בצל האומיקרון שצובר תאוצה בכל העולם, מדינות רבות נכנסו השבוע לרשימת המדינות האדומות האסורות לטיסה מישראל. המשמעות היא, שאי אפשר לטוס לאותן מדינות ללא אישור של ועדת חריגים וכל מי שחוזר מהן מחויב בבידוד מלא כשהוא חוזר לישראל. לצד זאת יש עדיין מדינות כתומות שאפשר לטוס אליהן, ביניהן תאילנד, יוון, קפריסין, קרואטיה, אוסטריה, אוקראינה ורומניה. על פי ההנחיות, כל מי שחוזר מהן מחויב בבידוד של 3 ימים.
לצד החשש להיחשף לנגיף במדינה זרה ולהכניס אותו לארץ, גם הדרך ממדינה למדינה מהווה סיכון מוגבר להדבקה. מעבר לשדה התעופה, המטוס נחשב לחלל סגור שמכיל עשרות ומאות אנשים במקום דחוס למשך שעות ארוכות. אמנם מסנני האוויר במטוסים מורידים את הסיכון ביחס למקומות צפופים על הקרקע כמו קניונים, ואפשר גם להניח שמחלקה ראשונה ומחלקת ביזנס פחות מדבקות בגלל שהטסים במחלקות האלו יושבים בריחוק זה מזה, אך רובנו עדיין טסים במחלקה רגילה בצפיפות יחסית, מורידים את המסכות בזמני הארוחות ונוגעים פעמים רבות במשטחים ציבוריים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ד"ר דיוויד פאוול, רופא ויועץ רפואי של איגוד התחבורה האווירית הבינלאומי, המייצג כמעט 300 ספקים ברחבי העולם, סקר את כלל הסיכונים הכרוכים במהלך הטיסה. באופן כללי על הנוסעים להימנע ממגע פנים אל פנים וממשטחים שבהם נוגעים לעתים קרובות, ואנשים היושבים זה ליד זה צריכים להשתדל לא לחשוף את המסכה באותו זמן במהלך הארוחות. בנוסף, הוא מציין כי: "מה הכי חשוב לעשות? חיסון, בדיקות, חבישת מסכה, התרחקות". אלו הדברים החשובים לשים לב אליהם במהלך הטיסה:
מה הסיכון להידבק באומיקרון במהלך הטיסה?
לא משנה מה היתה רמת הסיכון עם דלתא - על פי ד"ר פאוול, נצטרך להניח שהסיכון יהיה גדול פי שניים עד שלושה להידבקות בזן האומיקרון, בדיוק כפי שראינו עד כה בכל מה שקשור לאחוזי הדבקה הגבוהים של הזן בכל מקום אחר.
וריאנט אומיקרון: כמה זמן לוקח למחלה להתפרץ?
מה אפשר לעשות כדי למזער את הסיכון במהלך הטיסה?
הימנעו ממשטחי מגע נפוצים, שמרו על היגיינת ידיים בכל מקום אפשרי, מסכות, התרחקות, נהלי עלייה מבוקרים למטוס, השתדלו להימנע ממגע פנים אל פנים עם לקוחות אחרים, השתדלו להימנע מחשיפה בטיסה, לשירותי ארוחה ושתייה, מלבד כאשר זה ממש נחוץ.
מה לגבי שימוש במסכות במהלך הארוחות?
בטיסה קצרה של שעתיים, זה עוד קל יחסית לשמור על עטיית מסכה לאורך כל הטיסה, אבל אם מדובר בטיסה של 10 שעות, זה פחות הגיוני לבקש מאנשים לא לאכול ולשתות. מה שרוב חברות התעופה עושות זה לעודד אכילה שלא במקביל, ולגרום למצב שבו נוסעים קרובים לא שוהים באותו הזמן ללא מסכות. בקיצור, לפני שאתם באים לאכול, שימו לב שכל הנוסעים סביבכם נמצאים עם מסכות על הפנים.
האם מטוס נחשב לחלל סגור?
לדברי פאוול, המטוס אכן נחשב לחלל סגור, אבל האוורור משפר את המצב. יש הפעלת לחץ חמצן על ידי זרימת אוויר ענקית בקצה אחד של המטוס, מול שסתום שפולט אותו החוצה מהקצה השני. לדברי ד"ר פאוול, חלל המטוס נחשב לסביבה בעלת זרימת אוויר גבוהה מאוד: "זה חלל סגור, אבל זה לא צועק לי 'סיכון'. פאב אירי עם מאוורר בפינה צועק לי 'סיכון', או אולם התעמלות עם המון המון אנשים שצועקים ונוהמים ומזיעים".