טיפול: שימרו על היגיינה, אבל אל תפריזו בזה.

לעיתים, כשאוכלים הרבה מאכלים ריחניים, הריח עובר לזיעה שלנו, ובין השאר גם לריח הגוף הנודף מכל האיברים שלנו. אם הריח מטריד אתכן, פשוט תתקלחו, תחליפו תחתונים או מגן תחתון והריח אמור להיעלם. "התופעה הזו פחות מתקיימת אצל נשים המסירות את שיער הערווה", אומר ד"ר שכטר, "ועדיין, למרות שרוב הנשים מסירות את השיער, יש בכל זאת תלונות על כך".

"אגב, זה משהו מאוד סובייקטיבי וכנראה שאף אחד אחר לא מריח את הריח הזה חוץ מהמתלוננת", מוסיף ד"ר שכטר. "הסכנה במצבים כאלה היא שנשים מתחילות להשתמש במגבונים, סבונים ותכשירים אחרים ופוגעות בחיידקים הטבעיים והטובים שלהן. כל המטרה של הסביבה החיידקית היא שלא יהיו זיהומים וחיידקים. אבל אם את בכל זאת מרגישה ריח חריג, כדאי שתבדקי אצל רופא".

בחורה צעירה בים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הריח שלנו הוא עניין סובייקטיבי, כנראה שרק את מריחה את עצמך | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ואם כבר אתן רוצות לשטוף את עצמכן, תעשו לעצמכן טובה ואל תעשו זאת עם סבון. רק עם מים או עם אל-סבון היפואלרגני, ובוודאי שלא במגבונים ובסבונים שמכילים חומרים שיכולים להזיק לסביבה החומצית שלכן. בנוסף, לנשים רגישות, מגני תחתון יכולים לגרום ליותר דלקות ופטריות. "רוב הנשים לא מחליפות את מגן התחתון שלהן בזמן, מה שיוצר מצב של רטיבות ולחות באזור לאורך כל היום", מסביר ד"ר שכטר, "לכן, אם יש לכן נטייה לפטריות או דלקות, כדאי שלא תשתמשו במגני תחתון בכלל, הם גם גורמים להזעה".

>> עוד ב-mako בריאות:
על ניתוח כזה עוד לא שמעתם: ניתוח פלסטי ליצירת גומות חן
לחצות, לרסק או לבלוע עם הרבה מים: כך תיטלו כדורים בצורה נכונה
אנורקסיה בגיל השלישי: למה קשישים מרעיבים את עצמם?

שכחת אותו שם?

סיבה אפשרית: טמפון שנשכח.
טיפול: גשו לרופא מיד.

אם טמפון נשכח במשך יום או יותר, יתחיל להיות ריח מאוד חריף של משהו רקוב. הריח צריך להיות אינדיקציה מאוד ברורה בשבילכן ללכת לרופא משום שיש סכנה של תסמונת ההלם הרעלי המתבטא בחום גבוה, לחץ דם נמוך. מדובר במצב מאוד חמור. "דבר ראשון שאת חייבת לעשות, אם לא הצלחת להוציא את הטמפון, הוא ללכת לרופא שיוציא לך אותו", אומר ד"ר שכטר. "זה מאוד חשוב, גם אם זה לא נעים או מביך. זה מצב מאוד מסוכן שצריך לטפל בו באופן מידי. חוץ מזה שזה עושה ריח לא נעים, זה גם ממש מסוכן. באותו הקשר, אם יש ריח לא נעים והפרשות בקרב ילדות קטנות, כדאי לבדוק שהן לא הכניסו איזה גוף זר בטעות - איזה חרוז, או חתיכת נייר".

פטרייה וגינלית

פטרייה וגינלית נוצרת על ידי הצטברות של שמרים מסוג קנדידה. לרוב האנשים יש כמות מסוימת של קנדידה בפה ובמעיים, ולנשים בריאות יש כמות קטנה שלהן גם בווגינה. הטיפול למצב כזה הוא תרופות אנטי פטרייתיות. פטרייה אמנם לא גורמת לריח חריג, אך יש אפשרות שתהיה גם פטרייה וגם ריח. במקרה כזה, מדובר באיזשהו זיהום חיידקי שנוסף על הפטרייה. "ריחות לא נעימים נגרמים מחיידקים ולא מפטריות", אומר ד"ר שכטר. "אם יש לכן פטרייה המלווה בריח, לכו להיבדק, כנראה שתצטרכו גם טיפול לחיידק שגורם לריח".

טריכומוניאזיס

טריכומוניאזיס היא מחלה שלא נגרמת על ידי חיידק אלא על ידי מזהם - סוג של טפיל שנקרא טריכומונוס וגינאלי. התסמינים הם הפרשות מרובות, צריבה ועקצוץ. זה לא אמור לעשות ריח, אבל כאמור יכול מאוד להיות שיהיה מצב שבו יש גם זיהום חיידקי בנוסף על כך שיגרום לריח לא נעים. "זו מחלת מין לכל דבר, הטיפול הוא אנטיביוטיקה לאישה ולבן זוגה דרך הפה", מסביר ד"ר שכטר. "מלבד התסמינים על נשים, טריכומונוס יכול גם לגרום לתסמינים אצל גברים, כמו צריבה במתן שתן ואי נוחות כללית באיבר המין".

טריכומוניאזיס היא מחלה העוברת במגע המיני, ומלבד ריח לא נעים היא גורמת גם להפרשות בגוון צהבהב, ולתחושות לא נעימות באיבר המין או גירוד. זוהי מחלה מאוד מדבקת ואם לא מטפלים בה היא יכולה לגרום לדלקת חריפה בנרתיק והסיבוכים כוללים דלקת באגן.

בכל הנוגע לריחות, חשוב לשמור על פרופורציות. "לגוף שלנו יש ריח טבעי, וכך גם לאיברי המין", אומר ד"ר שכטר. "זה שאתן מריחות משהו לא אומר שהסביבה שלכן מריחה אותו. לא כדאי לשפוט את הריח הרגיל שלכן, ולא כל ריח צריך לגרור טיפול אצל רופא הנשים. והכי חשוב, לא להתקלח יותר מדי, לא להשתמש בתכשירים מיותרים ולהשתדל ללבוש חוטיני כמה שפחות".

>> חושבים שיש לכם רגישות לגלוטן? הנה 8 סימנים שכדאי לשים לב אליהם