העולם אמנם מתקרב כבר ל-10 מיליון מקרי קורונה מתחילת המגפה, אך מומחים ברחבי העולם מתחילים להבין רק בתקופה האחרונה את סדר גודל ההשפעה שיש לנגיף על גופם של הנדבקים. מנגיף שנחשב לכזה שתוקף בעיקר את דרכי הנשימה, כעת יותר ויותר רופאים מבינים כי מדובר בנגיף שמסוגל לפגוע באיברים פנימיים רבים ואחרים בגוף, בחלק מהמקרים הנזק שנגרם הוא ארוך-טווח.
"חשבנו שזה רק וירוס של דרכי הנשימה, מתברר שהוא תוקף גם את הלבלב, את הלב, את הכבד, המוח, הכליות ואיברים אחרים", אמר ד"ר אריק טופול, קרדיולוג ומנהל מכון החקר "סקריפס" בקליפורניה, בראיון לרויטרס. "לא הערכנו זאת בהתחלה", הוסיף.
דיווחים רבים עלו בחודשים האחרונים על חולי קורונה שסבלו, בנוסף לנזק בדרכי הנשימה, גם מבעיות בקרישת הדם (שיכולות להוביל לשבץ) ונצפו גם נזקים בכלי הדם. דיווחים אחרים הצביעו על בעיות נוירולוגיות, שנעות מסחרחורות וכאבי ראש ועד לתסמין הידוע של אובדן חוש הטעם והריח.
מגוון ההתבטאויות של נגיף הקורונה אצל חולים שונים מעורר יותר ויותר דאגה בקרב רופאים, מומחים וחוקרים ברחבי העולם, כיוון שמדובר בהתנהגות יחסית ייחודית של נגיף זה. לפי ד"ר סאדיה קהאן, קרדיולוגית ב-Northwestern Medicine בשיקגו, אנשים עם מחלות לב שלוקים בשפעת נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים, אך מה ששונה ומפתיע בנגיף הקורונה העכשווי, הוא סדר גודל הסיבוכים שמתרחשים מחוץ לאזור הריאות.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשלא מחליפים מסכה? רופאה מסבירה
>> רופא איטלקי: "החודש התמונה השתנתה לחלוטין"
>> הגיעה למיון, שוחררה עם משככי כאבים - ומתה
1 מכל 10 מטופלים יסבלו מתסמינים ארוכי-טווח
רבים מודאגים גם מתהליך השיקום, שאצל מטופלים רבים עשוי להימשך תקופה ארוכה. מטופלים ששהו בטיפול נמרץ או היו מחוברים למכונת הנשמה יזדקקו לרוב לשיקום ארוך, כדי להשיב לעצמם את החוזק והתנועה. "זה יכול לקחת עד לשבעה ימים של שיקום, על כל יום שהייתם מאושפזים בבית החולים כדי להשיב חזרה את החוזק", מסבירה ד"ר קהאן. "זה קשה יותר ככל שאתם מבוגרים יותר וייתכן שגם לא מעולם לא תצליחו לחזור לאותה רמה של תפקוד כמו פעם".
בעוד שעד כה נראה כי מטופלים שמזדקקים לשיקום ממושך הם אלו שסבלו מסיבוכים, כעת נראה שגם חולי קורונה שכלל לא הזדקקו לאשפוז מוצאים את עצמם בתהליך של שיקום ממושך, לפעמים גם חודשים אחרי שנדבקו בנגיף. "אנחנו שומעים על דיווחים של אנשים שסובלים מתשישות ממושכת ומקוצר נשימה", אמר לאחרונה לתקשורת ג'יי באטלר, סגן מנהל במחלקה למחלות זיהומיות של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב. "קשה להגיד כמה זמן תסמינים אלה נמשכים".
למרות שבמרבית הפעמים, תסמיני הקורונה ייעלמו תוך כשבועיים-שלושה שבועות, ישנם דיווחים שמצביעים על כך כי אחד מכל עשרה מקרים יסבול מתסמינים ממושכים. גם כשמטופלים עוברים בדיקות רנטגן וכבר אין סימן לדלקת, הם עדיין מתקשים לחזור לתפקוד מלא. "אם בעבר רצתם 5 ק"מ שלוש פעמים בשבוע והיום אתם מרגישים חסרי נשימה אחרי שעליתם כמה מדרגות, או שאתם משתעלים בלי הרף ועייפים מדי לחזור לעבודה, אז החשש שלעולם לא תחזרו לבריאות הקודמת שלכם הוא ממשי", כתבה ד"ר הלן סליסברי מאוניברסיטת אוקספורד לאחרונה במאמר שעלה בכתב העת הרפואי the British Medical Journal.
חוקרים רבים עובדים בתקופה האחרונה כדי להבין יותר לעומק את ההשפעה ארוכת-הטווח שיש לנגיף הקורונה על מטופלים שהחלימו מהנגיף. ונראה שנצטרך לחכות עוד קצת, עד שנדע עד כמה הנגיף משפיע על איברים שונים בגוף, כמו גם על תפקודם ובריאותם של אנשים שנדבקו בנגיף והחלימו ממנו.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (28.06.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.