מאז שנגיף הקורונה הופיע בדצמבר, הקהילה המדעית ברחבי העולם עסוקה יותר מתמיד. חוקרים ומדענים עובדים לילות כימים בחיפוש אחר פרטים חדשים על הווירוס, שיעזרו למגר את המגפה בהקדם. מחקרים מדעיים הם חלק משמעותי מהמלחמה בנגיף, במקביל למאמצים למציאת חיסון או תרופה וכמו גם הקפדה על הנחיות למניעת הדבקה.
אך המרוץ אחר חקר הנגיף הוביל גם למבול של מחקרים ועומס של מידע שלעתים מתגלה בהמשך כשגוי או לא מדויק. לא מעט מחקרים שיצאו בחודשים האחרונים על נגיף הקורונה סתרו אחד את השני, שכן זה חלק בלתי נפרד מהמאמצים לפענח את התנהגות הנגיף בזמן הקצר ביותר. שני מחקרים חדשים שיצאו באותו יום מציגים ממצאים סותרים סביב הסוגייה של התפשטות הנגיף בתנאים של לחות. ומומחים רבים עדיין תוהים – האם אחוז גבוה של לחות באוויר מאיץ או מאט את התפשטות הנגיף?
מהסתכלות על מפת הקורונה העולמית, ניתן להסיק שלמרות שתחילה סברו כי נגיף הקורונה, כמו נגיפים נשימתיים אחרים, ישגשג יותר בתנאים של קור ויובש – נראה כי נכון לעכשיו, הנגיף לא מושפע במיוחד מתנאים סביבתיים. מדינות מחצי הכדור הצפוני, שנמצאות כרגע בחודשי הקיץ, עדיין חוות עלייה במקרי הקורונה – ובמקביל גם מדינות מחצי הכדור הדרומי מדווחות על עלייה בכמות הנדבקים. גם בישראל כמות הנדבקים המשיכה לעלות למרות שנכנסנו לחודשים החמים. יש הסבורים כי הסיבה לכך היא שמדובר בנגיף שהתפרץ רק לאחרונה ולפיכך ייקח זמן לנגיף לפתח "העדפה" לתנאים סביבתיים מסוימים. אך עדיין חוקרים מנסים להבין, לו רק כדי לצפות את המשך התפשטות המגפה בחודשים הבאים, האם תנאים סביבתיים לבסוף ישפיעו על ההדבקה?
מחקר שנעשה באוניברסיטת סידני טוען כי לחות נמוכה עוזרת לנגיף הקורונה להישאר באוויר יותר זמן. לטענת החוקרים, יהיו שמונה מקרים נוספים על כל ירידה של אחוז אחד באחוזי הלחות. ואילו חוקרים מאוניברסיטת מיזורי סבורים כי טיפות של הנגיף שנפלטות בשיעול או בעיטוש יישארו באוויר פי 23 יותר זמן בתנאים של לחות גבוהה. אז מי מהם צודק? קשה לדעת, אך נראה שעד כה מרבית המחקרים מצביעים על כך שנגיף הקורונה מעדיף תנאי לחות נמוכים וסביבה קרה.
עוד ב-mako בריאות:
>> "כל יום נוגעים בי אנשים שאני לא מכירה"
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> הקשר המשמעותי שבין חוסר ברזל ומחלת הקורונה
הסברה הרווחת היא שאוויר יבש עם אחוזי לחות נמוכים למעשה מייבש את השכבה הרירית באף ובדרכי הנשימה, מה שתורם לתנועה של וירוסים ובכך מוביל ליותר הדבקה. בנוסף לכך, וירוסים נוטים לשגשג בחודשים הקרים מכיוון שבני אדם נוטים להצטופף בחללים סגורים, עם חימום שלרוב מייבש את הסביבה אף יותר.
עם זאת, נראה שיש גם כמה מחקרים שהראו שדווקא לחות גבוהה תורמת להתפשטות הנגיף. ובהתחשב במצב בישראל, ייתכן שזה בהחלט נכון. לפי המחקר שפורסם לאחרונה על ידי אוניברסיטת מיזורי, סביבה חמה ולחמה עוזרת לנגיף להישאר באוויר זמן רב יותר. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Physics of Fluids. החוקרים טוענים כי אותן טיפות שנפלטות בשיעול/עיטוש/דיבור יכולות לנוע למרחקים גדולים יותר בתנאים חמים יותר. בנוסף לכך, הם מצאו כי טיפות אלה יכולות לשרוד באוויר פי 23 יותר זמן בסביבה חמה ולחה. סביבה יבשה עם אחוזי לחות נמוכים, לעומת זאת, דווקא מעודדת אידוי של אותן טיפות ולמעשה מגבילה את המרחק אליו הן יכולות להגיע.
אך המחקר שפורסם במקביל על ידי אוניברסיטת סידני, מציג מסקנות שונות. לדברי החוקרים, כשאחוזי הלחות נמוכים יותר, האוויר יבש יותר וזה למעשה גורם להקטנה של החלקיקים המרחפים באוויר (הנושאים את הנגיף), מה שעוזר להם לנוע ולהתפשט ביעילות. לטענתם, כשהאוויר לח יותר, החלקיקים הם גדולים יותר וכבדים יותר ולפיכך הם נופלים לקרקע מהר יותר ופוטנציאל ההדבקה וההתפשטות פוחת.
מחקר שנעשה על ידי חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד בדק אזורים שונים שנפגעו קשות מנגיף הקורונה ומצא כי מדינות שהיה בהן ממוצע אחוזי לחות נמוך יותר, נפגעו בצורה משמעותית יותר. אך למרות כל המחקרים שנעשו עד כה, עדיין אין תשובה חד-משמעית לשאלה. אז האם המגפה צפויה להחמיר בחורף הקרוב או בכלל היא תדעך? נראה שרק עם הזמן נדע.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (20.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.