בכל רחבי העולם חוגגים עליו - מבשלים איתו, מוזגים אותו על סלט או פשוט טובלים בו לחם. שמן הזית משומש כמעט בכל מטבח בעולם, אך אם עוד לא התחלתם להפיק את המירב גם מעלי העץ הנפוץ באזורנו - כדאי שתתחילו.

עץ הזית (Olea Europea- olive) התפרס כבר לכל רחבי הגלובוס בגידול תרבותי, אך העדויות הראשונות לזית נמצאו עוד מלפני 7,000 שנה, במקום לא רחוק מכאן - איראן. הוא בעל יכולת הישרדות גבוהה בתנאי אקלים קשים ומעט מים, בנוסף העץ מסוגל לשרוד שנים ארוכות ולהגיע לגילאים מופלאים. יש הטוענים שהעץ הכי עתיק בעולם הוא בן 3,000 ומייצר עדיין זיתים, אשר נמכרים בהרבה מאוד כסף. עץ הזית בעל יכולת הישרדות גבוהה גם בשריפות. בהרבה מקומות במזרח התיכון מטעי הזית מסמלים טריטוריה, כמו גם בארץ.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

עלי זית הם חלק חשוב גם מתרבות עם ישראל ומהווים חלק מסמל המדינה, מופיעים בסמל צה"ל וברב סמלי חיילות צה"ל. עלי הזית מופיעים גם בסמל האו"ם (UN), ומסמלים בתרבויות השונות שפע, תהילה, שלום, חוכמה, צניעות וכוח. לפי הרפואה העממית לזית תכונות רפואיות רבות: ניתן להשתמש בשמן הזית למריחה חיצונית באזור הבטן, במיוחד במצבים של כאבי בטן ומחלות בדרכי העיכול. במצבים של שיעול קשה, ניתן לשתות מעט שמן זית עם דבש וניתן להשתמש בשמן זית גם במצבים של דלקות אוזניים - לטפטף 1-2 טיפות לתוך האוזן ובנוסף למרוח חיצונית מסביב לאפרכסת.

ברפואת הצמחים המערבית (הפיטותרפיה), נראה כי עץ הזית הותאם לטיפוס הישראלי בדיוק רב ממש כמו כפפה, כי הוא פשוט טוב לכל מה שאדם ממוצע בארצנו צריך.

מושלם למצבי סטרס ולחץ

עלי זית נמצאו בראש ובראשונה כמרגיעים ותומכים במערכת העצבים, כך שהם יכולים להפחית מהעומס היומיומי ולתמוך במצבים של חרדות, חוסר שקט, דאגות, חוסר יציבות רגשית – דברים ששכיחותם במציאות היומיומית שלנו לא נמוכה. עלי זית נמצאו יעילים גם להורדת לחץ דם גבוה, בעיקר כזה הנובע מרקע של סטרס. הם מאטים ומרפים, כך שהם יכולים לתמוך במצבים של דופק מואץ, דפיקות לב חזקות (פלפיטציות) והרפיית כלי הדם.

פריחת עץ הזית - אלרגיה ישראלית (צילום: חדשות 2, אלעד זוהר)
מומלץ לשלב עוד עשבים בחליטה, כדי להתמודד עם המרירות | צילום: חדשות 2, אלעד זוהר
עוד ב-mako בריאות:
>> קבלו אותה: הדיאטה הנכונה לשנת 2016 + הטבה לגולשי מאקו
>> "בלי העירנות של ד"ר גנדלסמן, הילדה היתה נותרת ללא רגל"
>> השנה שהייתה במאקו בריאות: 18 דברים שגילינו השנה

טובים לעודף כולסטרול

עלי הזית מסוגלים גם לעזור במצבי כולסטרול גבוה ורמות שומנים גבוהות בדם. הם מכילים חומרים פעילים מסוג פלאבנואידים הנקראים Oleuropein, חומרים אלה מקנים לעלי הזית את הטעם המר, שעוזר לשיקום הכבד ושפעולו בהפרשת מיצי מרה, מכאן שעלי הזית יעזרו גם במצבי כבד שומני ואבנים בכיס המרה.

עלי הזית מכילים נוגדי חמצון החשובים לטיפול במצבים של כולסטרול גבוה, המונעים פגיעה בכלי הדם ויצירת תהליך טרשתי  (הסיכון העיקרי מרמות גבוהות של כולסטרול גבוה הוא היצמדות פלאק שומני על דפנות העורקים המוביל בסוף התהליך לחסימת כלי הדם. זוהי נקראת טרשת עורקים).

נלחמים נגד הסוכר

עלי הזית נמצאו כיעילים גם בהורדת רמות סוכר אצל חולים סוכרתיים, בזכות אותו חומר פעיל האחראי לטעם המריר - Oleuruposide. אמנם המחקר הוא מעבדתי ובוצע על עכברים, אך גם ברפואה העממית היו משתמשים בעלי הזית לטיפול במצבים של סוכר גבוה. ניתן לשלב את עלי הזית כחלק מטיפול בסוכרת.

חזקים נגד שפעת

אנו בישראל נוטים לקחת את החורף הקל באפן דרמטי ביחס למקומות אחרים בעולם: רבים רצים לחפש פתרונות לחיזוק מערכת החיסון, לחיזוק מפני שפעת ווירוסים אחרים. גם לכך עלי הזית יהיו יעילים ולא רק בגלל ההיסטריה, אלא גם כי עלי הזית הוכיחו פעילות נגד וירוסים שונים הגורמים לשפעת – influenza A , EBV – הווירוס שתוקף במחלת הנשיקה, הרפס סימפלקס, HIV – הוירוס הקשור לאיידס ווירוסים נוספים. מעבר לכך, לעלי הזית פעילות נוספת נגד חיידקים שונים ואפילו הראו פעילות נגד קנדידה – המחקרים גם כאן הינם מחקרי מעבדה (in- vitro), כאשר עלי זית יכולים לתת מענה טוב מאוד כחלק מהטיפול.

איך משתמשים?

קודם כל חשוב להיזהר בשילוב עלי זית עם תרופות מדללות דם, במיוחד עם קומדין. מעבר לכך, את עלי הזית ניתן להשיג בכל מקום בארץ כמעט, כשהעדיפות היא להשתמש בעלים הגדלים על עצי גידולים טבעיים ולא ממטעי זיתים או גינות, כיוון שהרכב החומרים הפעילים יהיה חזק יותר. ניתן להשתמש בעלי זית כשימוש ביתי בעזרת חליטות לשתייה כמו בתה רגיל, אך יש לקחת בחשבון שטעמם של העלים הינו מריר ולכן כדאי לשלב עם צמחים נוספים לעידון הטעם.

מהניסיון שלי כמטפל, כדי להגיע להשפעה חזקה יותר של עלי זית כדאי לעשות חליטות חזקות מהעלים ע"י השריה ארוכה של כמות גבוהה של עלים בכוס מים רותחים, או להשתמש במיצוי נוזלי (טינקטורה) או מיצוי יבש בכמוסות או אבקה. את המיצויים האלה ניתן להשיג על ידי מטפלים בצמחי המרפא. הטיפול במצבים השונים המתוארים חייב להיות מותאם באופן אישי לכל מטופל, וכמובן בשילוב של צמחים נוספים המתאימים למטופל, התאמה תזונתית למצב ופעילויות נוספות שיומלצו להקניית אורח חיים בריא וטוב יותר.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>> מרק עוף יציל משפעת? 8 מאכלים שרק יחמירו לכם את הצינון