מחקר חדש מעלה חשש לכך שווריאנט של נגיף הקורונה, שהתגלה לראשונה בברזיל, מידבק פי שניים יותר מזנים אחרים - ואף עלול לעקוף נוגדנים קיימים בגופם של מחלימי קורונה ב-61 אחוזים. 

למרות שהמחקר טרם פורסם בכתב עת רפואי וגם לא עבר ביקורת עמיתים, כלומר אישור תוצאות המחקר על ידי מומחים חיצוניים - מחקר זה עושה כותרות בכל העולם, בשל מסקנותיו המדאיגות. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר נעשה על ידי חוקרים מבריטניה ומברזיל, שמצאו כי הזן שאותר לראשונה בברזיל, המכונה P.1, אחראי לעלייה החדה במקרי הקורונה במנאוס שבברזיל במהלך הגל השני שהתרחש בסוף שנת 2020. לדברי החוקרים, וריאנט זה הוביל לעלייה במספר המקרים, למרות שבשלב זה היו בברזיל לא מעט מחלימים שלכאורה היו אמורים להיות חסינים מפני הנגיף, לאחר הגל הראשון של מגפת הקורונה במדינה הדרום-אמריקאית.

במהלך המחקר, נלקחו דגימות של הנגיף מאנשים שנדבקו בקורונה בין נובמבר 2020 לינואר 2021 במנאוס, היכן שאותר לראשונה הזן P.1. הם גילו שכמות הדגימות שהכילו זן זה של הנגיף עלתה מאפס ל-87 אחוזים תוך שבעה שבועות בלבד. 

בנוסף לכך, החוקרים מצאו 17 מוטציות שונות, 10 מהן בפני השטח של חלבון הספייק, המאפשר לנגיף לחדור לתאים בגוף. שלוש מהמוטציות הללו נמצאו כתורמות לנגיף להיצמד בקלות רבה יותר לתאים אנושיים. המוטציות הללו כוללות בין היתר את המוטציה N501Y, שמצויה בזנים שנמצאו באנגליה ובדרום אפריקה.

חיסון לקורונה בברזיל (צילום: רויטרס_)
מתחסנים לקורונה בברזיל | צילום: רויטרס_
 

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה

כדי לבחון כיצד השינויים הללו בנגיף משפרים את יכולתו להדביק ולגרום לזיהום, החוקרים בנו מודלים בהתבסס על מידע שנאסף על ידם, שהראו כי וריאנט P.1 מדביק פי 1.4-2.2 יותר בהשוואה לזנים אחרים, כולל הזן המקורי של נגיף הקורונה. בנוסף לכך, נמצא כי וריאנט זה בסבירות גבוהה יותר של 25-65 אחוזים לחמוק מחסינות טבעית בקרב מחלימי קורונה - מה שהופך זן זה לבעל פוטנציאל להדביק מחדש גם אנשים שכבר החלימו מהנגיף. 

עם זאת, החוקרים מדגישים כי לא ניתן להכליל תוצאות אלו על אוכלוסיות אחרות, כיוון שהמחקר התמקד אך ורק באוכלוסייה במנאוס. בנוסף לכך, ציינו החוקרים כי קשה לדעת אם התוצאות הללו מושפעות מהקריסה של מערכת הבריאות במנאוס, בשל הגל השני המשמעותי שפקד את העיר. דבר נוסף שחשוב לציין, הוא שהמחקר בדק רק חסינות טבעית ואין לדעת כעת אם וריאנט זה מסוגל לחמוק גם מחסינות כתוצאה מחיסוני הקורונה. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (03.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.