בישראל מחלת הסוכרת הינה סיבת המוות השלישית בשכיחותה, אחרי סרטן ומחלות לב. לפי הערכות כלכלני הבריאות, בעוד כמה שנים המדינות המערביות לא יוכלו לעמוד בעלויות ולא יהיו מסוגלות לטפל בחולי הסוכרת. כבר היום הטיפולים בחולי הסוכרת נוגסים בכ-20 אחוז מההוצאות על הבריאות. מהלך לאומי להגברת המודעות למחלה ולעידוד אורח חיים בריא יכול לחסוך בטווח האורך מיליארדי שקלים לקופות המדינה.

חצי מיליון ישראלים חולים במחלת הסוכרת, וההערכות הן שכחצי מיליון נוספים לא מודעים כלל שהם חולים או מוגדרים כטרום-סוכרתיים. המספרים צפויים לעלות בשנים הקרובות. כלומר, יותר חולים, יותר הוצאות טיפול וסיבוכים. אם לפני עשור הערכות משרד הבריאות דיברו על הוצאות של 2.8 מיליארד דולר למשק הישראלי על מחלת הסוכרת, עד שנת 2020 הנתונים צפויים להכפיל את עצמם.

בעוד שמספר החולים הולך ועולה, גם מגוון הטיפולים מתרחב. הבשורות הטובות הן שהתרופות מאפשרות לחולים להאריך את תוחלת חייהם. עם זאת, אסור לשכוח שמדובר במחלה כרונית והמשמעות היא שהחולים תלויים בתרופות לאורך זמן רב יותר. על פי כלכלנים המתמחים בתחום הבריאות, בעוד כמה שנים המדינות המערביות לא יוכלו לעמוד בעלויות ולא יהיו מסוגלות לטפל בחולי הסוכרת.

> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

רוב מטופלי הקרדיולוגים הם חולי סוכרת

כדי שכולנו נבין את גודל הבעיה, חשוב לציין כי כבר היום קרוב ל-50 אחוז מהחולים המאושפזים בכל רגע נתון במחלקה הפנימית בישראל הם חולי סוכרת. חולים אלה תופסים 50-30 אחוז מתפוסת המיטות בבית החולים בארץ ובעולם. מחלת הסוכרת משפיעה גם על שאר תחלואות הגוף – מרבית מחולי הסוכרת סובלים גם ממחלות לב, התקפי לב, אי-ספיקת לב, וחלקם נאלצים לעבור ניתוח מעקפים. למעשה, רוב המטופלים על ידי קרדיולוגים הם חולי סוכרת.

זהו לא עניין של מה בכך. מחלת הסוכרת יכולה לגרום לאירועים מוחיים ולעיוורון – היא הסיבה העיקרית לעיוורון בעולם המערבי. רוב הנזקקים להשתלת כליה ומחצית מהחולים שעוברים דיאליזה הם חולי סוכרת. נוסף על כך, היא הסיבה העיקרית לקטיעת גפיים. חולי סוכרת סובלים יותר מזיהומים בגוף ואף מדמנציה ואלצהיימר.

סוכרת אינה מחלה הפיכה, משמע לאחר שחלית בה אין דרך חזרה. חולי סוכרת צריכים, בדרך כלל, ליטול תרופות במשך כל ימי חייהם. זה עוד טרם הסיבוכים והמחלות הנוספות המאפיינים חולי סוכרת. לכן יש חשיבות אדירה במניעת התפרצות הסוכרת אצל החולה העתידי, אצל מי שנמצא היום במצב טרום-סוכרתי. לאחרונה יצאו לשוק תרופות הדור החדש המאזנות את הסוכר וגם מקטינות את הסכנה לתחלואה ולתמותה ממחלות קרדו-וסקולריות, כלומר מחלות לב. תרופות הדור החדש פועלות על קולטנים שנמצאים בכליה שתפקידם לספוג את הסוכר בחזרה למחזור הדם, התרופה משבשת את פעולתם ומאפשרת לחולה להפריש את הסוכר המיותר דרך השתן ובכך להפחית את רמות הסוכר בדם.

סוכר (צילום: Shutterstock)
אחרי שחליתם, אין דרך חזרה | צילום: Shutterstock

עוד ב-mako בריאות

>> מפתיע: רשימת המאכלים שאפשר לאכול בלי הגבלה
>> הטיפ שיגרום לכל היום להיראות אחרת 
>> מצאנו את כל הדרכים להיפטר מהנזלת

בדיקת דם לאבחון מחלה וסיכון

מניעת מחלת הסוכרת היא אינטרס ברמה הלאומית. המאבק למניעת הסוכרת דרך אימוץ אורח חיים בריא הוא משימה של כל אחד ואחד מאיתנו, וזה לא פשוט עבור רבים בעולם המערבי.
בכל זאת, אנחנו רואים מדינות כגון ארה"ב, פינלנד ואוסטרליה שהשקיעו מאות מיליוני דולרים בשנה במניעת המחלה, תוכניות שהצליחו להביא לעצירת ההתפשטות המהירה של המגפה. ומה קורה בישראל? בינתיים בישראל, מהלך שנבנה במשך שנים ארוכות על ידי מומחים במשרד הבריאות, מהלך שנועד לסמן מוצרים שבהם יש רמות גבוהות של סוכרים, שומנים ומלחים, נעצר בשל התנגדות מצד משרד האוצר בלחץ התעשיינים.

צריך לצאת לקמפיין לאומי, ואנחנו חייבים ליישם אותו כבר עכשיו! קמפיין למניעת סוכרת צריך לפנות לאוכלוסיית הסיכון שהיא אוכלוסייה מאוד מוגדרת ומוכרת, בהם אנשים בעלי משקל עודף, יתר לחץ דם, נשים שסבלו מסוכרת הריונית ומעל לכל אנשים שאחד מבני משפחתם חלה בסוכרת. הקמפיין צריך לקרוא לאוכלוסייה הזו להיבדק באמצעות בדיקת דם פשוטה כדי לאבחן אם הם חולים או נמצאים בסיכון. מהלך דומה שהמדינה עשתה במחלת המעי הגס הוביל לעלייה משמעותית במספר הנבדקים בקולונסקופייה, ואין סיבה שזה לא יצליח גם במאבק החשוב לעצירת מגפת הסוכרת. כמו כן על המדינה לקחת אחריות בכל הנוגע לשינוי אורחות החיים, הנגשת משטחי פעילות כושר, עידוד אכילה בריאה ושתיית מים וסימון מוצרים שעלולים לפגוע בבריאות שלנו.

פרופ' ויינשטיין הוא מנהל מרכז הסוכרת בבית-החולים וולפסון ונשיא אגודת הסוכרת לשעבר