אישה בתרדמת (צילום: ilyke.com)
משפחתה התכוננה לגרוע מכל. דבורה אשר בבית החולים | צילום: ilyke.com
דבורה אשר, בת 27 מויילס חשה ברע וחשבה שיש לה שפעת. היא הגיעה לבית החולים ואז היא גילתה כי שכחה טמפון בגופה, ושהיא סובלת מתסמונת ההלם הרעלי – מצב מאוד חמור ומסכן חיים. למען האמת, הרופאים נדרשו להכניס אותה לתרדמת יזומה כדי לעצור את הזיהום המתפשט, ומשפחתה כבר התכוננה לגרוע ביותר.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אבל פה הסיוט לא נגמר. כאששר התעוררה מהתרדמת, היא חוותה רגרסיה בזיכרון וביכולותיה המוטוריות. במשך ארבע שנים, דבורה הייתה צריכה ללמוד ללכת מחדש, ולאמן את זיכרונה, משום שלא הייתה מסוגלת לזכור אירועים משמעותיים בחייה, כמו העובדה שיש לה בן בגיל 8. "מאז שהתעוררתי מהתרדמת, לפני 4 שנים, אני מתקשה לזכור את חיי לפני כן", היא אומרת לדיילי מייל הבריטי, "זה שובר לי את הלב. אני לא זוכרת את כריסמס, את הבן שלי פותח מתנות. אני אפילו לא זוכרת איזו מתנה קניתי לו השנה, אני אדע רק כשהוא יפתח אותה. יש לנו תמונות ביחד ממש מעכשיו, אבל אני לא מצליחה לזכור את האירועים".

המקרה של ויילס אירע ב-2011, וגם היום, 4 שנים אחרי, הזיכרון שלה לא חזר. "כל מה שקרה נשאר לגמרי מטושטש אצלי בראש, כשאני מנסה להיזכר בזה לפעמים יש לי פלשבקים. אמא שלי אמרה לי שהיא הייתה בטוחה שאני לא אשרוד. וכשאכן התעוררתי, הייתי במצב ממש רע, לא יכולתי לעשות כלום בכוחות עצמי, לא ללכת, לא לדבר". כעת היא מקווה לזכור טוב יותר את חייה ואת חוויותיה עם בנה. "אני מקווה שהכל ישתפר, למרות שאני לא חושבת שהזיכרון שלי אי פעם יחזור". 

מה זה תסמונת ההלם הרעלי?

"תסמונת ההלם הרעלי (Toxic Shock Syndrome) יכולה להופיע ללא התראה מוקדמת ובפתאומיות, ועלולה להיות קטלנית", אומר ד"ר משה רויבורט, מנהל מרכז בריאות האישה ומרפאת פריון במכבי שירותי בריאות. "אבל למעשה, בשנים האחרונות השכיחות שלה יורדת. התסמונת נגרמת על ידי רעלן של סטָפילוֹקוֹקוּס – חיידק שנמצא באזורים חמים ולחים בגוף באופן טבעי ועשוי להתרבות בריריות האף, הפה והנרתיק. בתנאים נדירים, הרעלן שלו יכול להשתחרר למחזור הדם". 

רויברוט מספר כי בערך מחצית מהמקרים שתוארו הופיעו אצל נשים בגיל פוריות שהשתמשו בטמפונים. "אם לא מחליפים טמפונים לעיתים תכופות מספיק, יכולים להיווצר תנאים נוחים להתרבות החיידק ולהפרשת הרעלן, שיחדור אל מחזור הדם דרך רירית הנרתיק או דרך הרחם", אומר ד"ר רויבורט. "יחד עם זאת, מכיוון שהמוּדעוּת לתסמונת עלתה, הטמפונים כיום בטוחים יותר ושכיחות התסמונת ירדה באופן ניכר".

"זה כל כך נדיר, שחברות הטמפונים כבר הפסיקו לרשום את האזהרה בשלב מסוים. הסיכוי של משתמשת בטמפון לפתח את התסמונת הוא קטן ביותר", מוסיפה ד"ר דורית רביד, רופאה ואחראית מחלקת יולדות, בי"ח מאיר כפר סבא. "יש מספר גורמי סיכון שמעלים את הסיכון לתסמונת ההלם הרעלי, שאגב, יכולה להיות קשורה לווסת אך גם לגורמים אחרים. מבחינת וסת הגורמים המשפיעים הם מספר הפעמים בהן האישה משתמשת בטמפון ושימוש בטמפונים שסופגים יותר, משום שמשך הזמן בו הטמפון נשאר בפנים הוא ארוך יותר".

בחורה מחזיקה טמפון (צילום: Thinkstock)
האם זה בכלל בריא הדבר הזה? | צילום: Thinkstock

אז כמה זמן עם טמפון זה נחשב מסוכן?

"מקובל לא להשאיר טמפון יותר מ- 6-8 שעות. יש גם כאלה שמאמינים שלא צריך להשאיר אותו במהלך הלילה, אבל זה באמת תלוי במשך הלילה שלך, אם מדובר בערך ב- 7-8 שעות זה בסדר, רק חשוב להקפיד לשים אחד חדש ממש לפני השינה, ולהחליף מיד בבוקר. זה בעיקר פונקציה של משך הזמן שהטמפון מושאר בתוך הגוף. גם נשים שיש להם מחזורים ארוכים נמצאות בסיכון משום שהן חשופות טמפונים יותר זמן", מסבירה ד"ר רביד.

ד"ר רויבורט מדגיש כי נשים שסובלות מהתסמונת בשל שימוש בטמפונים, או נוטות לשכוח טמפונים צריכות לעבור להשתמש בתחבושות. והכי חשוב, הוא מוסיף: "יש להקפיד על שטיפת ידיים יסודית לפני ואחרי החלפת התחבושת ההיגיינית או הטמפון". 

עוד ב-mako בריאות:
>> חסין כמו בסין: כך תעברו את החורף הבא
>> כמה פסטה אתם אוכלים וכמה באמת מותר לכם לאכול?

>> החיידק האלים: 3 נשים עברו כריתת רחם בעקבות זיהום חמור

מהם התסמינים?

"התסמינים הם חום גבוה (מעל 38.9 מעלות), כאב ראש וגרון, שלשול, הקאה, תחושת עייפות וערפול, פריחה ונגעים בעור - בדרך כלל בידיים וברגליים. כשלושה עד ארבעה ימים לאחר הופעת הסימנים, הנגעים בעור מתקלפים", אומר ד"ר רויבורט. "כאשר מופיעים חום, פריחה וסימפטומים נוספים מומלץ להוציא את הטמפון, ולפנות לעזרה רפואית. ככל שהאבחון יעשה מוקדם יותר, כך תהליך ההחלמה והתאוששות יהיה מהיר יותר. אם זה לא מטופל, הסימנים עלולים להחמיר ולגרום להלם רעלי קשה, המתאפיין בירידה בלחץ הדם, איבוד הכרה ולעיתים אף מוות".

איך מטפלים?

"הטיפול נעשה באמצעות אנטיביוטיקה. כאשר התסמונת כוללת זיהומים ונגעים על העור יתכן שיהיה צורך לנקז אותם באמצעים כירורגיים", אומר ד"ר רויבורט. "אם חלה ירידה בלחץ הדם יש לייצב את הלחץ ולתת עירוי נוזלים. במקרים מסוימים החולים מטופלים גם בעזרת סטרואידים".

אך, חשוב להסתייג ולומר כי הסטטיסטיקה של המקרים האלה היא מאוד נמוכה. "אנחנו מדברים על 3 מקרים למאה אלף נשים משתמשות בטמפונים לשנה, ומתוכן שיעור התמותה הוא 1.8 אחוז. כלומר, זה גם אירוע נדיר וגם הסיכוי להחמרה הוא מאוד נדיר", אומרת ד"ר רביד.

תחבושת הגיינית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ואולי כדאי לחזור לימים האלה בכלל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

האם טמפונים אינם בריאים?

"בכלל לא. טמפונים זה כמו גלולות, זה מסוג הדברים ששחררו את האישה במידה מסוימת והפכו אותה ליותר שולטת בגופה. אני חושבת שטמפונים הם חלק מהאמצעים של אישה להיות יותר מובילית, עצמאית ושולטת בגוף – כך שתהליכים הורמונליים פחות משפיעים על היומיום שלה. בשימוש בטמפונים אין אלמנט לא בריא או לא נכון, אבל צריך להשתמש בהם בצורה נכונה", אומרת ד"ר רביד. "חשוב להחליף בין 4-5 פעמים ביום, לא לשכוח להחליף, ולהשתמש בהם לפי הוראות השימוש. גם לנשים שלא קיימו יחסי מין עדיין בהחלט מומלץ להשתמש בטמפונים, ואין עם זה שום בעיה. זה עניין של כל אחת וההעדפה שלה ואם משתמשים בהם באופן נכון, אין סכנה, והם יכולים רק להקל על ימי הווסת".

יש אלטרנטיבה

ויש עוד דרך למנוע את כל זה. אפשר לצלוח אותה באם נפנה לעולם האלטרנטיבי על מנת למצוא את הפתרונות. "מציאות חייה של האישה מתגברת אותה במוצרים פופולריים יותר להתמודדות עם הדימום, כדוגמת: מגני תחתון בריח אלוורה ומוליכי טמפון בצבע פנינה. כך למעשה, המוצרים האלטרנטיביים נדחקים הצידה, אם מפאת חוסר בשיווק נכון או חוסר ידע של נשים רבות לגבי השימוש הנכון", אומרת סיון נועם שדה, מנחה לאורח חיים בריא. "ההתמודדות עם דימום וויסתי באמצעים טבעיים היא אולי חדשנית במקצת אך מהווה פתרון לא פחות קל ונגיש, ועם זאת חסכוני ואף אקולוגי. כיום, העניין פשוט יותר וזמין מאי פעם".

העולם האלטרנטיבי מציע כיום פתרונות באמצעים רב פעמיים וידניים במידת האפשר, כאלה שדורשים חיבור פיזי והתערבות של האישה עם גופה. "יש שתי צורות משמעותיות לאמצעים אלטרנטיביים, תחבושות רב פעמיות העשויות מכותנה, וגביעוניות (מונקאפ) העשויות מחומרים גמישים לשימוש פנימי". על מה מדובר בדיוק?

1. תחבושות מ-100 אחוז כותנה לשימוש חיצוני 

השימוש בתחבושות האלה מתבצע באותה הצורה כמו תחבושת חד פעמית, אך ההבדל המהותי הוא בחומר ובהרכב של המוצר. "התחבושות עשויות מכותנה טבעית (ואפילו אורגנית) נעימה למגע וללא כל תוספת כימיקלית כזו או אחרת", אומרת שדה. "הרכב הבד מאפשר אלסטיות ואווריריות אמיתית ולא סינטטית עקב השימוש בסיב הכותנה הטבעית ותפירתו. כל אלה, יחד עם כביסה קבועה של התחבושות, הופכים אותן לפתרון בריא, חסכוני וטבעי לעומת תחבושות וטמפונים חד פעמיים".

2.  גביעוניות מחומרים גמישים (סיליקון/ גומי/ TPE) לשימוש פנימי 

זוהי המצאה טכנולוגית חדשה של מוצר שמתאים את עצמו לצורתו של הנרתיק ולמעשה כולא בתוכו את הדימום ע"י וואקום והצמדות לדפנות הנרתיק. "באופן זה, נוצרת אטימה מוחלטת המונעת את נזילת הדימום החוצה עד לשחרור הגביע מן הגוף בצורה ידנית, ניקיונו והחזרתו פנימה", מסבירה שדה. "מוצר זה דורש זמן הסתגלות מסוים, וגם מציאת הגודל והחומר המתאים לכל אישה באופן אינדיבידואלי לוקח זמן, אך מדובר במוצר אטרקטיבי מאין כמותו. הגביע נשטף במהירות במים חמים ומתכלה לאחר שנים, מחירו נמוך יחסית והוא פשוט לתפעול".

כל המוצרים האלה מגיעים בהרבה סוגים, ומיוצרים על ידי הרבה יצרנים שונים. תבחרו לפי צרכי הגוף שלכן, נסו לבדוק כל מוצר לגופו וכך להגיע להחלטה שתהיה נכונה עבורכן.


>>  למה אסור לכם לשמור את האפצ'י בפנים?