מספר הסוכרתיים נמצא בעלייה מתמדת הן בארצות המפותחות והן בארצות המתפתחות. ארגון הבריאות העולמי אף הכריז על מחלת הסוכרת כמגיפה בשנת 2006. זו הייתה הפעם הראשונה שבה מחלה כרונית שאינה זיהומית (כמו שחפת או איידס) הוכרזה כמגפה עולמית. ההערכה היא שבישראל יותר מחצי מיליון בני אדם סובלים מסוכרת ועוד כחצי מיליון סובלים מטרום סוכרת. 80 אחוז מתוכם כלל אינם מודעים למצבם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מהי סוכרת?
מחלת הסוכרת – על כל סוגיה – מתבטאת בעודף סוכר בדם. סוכרת היא קבוצה מגוונת של מחלות שהמשותף להן הוא היפרגליקמיה. תהליכים פתוגניים רבים מעורבים בהתפתחותה ונעים מהיעדר מוחלט של הפרשת אינסולין ועד לתנגודת לאינסולין המלווה בחסר יחסי של אינסולין. לסוכרת יש שני סוגים "ראשיים" וכמה "משניים".
סוכרת מסוג 1
בעבר, נקראה גם סוכרת נעורים. בסוכרתיים מסוג 1 המחלה נובעת מכך שתאי הביטא בלבלב (יצרני האינסולין) נפגעים בצורה בלתי הפיכה, בגלל תגובה אוטואימונית של הגוף. מערכת החיסון תוקפת את תאי הביטא והורסת אותם, עד שכבר אין כמעט תאי בטא מתפקדים בגוף. במצב זה, החולה נזקק לאינסולין ממקור חיצוני כדי לשרוד. במצב זה אם לא מזריקים אינסולין, הגוף לא יכול לנצל סוכר כמקור אנרגיה, ועובר לנצל שומן כמקור אנרגיה. בעקבות זאת נוצרים גופי קטו, אשר יש להם PH חומצי. לכן בהעדר אינסולין בגוף (ממקור חיצוני או פנימי), הגוף עובר לנצל שומן כמקור אנרגיה, דבר שעשוי להביא לחמצת קטוטית שעלולה להיות מסכנת חיים.
>> כל מה שצריך לדעת על סוכרת סוג 1
סוכרת מסוג 2
מדובר באנשים שיש להם תנגודת להשפעת האינסולין על הרקמות השונות (דהיינו שריר, שומן, כבד), בדרך כלל, כתוצאה מעודף משקל, היעדר פעילות גופנית, רקע גנטי, שחלות פוליציסטיות, פגות ומוצא אתני. תחילה, הלבלב מצליח לפצות על התנגודת לפעילות האינסולין, על ידי ייצור יתר של אינסולין, אך בהמשך תפקוד תאי הביטא בלבלב יורד ואז מתפתחת הסוכרת. בהתפתחות הסוכרת יש עלייה בערכי הסוכר בדם. בכ-10 אחוזים מסוכרתיים מסוג זה יהיה צורך להזריק אינסולין יותר משלוש פעמים ביום (MDI). בחולים אלו תאי הביטא נפגעים ועל כן, כמו בסוכרת מסוג 1, חייבים טיפול אגרסיבי יותר באינסולין. במקביל, חולים אלו חייבים גם ניטר עצמי במשך היממה, לפני ולאחר כל זריקה, בצום בבוקר ולפני השינה.
סוכרת היריון
סוכרת שמתפתחת במהלך היריון ודומה לסוכרת מסוג 2, אך על פי רוב חולפת באופן ספונטני אחרי הלידה. עם זאת, נשים שלוקות בסוכרת היריון נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2 מאוחר יותר בחייהן.
סוכרת מסוג LADA
סוכרת מסוג 1 אשר מופיעה במבוגרים. בקרב סוכרתיים מסוג זה נראה פעילות של נוגדנים (אחד לפחות לשם אבחון המחלה) הפוגעים בתפקוד הלבלב, ועם זאת, המחלה מופיעה רק אחרי גיל 30 ובחודשים הראשונים (לפחות שישה חודשים), אין בהכרח תלות באינסולין. מחלה זו יכולה להופיע בכל גיל, כולל בקשישים, והיא יותר נפוצה ממה שהנתונים מראים עקב העובדה שרופאים רבים מאבחנים חולים אלו, בטעות, כלוקים בסוכרת מסוג 2. טעות זו נובעת, בעיקר, מגילם היחסית מבוגר של הלוקים בה, בהשוואה לסוג 1.
סוכרת מסוג MODY
מדובר בסוג של סוכרת תורשתית לחלוטין, שמקורה בפגיעה בגן יחיד. היא פוגעת בכ-2-1 אחוזים מחולי הסוכרת, ולעתים קרובות מאובחנת בטעות כסוכרת מסוג 1 או סוכרת מסוג 2. ניתן לחשוד שמדובר ב-MODY אם ההיסטוריה המשפחתית משופעת במקרי סוכרת. לסוכרתיים מסוג MODY אין נוגדנים רלוונטיים לסוכרת, אין להם סבילות לאינסולין והם גם אינם סובלים מהשמנה בדרך כלל.
טרום סוכרת
טרום סוכרת הוא מצב שכאשר אינו מטופל, עלול להידרדר עד מחלת סוכרת. טרום סוכרת הוא מצב שבו הגוף מאותת בצורה כמעט בלתי מורגשת כי הוא זקוק לאיזון. מכיוון שסוכרת מהווה מגפת המאה 21 וסובלים ממנה יותר מחצי מיליון אנשים בישראל, מומלץ להיות עם האצבע על הדופק, היות שניתן לטפל במצב טרום סוכרת כבר בהתחלה. ההערכה היא שכיום בישראל חיים כחצי מיליון אנשים טרום סוכרתיים או סוכרתיים - שאינם מודעים לכך שחולים בטרום סוכרת או אפילו בסוכרת גלויה.
>> אובחנתם בטרום סוכרת? יש מה לעשות
>> מניעת מחלת הסוכרת היא אינטרס לאומי
מצב טרום סוכרת הוא מצב ביניים שיכול להתפתח לשלושה כיוונים:
- להפוך לסוכרת גלויה הדורשת טיפול מתמיד
- להישאר במצב הנוכחי
- לחזור למצב התקין - חשוב לאתר את חולי הסוכרת שלא יודעים שהם טרום סוכרתיים כי במצב זה ניתן לשנות את אורח החיים ולמנוע את המשך התקדמות המצב לסוכרת.
מי נמצא בקבוצת סיכון לסוכרת?
- נטייה משפחתית – במידה שאחד מבני המשפחה - הורים, סבים וסבתות, אחים או דודים -סובלים מסוכרת, זהו גורם סיכון משמעותי המעלה את הסיכון לחלות בסוכרת.
- משקל עודף: עודף משקל מעלה את רמות הסוכר בדם, כך שככל שהמשקל עולה, כך גם רמת הסוכר עולה ואיתה הסיכון ללקות בסוכרת.
- גורמים נוספים כמו כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ושומנים בדם מהווים אף הם גורמי סיכון לסוכרת.
- אצל נשים הסיכון לחלות בסוכרת גבוה עוד יותר - אישה שהייתה בהיריון וסבלה מסוכרת בהיריון עלולה לחלות בסוכרת כמה שנים לאחר הלידה.
- אישה שילדה ילד במשקל של 4 ק"ג או יותר נמצאת בסיכון לסוכרת.
- חוסר שינה - שינה לא רצופה או עבודה במשמרות לילה יכולות להגדיל את הסיכויים לחלות בסוכרת.
- קבוצות אתניות - מהגרים ממדינה אחרת נמצאים בסיכון לחלות בסוכרת.
- אצל האוכלוסייה הערבית (מוסלמים, נוצרים, צ'רקסים, בדואים) שכיחות הסוכרת גבוהה יותר.
סיבוכי הסוכרת
הבעיה המרכזית של הסוכרתיים היא סיבוכי המחלה שעלולים להוביל לנכויות קשות, מחלות נלוות וכן מהווים גורמי סיכון לתמותה. כיום, סוכרת מהווה גורם מספר שלוש בגורמי התמותה בישראל.
- עיוורון - הסיכון המרכזי לפגיעה בראייה בקרב סוכרתיים נוגע לפגיעה בכלי הדם הקטנים ברשתית העין.
- קטיעות גפיים - מהוות את אחד הסיבוכים הקשים של סוכרת, הגורמים לנכות תפקודית קשה לצמיתות. קטיעות גפיים בקרב חולי סוכרת נגרמות לרוב כתוצאה מ'כף רגל סוכרתית' – מצב שבו מתפתחים בכפות רגליהם של חולי סוכרת פצעים שאינם נרפאים כתוצאה ממחלה בכלי הדם ההיקפיים, העלולים להוביל להתפתחות נמק המחייב קטיעה.
- חמצת קטוטית - אחד הסיבוכים המיידיים והקשים של הסוכרת הוא "חמצת קטוטית" – DKA - המופיעה כאשר רמות הסוכר בדם עולות לערכים מאד גבוהים, מעל 300-400 מ"ג/ד"ל, בעיקר בסוכרת מסוג 1 אך עלולה להופיע גם בסוג 2, בעצם מדובר במצב חירום המחייב טיפול מהיר בנוזלים ובאינסולין לתוך הווריד. הלוקים בסיבוך זה חשים חולשה, בחילה, הקאה וכאב בטן. אם לא מקבלים טיפול בזמן, המצב עלול להידרדר ואף לסכן את חיי החולה. לאחרונה נמצא במקרים נדירים מצב זה עלול להתפתח גם כאשר רמות הסוכר בדם אינן כה גבוהות, 200-250 מ"ג/ד"ל בלבד. מצב זה עלול להתרחש בקרב חולים הנוטלים תרופות מסוג חדש, כגון ז'ארדיאנס ו/או פורסיגה. לכן, חשוב להשתמש במערכת לבדיקת סוכר וקטונים בדם.
- מחלות לב - סוכרת מעלה משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחי.
- השמנה - השמנה מהווה את גורם הסיכון המשמעותי ביותר להתפתחות סוכרת. והקשר גם הפוך: סוכרת מעלה את הסיכון להשמנה, ואחת הסיבות להשמנה בקרב מי שכבר אובחן כחולה סוכרת היא הטיפול באינסולין.
- נוירפתיה סוכרתית - פגיעה בעצבים המתאפיינת בתחושות כאב שורף ממקור עצבי, עקצוץ, הירדמות, חולשה, עיכוב ברפלקסים ואובדן תנועתיות בגפיים.
הטיפול בסוכרת
עבור טרום סוכרתיים: במידה ומאמצים אורח חיים בריא, הקפדה על משקל גוף תקין, תזונה בריאה, עיסוק קבוע בפעילות גופנית - ניתן למנוע תחלואה בסוכרת או לפחות לדחות אותה בשנים רבות.
עבור סוכרתיים: מילת המפתח היא איזון. טכנולוגיות שלמות פותחו כדי למצוא פתרונות יצירתיים ולהקל את חיי הסוכרתיים. לאיזון רמות הסוכר חשיבות מרכזית במניעת סיבוכים. הגעה לאיזון טוב של רמות הסוכר בדם מצריכה מאמץ משמעותי מתמיד הדורש, בין היתר, הקפדה על אורח חיים בריא (פעילות גופנית ומודעות לתזונה), ובחולים המטופלים באינסולין ניטור רמות הסוכר ותגובה טיפולית בעזרת הזרקות תכופות של אינסולין. כיום, ישנן טכנולוגיות חדישות המנטרות את רמות הסוכר ללא כל צורך בדקירה ומקלות על חיי הסוכרתי.
עבור סוכרתיים מסוג 1 שאין להם כלל תאי בטא, הטיפול מבוסס לחלוטין על מתן אינסולין מבחוץ. קיימים כמה סוגי משאבות אינסולין וזוהי טכנולוגיה רפואית המאפשרת מתן אינסולין באופן רציף וממושך, בהתאם לפקודות מצד המטופל. כיום, ישנן משאבות אינסולין אלחוטיות ללא צינוריות המקלות על המטופל ושומרות על דיסקרטיות.
עבור סוכרתיים מסוג 2: תזונה נבונה והקפדה על הליכה יומית חיוניות ביותר. כאשר טיפול זה אינו מביא לאיזון סביר – תרופות. עם זאת, הסוכרת הורסת במשך הזמן עוד ועוד תאי בטא, ולכן גם סוכרתיים מסוג 2 מגיעים לעתים קרובות למצב שבו הם זקוקים לטיפול באינסולין. עבור סוכרתיים אלו, כאמור, חשוב לבצע שינוי בהרגלי תזונה, פעילות גופנית מתאימה והורדת משקל - אם יש צורך בכך. מחקרים שונים חוזרים ומראים שאפילו הפחתה של 5 אחוז במשקל בשילוב פעילות גופנית מתונה מביאה לתוצאות דרמטיות באיזון הסוכרת.
* פרופ' חוליו וינשטיין הוא מנהל היחידה לסוכרת במרכז הרפואי וולפסון ורופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת.