קמתם בבוקר עם פריחה מציקה ומגרדת בעור ואין לכם מושג איך זה קרה? אתם יודעים שזו לא אלרגיה, זה לא נראה כמו מחלת עור וגם לא כמו עקיצת יתוש? ייתכן מאוד שמדובר בפריחה בעור כתוצאה מסטרס. אז אילו סימני זיהוי יעזרו לכם לדעת שאכן מדובר בפריחה בשל לחץ, מה גורם לזה וכיצד מטפלים בזה?

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ראשית, חשוב לציין שאם אתם סובלים מפריחה שנובעת מלחץ, אתם לגמרי לא לבד. לחץ נפשי מאוד נפוץ, רבים מאיתנו סובלים מלחץ ברמה יומיומית. לכן פריחה שנובעת מלחץ היא תופעה נפוצה, בעיקר בקרב נשים אחרי גיל 30. ככל שאתם חשופים יותר ללחץ, כך הסיכוי שתחוו פריחה שנובעת מלחץ הוא כמובן גבוה יותר.

איך מזהים?

בדרך כלל פריחה שנובעת מלחץ תיראה כמו מעין כתמים אדומים, שלרוב מופיעים באזור הצוואר, אך יכולים להופיע גם באזורים אחרים בגוף. גודל הכתמים משתנה והם במרבית המקרים מגרדים. "פריחה שנובעת מלחץ לרוב תיראה כמו עקיצות יתוש נפוחות וקטנות", מסבירה ד"ר רייצ'ל נזריאן, דרמטולוגית. "כתמים בולטים, נפוחים, אדמדמים או ורודים בעור", היא מוסיפה. צבע הפריחה תלוי בגון העור שלכם, זה יכול להיראות אחרת בגוני עור שונים.

נוסף לכך, אם אתם סובלים מפסוריאזיס, אקזמה, רוזציאה או בעיה דומה אחרת בעור – פריחה שנובעת מלחץ יכולה גם להיראות כמו התפרצות חדשה של מחלת העור, כלומר היא תתבטא כמו פצעי פסוריאזיס אצל חולי פסוריאזיס ותופיע באזורים בגוף בהם בדרך כלל פצעי הפסוריאזיס מופיעים. כך גם לגבי בעיות אחרות בעור.

פריחה בעור שנובעת מלחץ (צילום:  Tamotsu Ito, shutterstock)
פריחה בעור שנובעת מלחץ | צילום: Tamotsu Ito, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשאוכלים בטעות עובש? רופא עונה
>> נפיחות בבטן? הסופר פוד הזה יפתור את הבעיה
>> זה הדבר האחד שלא כדאי לגעת בו בסופר

ממה היא נגרמת?

כשאנחנו לחוצים, רמת הקורטיזול בגוף מתחילה לעלות ומובילה לעלייה בייצור שמנים בעור, שיכולים להוביל להתפרצות אקנה, לתגובה היסטמינית (היסטמין הוא תרכובת המשתחררת בגוף כאשר קיימת תגובה אלרגית) או לשחרור של חומרים דלקתיים שלרוב גורמים לתחושת אי-נוחות בגוף. זה למעשה כל מה שאנחנו יודעים על הקשר שבין לחץ לפריחה בעור, מאחר שהסיבה להתבטאות בעור אינה לגמרי ידועה. "אנחנו לא יודעים איך או למה העור מגיב כך להורמוני סטרס, אבל לא מדובר במערכת יחסים ישירה", מסבירה ד"ר נזריאן. החדשות הטובות הן שאולי אנחנו לא לגמרי מבינים מה גורם לזה – אבל אנחנו כן יודעים כיצד לטפל בזה.

איך אפשר לטפל בפריחה שנובעת מלחץ?

במרבית המקרים הפריחה תחלוף מעצמה די מהר, לרוב תוך 24 שעות בלבד. אך אם אתם ממש בסטרס במשך תקופה ממושכת, והפריחה לא חולפת, אפשר להשתמש בקרמים ומשחות מבוססי אנטיהיסטמינים או קורטיזון, שמפחיתים את התגובה הדלקתית ועוזרים עם הגרד המציק. חלקם נמכרים ללא מרשם, אך אם זה חמור, כדאי להיוועץ ברופא עור ולקבל תרופת מרשם. כדאי גם להימנע מלבוש צמוד ולא לשהות במקומות חמים מדי. כיוון שהחיכוך של הבד, כמו גם חום, עשויים לתרום להחמרת הפריחה.