סיפרו לנו שמוצרי חלב מגבירים ליחה ושהחומציות של התפוז מגבירה את כמויות הכיח והשיעולים. גם בננה ובוטנים נכנסים מדי פעם לרשימת המזונות שלא מומלץ להכניס לגוף כשחולים. חשוב לזכור - השפעות כל מוצר מזון הינן אינדיבידואליות, ומחקרים טרם הוכיחו באופן מוחלט כי מזונות מסויימים מעודדים ליחה או כיח. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

איך נוצרת ליחה? 

הרקמה הרירית המצפה את דרכי הנשימה עשירה בכלי דם, ובשכבתה החיצונית קיימות בלוטות ריר האחראיות לייצור הליחה עצמה. רקמה זו מספקת לדרכי הנשימה הגנה מפני חדירה של גורמים מזהמים חיצוניים כמו חיידקים או ווירוסים. אחד המנגנונים הפועלים בגופנו לפינוי הליחה המצטברת בדרכי הנשימה מדומה למעין "שיערות מיקרוסקופיות" ש"מטאטאות" החוצה את הליחה. כשזו עוברת לדרכי האוויר העליונות נשמע את השיעול שמוציא את הליחה אל מחוץ לדרכי האוויר.

אשה מצוננת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אתם אולי יודעים לקנח את האף, הילדים - פחות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות
>> קים קרדשיאן: "הפסוריאזיס התפשט לי לפנים"
>> ארוחות הבוקר שיעזרו לכם לרדת במשקל
>> טור אישי: האיש שחי 21 שנה בלי מעי

אז מה אפשר לעשות?

1. שמירה על סביבה לחה מסייעת בריכוך כיח. בעת חימום החדר במהלך הלילה חשוב להוסיף לחות באמצעים שונים כמו מכשירי אדים קרים, רדיאטור עם קערת מים מובנת, קערות מים (רחוקות מהישג ידם של ילדים), הצבת מתקן כביסה נייד עם כביסה רטובה/לחה בחדר ועוד.

2. שתיית מים פושרים יוצרת לחות המקלה על פינוי הליחה.

3. אינהלציות של תמיסת מלח פיזיולוגית הנרכשות בבתי מרקחת. בנוגע לאופן השימוש מומלץ להיוועץ ברופא או ברוקח.

4. הגבהת המיטה בצורה אלכסוני. שכיבה מוגבהת של פלג הגוף העליון מונעת את חדירת הנזלת לדרכי האוויר.

5. למדו לקנח את האף. רבים מהילדים בגילאי 2-4 לא יודעים לקנח את האף נכון, מה שעלול לגרום לסיבוכים בדרכי האוויר. הנזלת נוטה להיכנס לקנה הנשימה ולהגביר את השיעולים, והדבר ממש לא מקל על ההחלמה. איך מלמדים את הילד לקנח את האף כמו שצריך? קרבו דף נייר רגיל לנחיריים ולמדו את הילד לנשוף עליו עד שיעוף. עדיף ללמוד את התרגיל כשהילד בריא ולא בזמן מחלה. 

 

בועות סבון (צילום: dailypicksandflicks.com)
הדרך הכי מגניבה להיפטר מהליחה. בועות סבון | צילום: dailypicksandflicks.com

ואיך נפטרים מהכיח בדרך יצירתית?

הנה חמש דרכים מצחיקות וכיפיות שיאפשרו לכם להיפטר מהכיח מבלי להיפרד ממצב הרוח המרומם:

* צחוק! כל דרך יצירתית להצחיק את הילד או המבוגר יכולה לסייע בפינוי הכיח. הצחוק מפעיל את הסרעפת, מגדיל את נפחי הריאה ויוצר ויברציות בתוך הריאות המסייעות בניתוק הכיח.

* נשיפות ליצירת בועות סבון עם משחק ייעודי של ילדים או עם קצת סבון ומים באמבטיה חמימה ולחה. נשיפות אלו מגדילות את עוצמת הנשיפה ומסייעות בהובלת הכיח לדרכי האוויר העליונות, משם קל יותר להוציא אותו על ידי שיעול.

* שריקה במשרוקית תוך יצירת צלילים בעוצמות שונות – דרך משעשעת להגדיל את עוצמת הנשיפה על מנת לקדם את הליחה. קחו בחשבון שמדובר בדרך קצת רועשת...

* נשיפה על צמר גפן בעזרת קש - משחק כיפי ליום סגריר שמגדיל את עוצמת הנשיפה ומסייע בהובלת הכיח לדרכי האוויר העליונות.

רוני קוליאקוב הוא פיזיותרפיסט מחלקת ריאות במרכז סדנאות שיקום ריאה בבית החולים מאיר, ומינה קופמן היא פיזיותרפיסטית במחלקת ילדים בבית החולים מאיר

 וגם: כך תתאמנו כמו קלואי קרדשיאן