פעם, בימי קדם, לא היו חברות ענק של תרופות שרקחו כימיקלים ודאגו שנצרוך אותם יותר ממה שאנחנו באמת צריכים. פעם בני האדם היו מלקטים את הצמחים שבסביבתם הטבעית, עושים בהם ניסויים – מבשלים, כותשים, יוצרים אבקות - ומבינים איזו תרומה הם יכולים לתת לאנושות.
בכל אזור השתמשו המקומיים בצמחים הנפוצים, והמידע שנאסף במשך שנים של ציוויליזציה עדיין רלוונטי היום. ריכזנו עבורכם כמה מצמחי המרפא השמישים ביותר אצל בני העדות השונות בישראל - תרגישו מאוד בנוח לנסות את זה בבית.
טוניסאים: פיגם – לא רק נגד שדים
הפיגם (פיג'אן בערבית או שדאב בתימנית) הוא צמח שמפריש שמנים אתריים וחומרים קוטלי חרקים, ואפילו חתולי בית שומרים מפניו מרחק. הוא ידוע בתרבויות המזרח כבעל סגולות נגד עין הרע, ושימש להרחקת שדים בטקסים קדומים.
מה עושה: מקל על כאבים ועל דלקות, ממריץ את מחזור הדם, מוריד חום, מרחיק כינים, מרגיע את הקיבה ומחטא פצעים דלקתיים.
איך עושים: מכניסים את העלים והגבעול לצנצנת סגורה של שמן זית ומחממים בתוך סיר מלא מים. לאחר רתיחת המים בסיר מסננים את השמן, וכעבור יממה ניתן לעשות בשמן הריחני שימוש לעיסוי או למריחה. אפשר גם לחלוט את הפיגם לתה – הטעם פיקנטי ומריר, וכדאי להמתיקו בדבש או בסילאן.
טורקים: קצח – התבלין הבריא ביקום
מה עושה: מאזן את רמת הסוכר בדם, מאזן יתר לחץ דם, אנטי אלרגי בעיקר למערכת הנשימה, מרחיב סימפונות.
איך עושים: את הקצח יש לכתוש ולהוסיף לסלט רבע כפית ליום. אפשרות נוספת היא להשרות שתי כפות ברבע ליטר שמן זית ולתבל מזונות שונים (הכמות מספיק לחודש).
רוסים: ורדים – הרבה יותר מיפים
לאחר פריחת הוורד, מייצר הפרח פקעות שהן בעצם השחלות של הצמח. כאשר משתמשים בפקעות, משתמשים, למעשה, בקליפה שלהן.
מה עושה: פקעות הוורדים מכילות כמות גבוהה מאוד של ויטמין C, ברזל, ויטמין E וסידן. הן מרגיעות את מערכת העיכול ומסייעות לגוף להתחזק בזמן שפעת או חום.
איך עושים: השימוש הכי נפוץ הוא כחליטה לתה או כריבה מתוקה, אבל ניתן להוסיף פקעות ורדים גם לסלטים או לתבל איתן תבשילים. הטעם, באופן מפתיע ובניגוד לריח המתוק, הוא דווקא חמצמץ. אפשר גם להשרות את הפקעות במים חמים במהלך הלילה, ולשטוף בהם את הפנים כדי לרענן עור יבש.
הודים: כורכום – הקסם של הקארי
תערובת הקארי מורכבת מחיצתה מכורכום וידועה מאוד בתכונותיה הבריאות והמחזקות.
מה עושה: התערובת מצוינת לחיטוי מערכת העיכול, לשמירה על כלי הדם והלב, לטיפול בדלקות פרקים ומחלות עור, לשמירה על זרימת הדם למוח ולהאטת תהליכי ההזדקנות שלו. לקארי גם יכולת נוגדת חמצון גבוהה, הממתנת מחלות קשות כמו סרטן.
איך עושים: בקארי ניתן להשתמש כבסיס לרטבים, תיבול למרקים, פשטידות, מאכלי בשר, ירקות מוקפצים ומאודים, רטבים, חמוצים - כדי ליצור קארי לחמוצים נוסיף לו חילבה וסומק - ועוד. בשורש הכורכום עצמו, בעל הריח והטעם הדומיננטי, ניצן להשתמש טרי או מיובש, ולהוסיפו למאכלים שונים.
עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לרזות? 11 חוקי דיאטה שכדאי לכם לכופף
>> מעקצץ קצת בגרון? הנה תרופות הסבתא שיסדרו אתכם
>> ארבע גברים וגעגוע לסביח: הנסיינים שלנו עשו דיאטה ושרדו לספר עליה
תימנים: חילבה (גרגרנית) – מריחים אותה דרככם
לחילבה טעם מריר וריח עז שטוענים כי הוא מופרש דרך העור.
מה עושה: זרעי הגרגרנית מכילים ויטמינים ומינרלים רבים, כמו סידן וברזל. היא שומרת על לחץ דם תקין, ממתנת התפתחות מחלות קשות כמו סרטן וסכרת, מאזנת רמות שומנים וסוכר בדם ומחזקת. ברפואה המסורתית היא ידועה כמעודדת הפרשת חלב בהנקה.
איך עושים: כותשים את הצמח, מוסיפים מים ותבלינים, מערבבים עד להקצפה ומשתמשים כרוטב למאכלים. אפשרות נוספת היא להנביט את הצמח בגינה ולאכול את הנבטים.
תימנים #2: גת (קאת)
רובנו מכירים את העלים הירוקים האלה כגת או גאת, אבל השם המדוייק הוא למעשה "קאת" - כפי ששמו של הצמח בלטינית: Catha edulis.
מה עושה: הגת משרה רוגע, נחת, שלווה, שקט נפשי, מפחית דאגות ומחשבות טורדניות. במקביל, הצמח, כך טוענים, מגביר את כח הגברא, משפר את ההנעה מהאקט, טוב לעזרה בשפיכה מוקדמת ומביא בנים זכרים או תאומים. בקיצור, הקאת דואג לשלום בית. מה שכן, בגלל ההשפעות הפסיכולוגיות שלו, נמצא בקרב חלק מהמשתמשים כי הלעיסה משפיעה לרעה על הנהיגה.
איך עושים: את העלים הצעירים והניצנים של הקאת לועסים. כמה שזה יותר מר זה יותר טוב. אם זה מר מידי אפשר להמתיק עם שקדים מושרים במים או כל ממתיק אחר.
מרוקאים: לענה שיחנית (שיבה) – מעולה לפוריות
שיח השיבה מקובל מאוד כצמח תה בגינות תבלין בישראל. כצפוי מהניב הידוע "מר כלענה", טעמו של התבלין מריר.
מה עושה: מרגיע את דרכי העיכול, מנקה את הכבד, מגרש תולעי מעיים ופרזיטים, תומך גנטילית ומסייע בפוריות, משפר ספיגה בעיקר של ברזל, מוריד חום ומוריד רמות סוכר בדם.
איך עושים: חולטים את הצמח ושותים.
בדואים: מרווה משולשת – מר וחזק
המרווה היא צמח תה גלילי ומקובל, והיא גם מוצאת את דרכה אל הבישול הגלילי ומוסיפה טעם מריר ומקורי לתבשילים שונים.
מה עושה: הצמח מקל על בעיות עיכול, משכך כאבי בטן ומחזור ומעניק תמיכה הורמונלית נשית. מחטא זיהומים במערכת הנשימה והעיכול ומקל על בעיית הזעת יתר.
איך עושים: חולטים ושותים, או משלבים את הצמח ברטבים ובתיבול לבשר.
* ייעוץ לכתבה: אבי ציטרשפילר, תבלינאי, עשבונאי ובעלי חוות דרך התבלינים ושרון קוצר, הרבליסט קליני ומנהל המחקר והפיתוח בחברת ברא צמחים, אוהד נזנין, נטורופת ומטפל בצמחי מרפא