יש הרבה דברים שעדיין אינם ידועים לגבי וירוס הקורונה, אבל נדמה שעל דבר אחד כבר יש הסכמה בקרב כולם: חום הוא תסמין בולט לכך שאדם נדבק. זו הסיבה שחנויות ובתי עסק רבים מתנים כניסת לקוחות באמצעות מדידת החום שלהם בכניסה, אותו אקדח פלסטיק מלחיץ שמוצמד למצח. אבל מה קורה עם מי שמעוניינים לבדוק את החום שלהם לפני שהם יוצאים מהבית, ואין ברשותם מד חום?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?  

רופאים ואנשי מקצוע בתחום הרפואה מבקשים להבהיר שאין ממש תחליף למדידת חום מדויקת, ומד החום הוא עדיין האמצעי המומלץ ביותר. כל מד חום כשיר לצורך המטרה הזו, ממדי החום הישנים שמכילים נוזל כספית, דרך הסרטים הדיגיטליים שמדביקים על המצח ועד אותם אקדחי פלסטיק. זוהי הדרך היחידה לוודא מעל לכל ספק שחום הגוף שלכם נמצא בסקאלה התקנית, שנעה בין 36.5 ל-37.1 מעלות צלזיוס. 

טמפרטורת שנופלות בין 37.2 ל-37.7, למרבה הצער, נחשבות כחום חשוד שעלול להעיד על הדבקה בנגיף אם כי כמובן זה לא ודאי, כך לפי דיוויד ארסטין, אימונולוג ואלרגולוג הפועל בניו יורק. חום מעל 38.9, מצריך התייעצות רפואית, עם או בלי קשר לקורונה.

אישה מסתכלת במראה (צילום: mikail-duran-unsplash)
סמוקה מהרגיל? | צילום: mikail-duran-unsplash

אבל האם אפשר לנחש את הטווח של חום הגוף? לטענתו, הסיכוי לכך בינוני. חולים שהרגישו שיש להם חום בבית חולים בהודו, למשל, צדקו רק ב-58 אחוז מהפעמים, לפי מחקר שפורסם ב- Tropical Medicine and International Health.

אם יש ברשותכם מד חום ישן שמבוסס על כספית, האימינולוג רוברט איצ׳ס מבהיר שכדאי לבדוק אותו היטב ולחפש בו סימנים של סדקים או שברים. אם מצאתם – אטמו אותו בשקית ניילון וזרקו מיד לפח, שכן כספית היא נוזל רעיל ומסוכן לבריאות. אם מד החום בסדר, יש כמובן לנקות ולחטא אותו לפני השימוש – הקציפו סבון בידיים שלכם, שפשפו את פיית מד החום למשך 20 שניות ושטפו היטב. לאחר מכן, אם יש לכם ג׳ל אלכוהולי, הספיגו אותו בצמר גפן ושפשפו את גוף מד החום כדי לנקות אותו. אם אין לכם, פשוט שטפו אותו בסבון ובמים.

עוד ב-mako בריאות:

>> משאירים כוס מים ליד המיטה? טעות גדולה
>> 10 מאכלים שישמרו על בריאות הלב שלכם
>> הסיבה שאתם חייבים לשטוף "חסה שטופה"

ומה אם בכל זאת אין לכם אף סוג של מד חום בבית? איך תדעו אם יש לכם חום? הנה כמה דרכים שאפשר להיעזר בהן כדי בכל זאת לנסות ולאבחן חום. 

הקשיבו לגוף שלכם – רוב הסיכויים שאתם כבר מכירים את התחושה הפיזית של חום גוף גבוה, החל מתחושה בוערת בגוף ועד לרעידות לא רצויות, תשישות שהיא מעבר לעייפות רגילה או כאבי ראש, כאבי גוף וכאבים בלתי מוסברים.

העיפו מבט במראה – אם יש לכם חום, ייתכן שתיראו אדומים וסמוקים מתמיד באזור הפנים, וייתכן שתזיעו יותר מהרגיל.

נסו לעשות ספורט – צאו להליכה מהירה, רוצו במעלה המדרגות או נסו להרים משקולות. אם אתם מרגישים שאתם מתעייפים בקלות רבה מדי ומרגישים קוצר נשימה, ייתכן שמדובר בסממן לכך שהגוף נאבק בפולש לא רצוי ושהטמפרטורה שלכם גבוהה. 

בקשו ממישהו אחר להרגיש את המצח שלכם – קשה לפעמים להרגיש בעצמכם אם המצח שלכם חם מדי או לא, משום שאם יש לכם חום אז כל הגוף חם בכל מקרה, גם כף היד. אבל אם מישהו אחר נוגע במצח שלכם ומרגיש שהוא חם, כנראה יש לכם חום.