השבוע, חמישה חודשים לאחר תחילת מבצע החיסונים, העולם חצה את רף המיליארד וחצי מנות חיסון, ובכל יממה מקבלים קרוב ל-26 מיליון אנשים במנה ראשונה או שנייה. בסין לבדה, המדינה המאוכלסת ביותר בעולם, קצב ההתחסנות שובר שיאים ועומד כבר על 13 מיליון מנות ביממה – כמחצית מכמות החיסונים היומית בעולם כולו. עד כה חולקו בסין קרוב לחצי מיליארד מנות.

במקום השני בקצב ההתחסנות נמצאת ארצות הברית, שממשיכה לחוות האטה מסוימת, לקצב של 1.8 מיליון מנות ביממה. אחרי שבמהלך שנת 2020 היא קבעה את רוב שיאי התחלואה והתמותה העולמיים, כעת היא נמצאת במצב שלא העיזו לחלום עליו לפני פחות מחצי שנה – קרוב למחצית מאוכלוסייתה קיבלה לפחות מנה אחת של חיסון, וכשמדובר בחיסון של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון זו גם המנה היחידה. 

אף על פי שמספר המתים במדינה כולה עומד עדיין על כמה מאות בני אדם ביום, ארצות הברית כבר רואה את סוף המשבר מתקרב. ניו יורק, שהייתה לפני שנה אחד ממוקדי ההתפרצות הגדולים, סיימה לאחרונה לחסן יותר ממחצית מאוכלוסייתה, והחיים בה מתחילים לחזור לשגרה בדומה לישראל. בקליפורניה, שלפני חודשים ספורים הייתה במצב קטסטרופלי, שיעור המתחסנים חצה אף הוא את רף ה-50 אחוז והתחלואה בקו ירידה ברור. עם זאת, הדעיכה בקצב ההתחסנות הובילה כמה ממדינות ארצות הברית להאיץ בתושביהן להתחסן, ולהודיע שככל שיקדימו להגיע לשיעור התחסנות של 70 אחוז, כך יוסרו מהר יותר ההגבלות על הציבור, ובראשן החובה לחבוש מסכה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חיסוני נוער: בישראל מעדיפים להמתין

בשבוע שעבר אישרו מינהל המזון והתרופות (FDA) והרשות לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בארצות הברית את מתן החיסון של חברת פייזר גם לבני נוער. ממשל ביידן לא בזבז זמן והחל לחסן ילדים מגיל 12 בכל מקום אפשרי – במוסדות לימוד, במרפאות, בפארקים ובחוף הים.

בישראל משרד הבריאות ממשיך להשהות את אישור החיסון לנוער – זכות יתר ששמורה למדינות עם תחלואה נמוכה כמו אצלנו. ייתכן שההחלטה תתקבל רק בעוד כמה שבועות, אחרי  שיצטברו נתונים נוספים על תופעות לוואי נדירות שאולי יימצאו אצל המתחסנים הצעירים בארצות הברית. עם זאת, לאור הידע הנוכחי על בטיחותו של החיסון, הציפיות הן שבסופו של דבר יוחלט לחסן, במיוחד עקב החששות מפני תופעות ארוכות טווח של המחלה עצמה.

בינתיים בארגון הבריאות העולמי יש מי שקוראים לחכות עם חיסוני הילדים, כדי שאפשר יהיה להעביר את מנות החיסון שיתפנו לקבוצות סיכון במדינות אחרות, ובמיוחד במדינות מתפתחות. בפועל, כשמסתכלים על הצעדים שהפעיל הממשל האמריקאי בחודשים האחרונים, קשה להאמין שיישמעו שם לקריאה הזאת. נראה שבמגפה הזאת מדינות נוטות להסתגר ולהעדיף את טובת אזרחיהן על פני השיקול ההומניטרי העולמי, בבחינת "עניי עירך קודמים".

חיסון קורונה, חיסון לקורונה (צילום: BaLL LunLa, shutterstock)
המדינות לא ממהרות להעביר חיסונים פנויים למדינות אחרות | צילום: BaLL LunLa, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> "התעקשתי שזו לא אנורקסיה - אף אחד לא האמין"
>> המזונות שמומלץ לאכול בזמן סטרס
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס - הוא חזר לדבר"

מדווחים מהשטח

בינתיים מדינות נוספות מגיעות לשיעורי התחסנות גבוהים, עם חיסונים ממקורות שונים, ויעילותם עומדת למבחן העולם האמיתי. באיי סיישל – המדינה עם שיעור ההתחסנות הגבוה בעולם, שתושביה קיבלו בעיקר את החיסון הסיני של חברת סינופארם – מתחולל גל תחלואה גדול, של מאות נדבקים ביממה במדינה של מאה אלף תושבים בלבד. מדובר בנתון מאוד לא מחמיא לחיסון הסיני. עם זאת, רשויות הבריאות בסיישל מציינות שכשני שלישים מהנדבקים לא השלימו את קבלת מנת החיסון השנייה וכ-80 אחוז מהמאושפזים לא חוסנו, או סובלים ממחלת רקע.

מצב דומה רואים גם באיחוד האמירויות ובחריין, שאימצו אף הן בעיקר את החיסון של סינופארם. בשתי המדינות חווים גל תחלואה, למרות שיעור התחסנות גבוה, שעומד על 57 אחוז לפחות שקיבלו את המנה הראשונה בבחריין ו-47 אחוז באיחוד האמירויות. לאור הנתונים המדאיגים, שתי הנסיכויות מציעות מהמפרץ הפרסי מציעות לתושביהן מנה שלישית, בתקווה לשפר כך את ההגנה החיסונית נגד הנגיף. הנתונים משם ומאיי סיישל מעלים שאלות נוקבות בנוגע ליעילות החיסון הסיני בבלימת מגפת הקורונה.

בהונגריה, שהיא שיאנית אירופה בשיעור התחסנות נגד נגיף הקורונה וקרוב למחצית מתושביה קיבלו כבר מנה אחת לפחות, רואים בימים אלה ירידה בתחלואה. בעקבות זאת החלו שם להקל את ההגבלות על מחוסנים. הונגריה התירה לשש חברות להפיץ לתושביה את החיסונים שלהן, כולל החיסונים השנויים במחלוקת של סינופארם וספוטניק הרוסי. השבוע הפכה הונגריה גם למדינה האירופית הראשונה שמתירה חיסון של בני נוער בחיסון של חברת פייזר. אין ספק שבחודשים הקרובים יתקבלו מהונגריה נתונים מעניינים.

אופטימיות נרשמה גם בספרד, ששליש מאוכלוסייתה קיבלו מנה אחת לפחות. השבוע כבר שחררו שם הצהרות חיוביות על ציפיות להגיע לחסינות עדר כבר בקיץ.

ולבסוף, ממצאים מעניינים מאוד גם מבריטניה. בינואר השנה, בעקבות גל התחלואה הקשה, החליטו בממלכה המאוחדת לחסן כמה שיותר אנשים במנה הראשונה, ולדחות לזמן מה את מתן המנה השנייה לרוב המחוסנים. מדובר בחריגה משמעותית מהפרוטוקול המאושר של מתן החיסון, והצעד עורר בשעתו לא מעט ביקורת, לצד הבנה שמדובר בצעד של חוסר ברירה. מחקר המתפרסם כעת מראה שאולי ההחלטה דווקא הוכיחה את עצמה.

החוקרים עקבו אחרי 175 מחוסנים מגיל 80 ומעלה שקיבלו את המנה השנייה של החיסון רק 12-11 שבועות אחרי המנה הראשונה, במקום אחרי שלושה שבועות כמקובל. רמות הנוגדנים שנצפו אצלם היו גבוהות פי 3.5 לעומת אלה שקיבלו את המנה השנייה בזמן. אומנם מדובר במחקר קטן למדי ונחוצים נתונים נוספים לפני שאפשר יהיה לאמת את ממצאיו, אך אם זה נכון, זה יקל על מדינות רבות לחסן את אזרחיהן, בכללים הרבה פחות נוקשים.