ארניקה הוא צמח ממשפחת החמניות שבמשך שנים משמש כצמח מרפא ברפואה ההומאופתית. כמו צמחי מרפא רבים, גם לגבי הארניקה יש מחלוקות סביב יעילותו, עם מחקרים שמצביעים על יעילות בהפחתת כאבים ומנגד מחקרים אחרים שטוענים כי אין הוכחה חד משמעית לכך שהוא אכן יעיל לשיכוך כאבים. אז האם כדאי להשתמש בארניקה ומה צמח המרפא הזה בכלל מסוגל לעשות? הנה מה שאנחנו יודעים:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

משכך כאבים ומפחית נפיחות

השימוש העיקרי בארניקה הוא בצורת ג'ל, להפחתת כאבים ונפיחות כתוצאה מדלקת או מפציעה. ממאמר שפורסם ב-2016 בכתב העת  American Journal of Therapeutics, שבמהלכו נעשתה אנליזה למחקרי עבר שבדקו את יעילותה של הארניקה - עולה כי צמח המרפא יעיל יותר מפלצבו לטיפול בבעיות דלקתיות ובהפחתת כאבים לאחר ניתוח. בהתאם לכך, החוקרים סיכמו כי יתרונותיה של הארניקה הופכות אותה ל"אלטרנטיבה טיפולית פוטנציאלית לתרופות נוגדות-דלקת לא-סטרואידיות". 

מחקר אחר שפורסם ב-2013 הראה שג'ל ארניקה אפקטיבי כמו תרופות המבוססות נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) עבור חולי דלקת מפרקים ניוונית. סוזן פוקס, מנתחת כף רגל וקרסול, תומכת במחקרים הללו והיא אף ממליצה למטופליה להשתמש בג'ל ארניקה לאחר ניתוחים. "ארניקה עוזרת להפחית דלקות, משככת כאבים ועוזרת להפחית פציעות", הסבירה פוקס בראיון למגזין Shape. יש גם רופאים שממליצים ליטול ארניקה לפני ניתוחים, כמו ד"ר קווין ברנר, מנתח פלסטי בארה"ב, שממליץ למטופליו ליטול טבליות ארניקה לפני ניתוח, כיוון שזה יכול לעזור להפחתת הנפיחות והפצעים שלאחר הניתוח. 

משחה לשיכוך כאבים (צילום:  DenisProduction.com, shutterstock)
רבים משתמשים בג'ל ארניקה לשיכוך כאבים | צילום: DenisProduction.com, shutterstock

יעילותו עדיין מוטלת בספק

למרות המחקרים שהצליחו להצביע על יעילות מסוימת, גם אם כזו שלא עולה על תרופות מרשם בשיכוך כאבים והפחתת נפיחות - יש גם מחקרים שהראו כי יעילותה של הארניקה מוטלת בספק. מאמר שפורסם בכתב העת הרפואי JAMA Surgery מצא כי מלבד אפקט של פלצבו, אין הוכחה חותכת לכך שלארניקה יש סגולות רפואיות. החוקרים הגיעו למסקנה זו לאחר שבחנו שמונה מחקרי עבר שנעשו על צמח הארניקה. 

פרחי ארניקה (צילום: franznikon, shutterstock)
פרחי ארניקה | צילום: franznikon, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

להשתמש בזהירות

חשוב לציין כי ישנן גם אזהרות לשימוש בארניקה. ג'ל הארניקה, שנועד לשימוש חיצוני בלבד, עלול להוביל לתגובות אלרגיות ולפריחות בעור. נוסף לכך, מומחים מזהירים מפני שימוש בארניקה במצבים שונים, כמו: הריון, אם אתם נוטלים תרופות לדילול דם, תרופות לשיכוך כאבים או תרופות מבוססות סטרואידים. יש להיזהר ממריחת תכשיר ארניקה על פצעים פתוחים ושימוש ארוך-טווח עלול לגרום לשלפוחיות בעור ולקילופים. כך שלמרות שמדובר "רק" בצמח מרפא הומאופתי, חשוב להיוועץ ברופא לפני שאתם משתמשים בתכשירים מבוססי ארניקה.