בזמן שכה רבים האנשים התולים את תקוותם במספר בדיקות ענקי עד בלתי מוגבל כדי להחזיר את המשק לפעולה, חשוב כי משרד הבריאות יערוך תיאום ציפיות עם הציבור ויסביר מדוע הבדיקות בעייתיות.
ראשית, כפי שכתבתי כבר בעבר, רגישות הבדיקות הנעשות היום מוערכת ב-70-80 אחוז, כך שלמעשה אנו מפספסים חלק די ניכר מהבדיקות החיוביות ועלולים להיכנס למצב של שאננות כאשר מתקבלת תשובה שלילית. לא לחינם אנו רואים משפחות או צברים של אנשים החיים באותה סביבה וחווים סימפטומים דומים המתאימים לקורונה ובסופו של דבר רק חלקם חיוביים.
על כל זאת הצטרפה בעיה חדשה שיש להציגה לציבור והיא בדיקות ה-BGI החדשות שרכש משרד הבריאות בכמויות גדולות ולמעשה אילץ את המעבדות להשתמש בהן, בעוד שקיטים של חברות אחרות, כמו SEEGENE, ROCHE, וג'ין אקספרט, שבחלקן נעשה כבר שימוש בארץ, הלכו והתמעטו.
לפני כשבוע וחצי לערך רכש משרד הבריאות מאות אלפי ערכות בדיקות מחברת BGI הסינית בהנחיית השר ליצמן, ערכות שיוכלו לספק עוד 10,000 בדיקות ביום ויוצבו במעבדות קופות החולים. היקף העסקה היה סביב 90 מיליון שקלים.
בשיחות עם כמה אנשי מיקרוביולוגיה בכירים נראה כי לבדיקות החדשות שנרכשו על ידי משרד הבריאות ישנם כמה חסרונות וכל זאת מצטרף לרגישות הגם כך בעייתית של הבדיקה בבסיסה.
מה החסרונות של בדיקת ה-BGI שרכש משרד הבריאות?
# אישור ה-FDA לבדיקות הללו ניתן בחירום ותקף בתנאי חירום בלבד.
# ישנם מאמרים שמראים יעילות נמוכה יותר של הקיט לעומת אחרים, ועדיין ישנה בעיה בהגדרת "חיובי" או "שלילי" בהוצאת התשובות.
# לעומת בדיקות אחרות שבהן השתמשו עד כה, בדיקה זו הרבה יותר תלוית איש מעבדה ומיומנותו, ויש לזכור כי בימים אלה מתגייסים למאמץ אנשי מעבדה שביומיום ייתכן שאינם מתעסקים בביצוע בדיקת PCR.
# הבדיקות שנעשו עד כה (בעיקר של חברת SEEGENE) בודקות 3 גנים של הווירוס, וכשאחד מהם חוזר חיובי הנטייה היא להוציא את התשובה כחיובית. בבדיקות ה-BGI נבדק רצף גנומי אחד בלבד, וכאשר הוא שלילי התשובה כמובן שלילית.
לאחרונה מבדיקה שעשיתי חלק מעובדי המעבדות אינם מרגישים בנוח לעבוד עם הקיטים החדשים שנרכשו, מרגישים כי הם חוטאים לעבודתם וחושבים, בצדק, כי אם הוחלט להשתמש בבדיקות אלה יש להבהיר לציבור את מגבלות הבדיקה החדשה. אנשי מעבדה אחרת פשוט הודיעו כי הם מסרבים לעבוד עם בדיקה זו.
עוד על נגיף הקורונה:
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
>> מחקר חדש: נגיף הקורונה מסוגל להישאר באוויר
כשמשקללים את כל הנתונים עם בדיקות שגם כך רגישותן רחוקה מ-100 אחוז, צריכה להישאל השאלה האם משרד הבריאות מעוניין להראות מספר בדיקות גבוה על חשבון אמינותן?
לדעתי, עדיף לעשות 5,000 בדיקות איכותיות ביום הממוקדות לקבוצות בסיכון מאשר 20,000 בדיקות שלא ברורה אמינותן ושעלולות ליצור תחושת ביטחון מוטעית בציבור. נוסף לכך, יש לחזק את הקשר בין המעבדות לשטח ולקליניקה, לחבר את הנתונים יחדיו על מנת להגיע להחלטות טיפוליות, דבר הלוקה כיום בחסר.
* ד"ר רועי צוקר, מומחה למחלות זיהומיות