אמנם טרם נמצא המקור להתפרצות מגפת הקורונה, אך קבוצת מדענים טוענת כי נמצא אחד הגורמים המשמעותיים להתפרצותה. לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Science of The Total Environment, שינוי אקלים ככל הנראה השפיע באופן משמעותי על התפרצות המגפה. לטענת החוקרים, שינוי האקלים תרם ליצירת סביבה שהובילה זנים מסוימים של עטלפים הנושאים את הנגיף לנדוד ולהגיע לדרום סין.

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"שינוי האקלים שינה בתי גידול וזנים מסוימים נאלצו לעזוב סביבות מסוימות ולעבור לסביבות אחרות - כשהם נושאים עמם נגיפים", הסביר רוברט בייר, חוקר במחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת קיימברידג' בהצהרה לתקשורת. "זה לא רק שינה אזורים שבהם נוכחים נגיפים, אלא גם ככל הנראה איפשר אינטראקציות חדשות בין בעלי חיים לנגיפים, מה שהוביל לנגיפים מסוכנים יותר להתפתח". לטענת החוקרים ייתכן מאוד שאחד מאותם נגיפים שעברו שינוי הוא גם נגיף הקורונה שהוביל למגפה הנוכחית. 

החוקרים מצאו כי 40 זנים נוספים של עטלפים הגיעו לאזור דרום סין במאה האחרונה, ואיתם גם כ-100 סוגים של נגיפים ממשפחת הקורונה. לטענתם, שינוי האקלים שהוביל לנדידת העטלפים התבטא בגזי חממה, עלייה בטמפרטורות, עלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני ועוד. כל אלה השפיעו על הצמחייה ולפיכך "משכו" עטלפים מאזורים אחרים. 

עטלפים (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
שינוי האקלים הוביל לנדידה של עטלפים שייתכן שתרמה להתפרצות המגפה | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

 עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

 כאמור, המקור למגפת הקורונה טרם נמצא, אך הסברה הרווחת היא שהנגיף עבר מעטלפים לפנגולינים, שאלה נמכרו בשוק בווהאן, שם אותרו המקרים הראשונים של נגיף הקורונה העכשווי. לפי בייר, תוצאות המחקר יכולות לסייע לצמצם את האפשרויות להתפרצות המגפה. בנוסף לכך, לפי החוקרים מחקר זה יכול לעזור לחקור נגיפים עתידיים שעלולים להוביל להתפרצויות עתידות של מגפות. עם זאת, הם מדגישים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר ולחקור יותר לעומק את הקשר שבין שינוי האקלים להתפרצות מגפת הקורונה. "המחקר שלנו רחוק מלהגיד שהמגפה לא הייתה קורית בלי שינוי אקלים", ציין בייר. אך הוא הוסיף כי קשה להגיד ששינוי אקלים שהוביל לעלייה בעטלפים שנושאים את נגיפי הקורונה לא תרם לכך. 

מנגד, ישנם מדענים שטוענים כי כל נושא הנגיפים שמועברים לבעלי חיים הוא מורכב ביותר ומעורבים בכך יותר מדי גורמים ששזורים אחד בשני, מכדי לדעת איזה גורם משמעותי יותר בהתפרצות של מגפה, כך שקשה להגיד ששינוי אקלים היה גורם משמעותי יותר מאחרים. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (07.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.