אנחנו תלויים באוכל מבושל, מתנחמים בו, מתגרים מהריח שלו ומהתמונות ברשתות החברתיות, תכניות הבישול הפכו מזמן ללהיט בכל בית שני, ובכל חג אנחנו מעמיסים על הצלחת תבשילים חמימים עד שמתפוצצים, אבל האם כך הטבע רצה? בספר מזון צמחי חי מאת ויקטוריה בוטנקו, טוענת המחברת שהבישול הוא לא חלק מהדרך שבה אנחנו אמורים לאכול.

בוטנקו מסבירה בספרה שהחיות בטבע אינן מבשלות, ושלא הגענו לעולם הזה עם תנור או כיריים הצמודים לגוף שלנו. בנוסף, מספרת בוטנקו, שלאחר 4 חודשים בהם ויתרה על הבישול, פתאום קרו לה כמה דברים וביניהם: יותר זמן פנוי – כי בישול דורש זמן רב, שהיא פחות רעבה, ושהמחלות שלה ושל משפחתה נעלמו כלא היו בזכות התמדה באכילה של מזון חי וריצה. והיא לא היחידה.

מיכל אפלבוים להב, בת 51 מתל אביב, אובחנה בדלקת חוליות מקשחת, שנחשבת למחלה חשוכת מרפא ופסודוטיומר צרברי, שהיא מחלה שמתנהגת כמו גידול במוח. לאחר שסבלה במשך שנים מתופעות בגוף ובנפש כמו התקפי חרדה קשים, וכל התרופות הקונבנציונליות לא סייעו למצבה, התוודעה מיכל לתורת הבריאות הטבעית ולאורח חיים בריא. עם הזמן, הפסיקה לאכול מזון מבושל ועברה לרואו פוד.

כבר 5 שנים שמיכל בקושי נוגעת במזון מבושל והיא מספרת שחייה השתנו מקצה לקצה: "מבחינת הפסודיו, נעלמו כל ההתקפים; ומבחינת דלקת החוליות המקשחת, אמנם לא הבראתי אבל אין לי ספק שהצלחתי להקל על עצמי וממש הצלתי את עצמי בזה שעברתי לרואו פוד".

ואת אוכלת היום רק מזון רואו?

"לא. מדי פעם אני אוכלת מזון מבושל נקי, אבל כשאני אוכלת מזון מבושל הכאבים מתגברים וכשאני אוכלת רואו, הכאבים מופחתים".

מיכל אפלבוים להב (צילום: גיליה בן גד)
צילום: גיליה בן גד

ומה עם עם המצב הנפשי?

"החרדות שהיו לי נעלמו לחלוטין, בזכות הפירות. הפירות והירקות זה ניוטריינטים שהגוף שלנו צריך אותם, אני בונה את עצמי מחדש בזכות הפירות והירקות. מה שמזין אותנו זה המינרלים והוויטמינים שבפירות ובירקות, זה מחייה אותי, ומחזיר לי אנרגיות מגיל 20 למרות הקושי והכאבים של המחלה."

יש לך טיפ למי שרוצה לשלב את תורת הרואו פוד בחייו?

"חשוב שתבינו שכדי להבריא ולהרגיש טוב, לא מספיקה רק תזונה, זה אורח חיים מלא, חשוב גם לצאת לשמש ולעשות פעילות גופנית, לדעת לנשום נכון, להוריד סטרס, ללכת לישון מוקדם ולקום מוקדם ואי אפשר להתמקד רק בתזונה, זה לא עובד רק תזונה".

 הגוף משתנה

משה שבת בן 35 מבת עין, אימץ לפני שנתיים את התזונה החיה, למעט שבתות, אירועים ושמחות "אני לא נוקשה מדי עם עצמי אבל אני נמצא בתודעה של רואו פוד ומאוד נהנה מהירקות והפירות. כל הגוף שלי השתנה".

איך זה מתבטא?

"אני קליל יותר, האנרגיה עלתה לי, מרגיש פחות עייף, אנרגטי יותר, בלוטות הטעם משתנות ואני מרגיש טעמים בתחושה חדשה, לאט לאט למדתי לאהוב דברים שלא אהבתי, הגוף ממש משתנה ברואו פוד".

איך התזונה הזו מסתדרת עם קריירה?

"אני רקדן, והייתי רוקד 6 שעות בסטודיו, עכשיו אני הרבה יותר אנרגטי, ובנוסף, יש לי כמעט אפס הפרשות, אני מזיע הרבה פחות ובקושי מריחים ריח. אני כבר שנתיים לא משתמש בדיאודורנט כי אין צורך".

איך הבריאות שלך הייתה לפני?

"לפני שהייתי ברואו פוד, תמיד סבלתי מצינון כרוני, במיוחד בבוקר, ורוב החיים שלי לא הייתי נושם טוב מהאף. כשעברתי לרואו פוד, ההתקפים נהיו בהדרגה יותר עדינים. גם יכולת ההחלמה של הגוף טובה יותר. למשל, הייתה לי דלקת בברך והיא עברה לי תוך מספר שעות. אני יכול להיות חולה ולהחלים תוך חצי יום. לאחרונה הייתה שבת שהפרזתי באכילה, במוצאי שבת שילמתי את המחיר בשירותים עם כאבי בטן ולמחרת בבוקר כאילו לא היה. דברים כאלו יכלו פעם להשבית אותי בעבר לכמה ימים. חוץ מזה, שהגעתי לחיטובים שגם אף פעם לא הצלחתי להגיע אליהם".

משה שבת (צילום: באדיבות המצולם)
צילום: באדיבות המצולם

ומה קורה עם מסת השריר? היא לא יורדת? איך זה מסתדר עם כל האימונים?

"אני משתדל להגיע לחלבון עם 40 שקדים ביום או עדשים מונבטות, הרבה עלי חסה. אני מתאמן הרבה, ויש לי מסת שריר מכובדת ועדיין יש לי הרבה מה לאכול".

"אנשים שואלים אותי מה לקחתי"

לוטם גפן ויצמן, בת 37 מפרדס חנה, התוודעה לרואו פוד לפני 8 שנים ומאז היא מספרת שכל ההגדרה שלה לבריאות השתנתה. "על פניו, הרגשתי בסדר והחשבתי את עצמי כבן אדם בריא, לא הייתה לי מחלה אקוטית שמנעה ממני לתפקד, אבל יחד עם זאת, היום אחרי שאני כבר בתזונת הרואו פוד, אני מבינה שלא להיות חולה זה לא אומר להיות בריא".

מה זאת אומרת?

"סבלתי מכל מיני עניינים כרוניים שלא ייחסתי אליהם משמעות. סבלתי ממעי רגיז ונפיחויות בבטן, היו לי המון פצעים בעור, סבלתי מכאבי מחזור מטורפים שגורמים לי לבטל דברים שאני עושה, הרגשתי כל הזמן עייפה, היו לי נפילות אנרגיה, תת פעילות בבלוטת התריס, והייתי 20 קילוגרמים יותר מעכשיו. רק אחרי שכל התופעות האלו התחילו להיעלם מחיי, הבנתי שבריאות זה כשאתה באנרגיית שיא, שהכל עובד בחיים וזה לא רק לא להיות חולה" היא מסבירה.

 "פתאום ממי שסובלת מעור מלא בפצעים בכל מיני מקומות בפנים ובגוף, העור שלי הפך חלק וזוהר, ומבחינת אנרגיה זה אין מה לדבר. פעם היו לי נפילות אנרגיה ועכשיו אנשים שואלים אותי מה לקחתי, כי אני באמת מאוד אנרגטית ושמחה כל הזמן. יש מין חיוניות כזו ובהירות מחשבתית. היום כשאני אוכלת מבושל מדי פעם אני מרגישה קצת כבדות, אפילו שזה בלי שמן ובלי תיבול, רק ירקות. כשאתה אוכל רואו פוד אתה כמו בסוג של היי".

לוטם גפן ויצמן (צילום: באדיבות המצולמת)
צילום: באדיבות המצולמת

לפני 15 שנה אמא של לוטם חלתה בסרטן, והרופאים הודיעו לה שיש לה עוד שבועיים לחיות. היא ניסתה לעזור לה בכל דרך אפשרית והיא מספרת שהחזיקה מעמד בסופו של דבר במשך 7 חודשים. כשאמה נפטרה, נחשפה לוטם אל דרך הבריאות הטבעית. "אמא שלי נפטרה בגיל 46 וזה ה'למה' שלי והסיבה שמחזיקה אותי, הבטחתי לעצמי שאני אהיה אמא צעירה ובריאה וסבתא צעירה ובריאה".

ומעבר לסיבה הבאמת חזקה הזו, מה עוזר לך להתמיד כבר 8 שנים?

"כל ערב אני ואחותי שולחות אחת לשנייה מה אכלנו ואיך התאמנו, כבר עשור, זה מאוד עוזר".

ומה קורה באירועים ושמחות?

"ברוב הזמן אני או אוכלת לפני האירוע, או שאני פשוט דואגת לעצמי להביא את האוכל שלי, או שאני יודעת שיהיה לי שם משהו שמתאים לי כמו סלט גדול. יש כאלו שזה אפילו נכון עבורם פעם בשבוע לצאת קצת מהשגרה וגם אני עושה את זה מדי פעם, אבל אם אני אוכל משהו שהוא מחוץ לתפריט אז זה יהיה הפטיש שלי – חומוס ביתי, ואז אני אנגב אותו עם ירקות או עם עלי חסה."

יש לך טיפים למי שרוצה להתחיל לשלב את הרואו פוד בחייו?

  1. קודם פירות – "הטיפ הכי קל שכל אחד יכול לעשות, זה להתחיל ארוחה ראשונה על הבוקר עם פירות על בטן ריקה וזה יכול להיות פירות שלמים, שייק או סלט פירות אבל שהארוחה הראשונה ביום תהיה פירות עד לשובע."
  2. סלט בכל ארוחה – "מבחינתי בכל ארוחה ולא משנה מה אתם אוכלים, שלפחות חצי מהארוחה תהיה עם ירקות חיים ועדיף אפילו להתחיל אותה. גם אם אתם בארוחת חג, תתחילו עם הסלטים ורק לאחר מכן תעברו לפחמימות ולדברים האחרים."
  3. מים – "הזכירו לעצמכם לשתות יותר מים או חליטות ללא המתקה, 2 כוסות מים בבוקר ובמהלך היום להיות עם בקבוק צמוד ובחורף עם תרמוס."


 *תוכן זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.