בעקבות הפרסומים כי המוזיקאי והיוצר מתי כספי סובל ממחלה אוטואימונית הפוגעת ביכולת הראייה והשמיעה שלו, וכי גם אחיו של כספי סבל ממחלה אוטואימונית ונפטר ממנה, ניסינו להבין בעזרת פרופ' אלכסנדרה בלביר-גורמן, מנהלת המכון הראומטולוגי ברמב"ם, מי עלול לחלות במחלה כזאת ובעיקר, האם יש מקום לאופטימיות.

"מחלות אוטואימוניות מאגדות בתוכן מחלות רבות, הנחלקות באבחונן לשני חלקים", מסבירה פרופ בלביר-גורמן. "הסוג הראשון מתייחס למחלות המכוונות לאיבר אחד, כמו מחלות אוטואימוניות הפוגעות בבלוטת התריס. הסוג השני כולל את המחלות הססטמיות, המערבות כמה מערכות או איברים, בהן: דלקת מפרקים שיגרונתית, לופוס (זאבת), טרשת העור (סקלרודרמה) וסקוליטיס, הפוגעת בכלי הדם, מחלות אוטואימוניות הפוגעות במערכת העצבים המרכזית, תסמונת קרישיות יתר (APLA), ועוד. 

המושג אוטואימוני מתייחס לקבוצה גדולה של מחלות שבהן מערכת החיסון "מבולבלת" ותוקפת את הגוף עצמו. באופן תקין, מערכת חיסון בריאה יודעת להבדיל בין חלבונים זרים כגון וירוסים או חיידקים, והיא מפעילה מערכת של תאים על מנת לתקוף אותם ולמנוע מהם פגיעה בגוף. מעבר לכך, למערכת חיסון יכולת זיכרון חיסוני המאפשרת לזהות את הגורם הזר במהלך זמן רב, וכך מגנה עלינו מפני חזרת המחלה או הפגיעה.

מסיבות שונות (סביבתיות כמו עישון, למשל) המערכת החיסונית מאבדת את יכולתה להבחין בין חלבונים או תאים זרים וחלבונים ותאים בריאים ומייצרת נוגדנים המופעלים כלפי חלבונים ותאים בריאים. מערכת החיסון גם כושלת בלסלק את התאים שחרגו מתפקידם, וכך נגרמת פגיעה באיברים ובמערכות חיוניות. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

על מה מעידה פגיעה ביכולת הראייה או השמיעה?

"באופן תיאורטי, כשיש פגיעה בשמיעה או בראייה, לרוב מתייחסים לזה כתסמונת 'קוגן'. למעשה מדובר בשם כולל לכל מיני מחלות, שמה שמייחד אותן זה איבוד שמיעה (ולעתים גם ראייה). אמנם, לא כל חולה שסובל מפגיעה בראייה או בשמיעה מאובחן במחלה אוטואימונית, אך פעמים רבות הסימפטומים הללו מעידים על מחלה סיסטמית, רב מערכתית חמורה, שכאמור עלולה לפגוע בתפקוד איברים חיוניים בין היתר. לכן, במקרה כזה לרוב יופנה החולה גם לראומטולוג, לאחר בדיקה רלוונטית אצל רופא העיניים או רופא אף אוזן גרון.

"כמו כן, אצל אנשים מעל גיל 55, איבוד ראייה או שמיעה עלול להעיד על דלקת בעורקים גדולים של הראש או אב העורקים (אאורטה); דלקת בעורקים הגדולים מספקים דם לעצבים  של האוזניים והעיניים ולכן יכולה להוביל לירידה בראייה או שמיעה. תהליך דלקתי בכלי דם יכול לגרום להפעלה של מערכת קרישיות יתר ובדרך הזו גם לגרום להפרעות מסוג זה. גם מחלה זו מוגדרת כאוטואימונית.

"אגב, אבחנת המחלה איננה פשוטה. לעתים החולה יסבול שבועות מסימפטומים נוספים ומגוונים כגון: פריחות עור, דלקת פרקים או ביטויים נוירולוגים כמו ירידה בשמיעה או בראייה, כאבי ראש, ירידה במשקל ועוד. מובן ששילוב של תסמינים כלליים ממושכים ומעורבות של כמה מערכות מחשיד למחלה אוטואימונית סיסטמית ודורש בירור מעמיק". 

עוד ב-mako בריאות:

>> הקשר בין גלולות למניעת היריון לבין דיכאון
>> גילינו שלימון מעביר תופעה בריאותית מעיקה 
>> איזה קופסאות שימורים אתם חייבים להעיף מהבית?

שיפור עצום באופציות הטיפוליות

לדברי פרופ' בלביר-גורמן, המחלות האוטואימוניות הן מחלות מורכבות וכלל לא נדירות. דלקת מפרקים שיגרונתית למשל פוגעת באחוז אחד מהאוכלוסייה המבוגרת, שאר המחלות הרבה פחות שכיחות.

"אי לכך, והודות למחקר האדיר שהתנהל ב-20 השנים האחרונות, חל שיפור עצום בהבנה של מנגנונים של מחלות אוטואימוניות. החדשות הטובות הן שכיום עומדים לרשות המומחים כלים יעילים לאבחון מדויק, מהיר וטוב של המחלות הללו. כמו כן, האופציות הטיפוליות רבות יותר והן כוללות גם טיפולים ביולוגיים שלא היו קיימים בעבר. אמנם, במרבית המקרים לא ניתן לרפא חולה ממחלה אוטואימונית, אך בהחלט ניתן לאפשר לו להשתלט על המחלה ובעיקר לנהל את חייו בצורה טובה.

"במקרים נדירים וקשים ביותר ניתן להשפיע על מהלך החמור של מחלה אוטואימונית באמצעות השתלת מח עצם אשר אמורה לתקן את הפגם במערכת החיסון ולחדש אותה ללא 'באגים', אך מדובר בתהליך מורכב ביותר שאינו דרוש ואינו מתאים לכלל החולים".

 

מה לגבי גנטיקה? האם היא משפיעה על הסיכוי לחלות במחלה אוטואימונית? 

"אף שלא הצליחו לבודד גן ספציפי למחלות אוטואימוניות, ברור שמחלות אוטואימוניות שכיחות יותר פי 2-3 בקרב אנשים עם רקע של מחלה אוטואימונית משפחתי. סיפור משפחתי חשוב מאוד  בתהליך אבחון של מחלה אוטואימונית. 

"רוב המחלות האוטואימוניות שכיחות יחסית. כל פגיעה בתפקוד של אברים חיוניים כאשר קיימים תסמינים סיסטמיים מחייבת ברור מקיף אצל רופא רלוונטי וגם אצל ראומטולוג, על מנת לשלול מחלה אוטואימונית. למרבה המזל, כיום קיימות דרכי אבחון ואופציות טיפוליות רבות המאפשרות לטפל במחלה ולחיות לצדה".