אחד הדברים הידועים לגבי מחלת הקורונה, שאספקטים רבים בנוגע עוד נותרו באפלה – הוא שמחלות רקע מסוימות עשויות לתרום להחמרה של המחלה ולהעלות את הסיכון לסיבוכים ולתמותה מנגיף הקורונה. השמנת-יתר, סוכרת, מחלות לב וכלי דם ועישון הם רק חלק מגורמי הסיכון הידועים לסיבוכים ותמותה מקורונה. אך כעת מחקר חדש חושף גורם סיכון נוסף שטרם דובר עליו: תסמונת דום נשימה בשינה.

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חוקרים מאוניברסיטת טורקו בפינלנד ביצעו מחקר על מטופלים שחלו בקורונה במהלך הגל הראשון של המגפה באביב 2020 והתאשפזו בבית החולים השייך לאוניברסיטה. באזור בדרום מערב פינלנד יש כ-480 אלף תושבים, מתוכם רק 278 חלו בקורונה במהלך הגל הראשון. מתוך חולי הקורונה באזור, 28 התאשפזו בבית החולים שבאוניברסיטת טורקו. החוקרים ניתחו מידע שנאסף על המטופלים במהלך אשפוזם, במטרה לחשוף גורמי סיכון לצורות חמורות יותר של קורונה.  

"מהר מאוד שמנו לב שהיו לא מעט מקרים של דום נשימה בשינה בקרב המטופלים", אמר אחד החוקרים במחקר בהצהרה רשמית. הם מצאו כי 29 אחוזים מכלל המטופלים שהתאשפזו בבית החולים בגלל קורונה, אובחנו בעבר בתסמונת דום נשימה בשינה. לדבריהם, מדובר במספר משמעותי, שכן רק 3.1 אחוזים מאוכלוסיית דרום-מערב פינלנד מקבלים טיפול עבור דום נשימה בשינה. למרות שמספר המטופלים שנבדקו במחקר היה נמוך, כמות המטופלים שסבלו לפני כן מדום נשימה בשינה עדיין הייתה גדולה באופן יחסי. דום נשימה בשינה היא תופעה די נפוצה בקרב אנשים הסובלים מהשמנת-יתר, גורם סיכון נוסף לקורונה חמורה, אך לפי החוקרים, זה לא ההסבר היחיד לכך. כלומר, נראה שדום נשימה בשינה עשוי להיות גורם סיכון בפני עצמו.

התחיל לנחור בעקבות העבודה - והוכר כנכה עבודה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
דום נשימה בשינה נפוץ יותר בקרב גברים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> זה הגורם הכי משמעותי להתפשטות המגפה
>
> סובלים מנשירת שיער לאחרונה? אתם לא לבד
>
> תוסיפו את זה לחביתה - ותתחילו לרדת במשקל

תסמונת דום נשימה בשינה מתבטאת בהפסקות נשימה במהלך השינה. שכיחותה עומדת על כארבעה אחוזים בקרב גברים וכשני אחוזים בקרב נשים. גורמי הסיכון כוללים בין היתר סטייה של מחיצת האף, השמנת-יתר, פוליפים באף ועוד. אנשים שסובלים מדום נשימה בשינה עלולים לחוות ירידה משמעותית באיכות השינה. עד כה נראה שטרם נמצאה הסיבה לכך שדום נשימה בשינה מהווה גורם סיכון לקורונה חמורה, אך זה עשוי להיות קשור לכך שהתסמונת מובילה לפגיעה באיכות השינה וזו יכולה להוביל לבעיות בריאותיות רבות ולירידה בתפקוד המערכת החיסונית.

"הממצאים היו חזקים מספיק כדי להצדיק את השאלה האם דום נשימה בשינה מהווה גורם סיכון למחלת הקורונה. בעיקרון, מטופל עשוי להזדקק לאשפוז בבית חולים לאחר שנדבק בקורונה, אם הוא סבל לפני כן מדום נשימה בשינה. דום נשימה בשינה מנבאת צורה חמורה של מחלת הקורונה", הוסיפו החוקרים במאמרם.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (15.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.