ד', הייטקיסטית בת 30 שמתגוררת בהרצליה, סבלה במשך תקופה ארוכה מריחות גוף לא נעימים. "הרגשתי שהריח שלי לא נעים, אבל התקלחתי יותר, התזתי בושם ויצאתי לעבודה. ברגע שבן זוגי התחיל להעיר לי על הריח שלי, שהיה גם ריח הזיעה וגם ריח הפה, הבנתי שכבר אי אפשר להתעלם מזה שהגוף שלי פולט משהו לא בריא. עשיתי בדיקות דם והכל היה בסדר, הלכתי גם לגניקולוג כי מתישהו גם חשבתי שאולי יש לי פטרייה וגינלית, אבל גם הוא לא ראה משהו חריג", היא מספרת.

בעקבות פוסט בפייסבוק הבינה ד' שייתכן שמדובר בבעיה תזונתית והחליטה לעשות שינוי, "הורדתי את כל המוצרים מהחי כולל מוצרי חלב, בשר, דגים וממש משהו מהר השתנה. לאט לאט עברתי לאכול יותר מאכלים מהצומח ובעיקר פירות, ומאז הריח שלי כמו של בושם. אף פעם לא חשבתי שאהיה טבעונית אבל מאז אני מרגישה הרבה יותר קלילה, העור שלי נראה הרבה יותר טוב, והכי חשוב זה שאני לא מריחה נורא. יש משהו לא נכון בלאכול גופות, זה מסריח. היום שאני רואה אנשים שאוכלים בשר, זה מגעיל אותי".

מה שאנחנו אוכלים משפיע על איך שאנחנו מריחים

"חשוב להבין שלא כל תזונה טבעונית היא תזונה בריאה", מסביר הנטורופת יגאל קוטין ומנסה לעשות סדר. "ההגדרה טבעונות היא הגדרה בעייתית כי יש אנשים שהופכים לטבעונים מטעמים שונים והם לאו דווקא בוחרים בטבעונות שהיא בריאה ואז הם יכולים לאכול בורקסים, תפוחי אדמה, פיתות ופלאפל, כל יום כל היום וזה לא אומר שום דבר על בריאותם וזה בטוח לא יועיל לריח שלהם. אפשר להיות טבעוני ולאכול ג'אנק פוד ואפשר להיות טבעוני מאוד בריא. גם בתוך הטבעונות צריכה להיות התאמה למצב הבריאותי ולאדם עצמו".

קוטין מסביר כי ריח גוף לא נעים יכול להגיע מאוכל שלא מעוכל כראוי ונשאר זמן רב במערכת העיכול "הוא בעצם תוסס בקיבה וגורם בעיקר להבל פה. לבשר לוקח זמן רב להתעכל, בין 12-24 שעות עד שהוא יוצא החוצה ממערכת העיכול, אז אם מערכת העיכול של אדם היא לא חזקה במיוחד, והוא אוכל בשר שלוקח לו זמן עיכול רב, הבשר עלול לתסוס ולגרום בעצם לאותו הבל פה".

הוא מוסיף כי בדרך כלל ריחות גוף מגיעים מ-2 מקומות: אחד הוא חומציות בגוף שמגיעה לרוב מדלקתיות גבוהה והשני הוא עודף רעלים. "שני המקומות האלו עלולים להגיע כתוצאה מתזונה לא טובה. בשר או מזונות מהחי הם בהחלט יותר חומציים אבל גם תזונה טבעונית יכולה לגרום לזה אם אוכלים כל היום בורקסים ולחם וצ'יפס".

תזונה טבעונית (צילום: ALLAN LAINEZ , unsplash)
לבשר לוקח הרבה זמן להתעכל, אבל גם לאכול כל יום צ'יפס זה לא אידיאלי | צילום: ALLAN LAINEZ , unsplash

איזה מאכלים עיקריים גורמים לריח גוף?

"יש כל מיני מאכלים שיכולים לגרום לריח לא נעים וביניהם חלבון מהחי שהוא מאוד חומצי, מזון חריף יכול לגרום לזה או מזון מאוד מתובל, מזונות עשירים בגופרית כמו כרוב, שום, בצל, אספרגוס, בשר (כשהעיכול לא טוב) , כשלא אוכלים מספיק ירקות, זה יכול לגרום למצב של חומציות וריח לא נעים. יש תבלינים שעלולים לגרום לריח גוף כמו חילבה, וגם מוצרי חלב, שהם חומציים".

אז מה הפתרון?

"יש עוד דברים שיכולים לגרום לריחות גוף כמו חרדות או עניינים הורמונליים, אבל הפתרון הכללי הוא להגביר צריכה של ירקות ופירות ומזון מהצומח, להפוך את המזון למאוד נקי בלי מזון מעובד ואולי לשלב כל מיני מזונות שעוזרים לגוף לנקות יותר רעלים כמו עלים ירוקים, כמו פירות, סלק, כרוב, קטניות".

ואם שמים רגע את האידיאולוגיה בצד, יותר בריא היום להיות טבעוני?

"היום רוב המחקרים מראים שתזונה מבוססת מהצומח, שלפחות 80 אחוז מגיעה מהצומח היא התזונה המובילה במניעת מחלות כרוניות מטבוליות כמו סוכרת, השמנת יתר, יתר לחץ דם, כבד שומני, חומציות גבוהה, דלקתיות. תזונה טבעונית נכונה היא התזונה האנטי דלקתית הטובה ביותר."

"הרבה פעמים בגלל שתזונה טבעונית היא תזונה שהיא יותר בסיסית ופחות חומצית, והיא תזונה שהיא עשירה במרכיבים אנטי דלקתיים מהצומח, היא גם מתאימה למחלות דלקתיות, אוטואימוניות, ואפילו עד למחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון וסרטן. מלבדB12  שזה קצת יותר מאתגר עבור הטבעונים, תזונה טבעונית בעצם משופעת בחומרי הזנה וויטמינים ומינרלים, חלבונים, ברזל ומינרלים אחרים אז זה יתרון. התזונה הטבעונית גם עשירה מאוד בסיבים, היא עשירה בנוגדי חמצון, וזה יוצר תזונה לכלי הדם שלנו, למניעת דלקת, לריפוי".

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.