החדשות הלוהטות של הקיץ מטרידות מתמיד. באירופה נשברו שיאים חדשים של חום; נרשמה עליה של אלפי פניות לבתי חולים בעקבות מזג האוויר בלונדון ובארה"ב הוזהרו מאות מליוני תושבים מגלי חום דומים. חוקרי אקלים מזהירים מאלפי מקרי מוות אפשריים, במיוחד במדינות קרות שלא רגילות להתמודד עם הטמפרטורות המזנקות במהירות. למה זה קורה? האם ומתי צריך לצפות לתופעה דומה בישראל ואילו אמצעי זהירות כדאי לנקוט? הנה התשובות לשאלות הכי בוערות.

  1. מה זה בכלל גל חום? 
    גלי חום הם כינוי לעלייה דרסטית של טמפרטורות (מעל 5 מעלות) באזור מסוים למשך שלושה ימים או יותר. מכיוון שמזג האוויר משתנה ממדינה למדינה, גם גלי החום הם יחסיים לטמפרטורה האופיינית לכל אזור ולטמפרטורות שנרשמו בתקופה המקבילה בשנים קודמות. גל החום הארוך ביותר בהיסטוריה התרחש ב-1923 באוסטרליה ונמשך 160 יום.
    מדעני אקלים מעריכים כי תושבי אירופה והמזרח התיכון הם הפגיעים ביותר לגלי חום ועד היום נהרגו עשרות אלפי איש בעקבות התופעה. טמפרטורות גבוהות באופן חריג משפיעות על הבריאות של בני האדם ועל יכולתם להמשיך לתפקד ולעבוד כרגיל, במיוחד בעבודות כפיים חשופות לשמש כמו עבודות בניין וגננות. לצד זאת, לחום הגבוה השפעה ניכרת גם על הסביבה, היבול החקלאי, על בעלי החיים ועל פריצת שריפות.
  2. למה יש גלי חום בכל העולם ואיך זה קשור למשבר האקלים?
    גל חום מתרחש לרוב בעקבות תופעה מטאורולוגית המכונה "אנטי-ציקלון". במסגרתה רוח מתערבלת ו"נתקעת" מעל אזור מסוים שבו יש לחץ אוויר גבוה. הלחץ והחיכוך עם פני השטח מאטים את הרוח ויוצרים חום. בעקבות זאת מתגלים שמיים בהירים עם מעט עננים, הטמפרטורות על פני האדמה עלולות לעלות וכן עלול להיווצר אובך.
    תופעה זו נקשרת למשבר האקלים משני טעמים: הראשון הוא בשל ההתחממות הכללית שנרשמה בכדור הארץ אשר בעקבותיה גם "נקודת הזינוק" של גלי החום עלתה במקומות מסוימים. השניה היא בשל המודעות הגוברת להשפעות האנושיות על שינויי מזג אוויר ותופעות אקולוגיות. קשה להעריך במדויק אם גל חום מסוים נגרם בין היתר בהשפעת בני האדם, אך מדענים מניחים שזו השערה סבירה. יותר מזה - הם מעריכים כי יש ישנם אמצעים שהאנושות יכולה לנקוט על מנת לצמצם תופעות כאלו. 
    חוף הים בתל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
    הבילוי בחוף מפתה, אבל עדיף להישאר בבית | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
  3. מתי גלי החום יגיעו לישראל ולאיזו טמפרטורה אפשר לצפות?
    כבר עכשיו אנחנו חווים בישראל ימים חמים במיוחד, ומשרד הבריאות אף הזהיר מפני עומס חום כבד וקרא לציבור להמנע מיציאה לחום ולשמש וממאמץ גופני לא הכרחי. מחקר של המשרד להגנת הסביבה מצא כי כבר היום מתים בישראל כ-45 איש בממוצע מכל גל חום – רובם מאוכלוסיות בקבוצות סיכון. זאת לצד עליות בפניות למוקדי חירום, חילוץ וטיפול רפואי שונים.
    השירות המטאורולוגי צופה כי בשנים הקרובות תרשם עליה בכמות גלי החום בישראל, ושהם יהיו חמים וארוכים יותר. לצד זאת, צופים עליה בטמפרטורה הממוצעת בקיץ הישראלי ל-35 מעלות בצל. 
  4. מי נמצאים בקבוצות סיכון בשל גלי החום?
    גלי חום יכולים להשפיע על כל אחד ואחת מאיתנו וחשוב מאוד להבין את זה. גם אנשים צעירים ובריאים לחלוטין יכולים להיות בסכנה ממשית אם לא ינקטו אמצעי ביטחון. יחד עם זאת, ישנן אוכלוסיות מסוימות החשופות לנזקים גדולים יותר. ביניהן – מבוגרים מעל גיל 60, בייחוד אם הם מתגוררים לבד ומתקשים לתקשר בעזרת עזרים טכנולוגיים כדי להודיע על מצוקה; תינוקות, ילדים וחולים במחלות שונות המגבילות את יכולתם לשתות ולמזוג בעצמם מים; חולים הנוטלים כדורים שמשפיעים על מאזן המים בגופם ואנשים ללא מזגן בבית. אנשים מקבוצות אלו צריכים להיות ערניים במיוחד. אם אתם מכירים אותם - שימו לב להתקשר ולבדוק בשלומם במהלך גלי חום. מחקרים מצביעים על כך שבאזורים קהילתיים יותר בהם השכנים מכירים זה את זה ישנם פחות מקרי מוות בעקבות אסונות בקרב אוכלוסיות בסיכון!
    ילדה שותה מים (צילום: shutterstock by Tatevosian Yana)
    שימו לב שהילדים שותים מספיק, בדקו מה שלום השכנים | צילום: shutterstock by Tatevosian Yana
  5. ממה כדאי להיזהר ואיך להגן על עצמנו מפני החום?
    ישנם מספר כללי מפתח שכל אחד ואחת צריכים להכיר בזמן גל חום: מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומטיולים; חשוב לשתות הרבה מים, וכדאי להשאר בבית במזגן ולהמעיט ביציאה החוצה. אם כבר יצאתם – הקפידו לחבוש כובע והגדילו את מספר העצירות בדרך. אל תקחו סיכונים מיותרים והיו ערים לאנשים סביבכם. סימנים להתייבשות או מכת חום יכולים לכלול חולשה, נזלת, סחרחורת, עייפות והתעלפות.