מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ברוק בקנדה חושף ממצאים מטרידים שמצביעים על גורם שיכול לפגוע בהשתלטות על מגפת הקורונה. מתברר כי חולי קורונה רבים שיקרו לסובבים אותם והסתירו מאחרים את התסמינים שהם סבלו מהם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בראש צוות החוקרים עומדות אליסון אוקונר, דוקטורנטית ואנג'לה אוונס, פרופ' חבר במחלקה לפסיכולוגיה. במהלך המחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Journal of Health Psychology, נעשה סקר בקרב 451 אמריקאים, בין הגילים 20-82. חלקם חלו בקורונה. 34 אחוז מהמשתתפים הודו כי הם הכחישו הופעת תסמינים כשאחרים שאלו אותם. 55 אחוז מהם אמרו שהם הסתירו את התסמינים שסבלו מהם. רבע מהמשתתפים הודו כי הם שיקרו לגבי מידת הקפדתם על ההנחיות. מבין הנשאלים, אלו שחלו בקורונה היו בסבירות גבוהה יותר לשקר לגבי זה.

אנשים חוששים מסטיגמה ו"שיימינג"

53 אחוז מהמשתתפים שחלו בקורונה טענו שאינם נדרשים בבידוד כשנשאלו על ידי אחרים, למרות שהם כן התבקשו להיות בבידוד. נתון מעניין נוסף מראה כי נשים היו בסבירות גבוהה יותר להיות כנות לגבי תסמינים, בהשוואה לגברים. "מחקר זה מדגיש את הקשיים בניסיון לעקוב אחר ולמנוע את התפשטות הנגיף", מציינת אוקונר במאמר שפורסם באתר האוניברסיטה. היא מוסיפה כי חלק מהמעקב אחר התפשטות המגפה וחלק ניכר מהחקירה האפידמיולוגית תלויים במידת הכנות של אנשים שמוסרים מידע לגבי הידבקותם, התסמינים שהם סובלים מהם ומידת ההקפדה על ההנחיות.

כשאדם חושש, ככל הנראה בשל מבוכה, לחשוף כי הוא לא הקפיד על ההנחיות לריחוק חברתי, זה מונע מגורמים בריאותיים לדעת מה הוביל להידבקותו ולפיכך פוגע ביכולת לעקוב אחר שרשרת ההדבקה, דבר שמומחים רבים ציינו כי הוא מהווה חלק קריטי בהשתלטות על המגפה.

עוד ב-mako בריאות:
>> "כל יום נוגעים בי אנשים שאני לא מכירה"
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> הקשר המשמעותי שבין חוסר ברזל ומחלת הקורונה

אוקונר מוסיפה כי ממצאים אלה צריכים להוות אזהרה לכך שהמספרים שאנו רואים הם רק חלק מהסיפור. החוקרות מציינות כי הסיבה לכך שרבים שיקרו היא חשש מפני סטיגמה ו"שיימינג", מה שמראה שהתנהגויות כאלה, כמו שיימינג, עשויות להוביל לשיבוש המידע הציבורי לגבי המגפה. הן מדגישות כי חשוב לא להאשים אנשים שמסתירים מידע מאחרים, אלא להבין מדוע הם עושים זאת מלכתחילה. "הכנות שלנו תעזור לבריאות הציבור בכל הנוגע למעקב אחר הדבקות ותפחית את הסיכון שאחרים יבואו במגע איתנו, אם אנחנו בסיכון להידבקות בקורונה וכתוצאה מכך היא תתרום לחברה ככלל".

למרות שהמחקר נעשה על אמריקאים, החוקרות מציינות כי התנהגות זו של הסתרת מידע היא התנהגות חברתית נפוצה וסביר כי מחקרים דומים במדינות אחרות יראו תוצאות דומות. בישראל היו דיווחים על ילדים שחזרו מבידוד וסבלו מחרם והצקות בבית הספר, למרות שלא היו חולי קורונה או למרות שכבר הבריאו. ישנם גם מבוגרים שחלו בקורונה והבריאו שדיווחו על יחס שונה מהסובבים איתם. כל ההתנהגויות הללו מוסיפות לחשש של אנשים ויכולות במידה רבה להוביל לכך שיסתירו תסמינים, לו רק כדי להימנע מיחס שונה.  

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (22.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.