בעיניי אין כמו פיתות טריות. זה כנראה קשור לעובדה שכילדה ירושלמית, פיתות משוק מחנה יהודה היו מצרך יסוד בבית שלנו, בדיוק כמו ביצים, לחם וחלב. הסנדוויץ' של ארוחת העשר היה לרוב פיתה מלאה בכל טוב, והפיתות שאמא שלי נהגה להכין עבורי בכל בוקר עם חביתה ועגבנייה ליוו אותי גם בחלק מהשירות הצבאי, ואפילו בשנה הראשונה באוניברסיטה. רק בעשור האחרון, במסגרת הקיצוץ הקלורי שנכפה עליי עם השנים, פיתות הפכו למוקצות מחמת ערכן הקלורי הגבוה, ואם כבר אני חוטאת בחצי פיתה - רצוי שתהיה מקמח מלא.

פיתות ביתיות (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
פיתות ביתיות. מצרך יסוד בכל בית | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

אף על פי שאני מרבה לאפות לחמים ולחמניות ביתיות וממעטת לקנות כאלו מוכנים, הכנה של פיתות בבית תמיד נראתה לי פרויקט מורכב מדי, כזה שמצריך תנאים שבמטבח הביתי קשה להשיג. המתכון הבא מוכיח שזה ממש לא כך ושהכנה של פיתות נהדרות היא פשוטה לחלוטין.

מכינים בצק שמרים ומחלקים אותו לכ-10 כדורים שווים בגודלם.

פיתות ביתיות (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מכינים בצק, קורצים עיגולים. פשוט, לא? | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

על גבי משטח מקומח קלות מרדדים כל כדור בצק לעיגול בעובי כ-1/2 ס"מ. משתדלים לא לרדד דק מדי (אך גם לא עבה מדי), וכמו כן משתדלים שהעובי יהיה אחיד. שני האלמנטים האלו ישפיעו על הכיס שנוצר במהלך האפייה.

פיתות ביתיות (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מרדדים לחצי ס"מ. שימו לב, האחידות חשובה פה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה מקומח קלות, ומניחים למשך כ-30 דקות. בינתיים מחממים תנור לחום גבוה. רגע לפני שמכניסים את התבנית לתנור, הופכים בעדינות בעזרת מרית כל עלה בצק, כך שפניו יפנו כלפי מטה, אל התבנית. גם השחרור של עלה הבצק מסייע ביצירת הכיס.

פיתות ביתיות (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
הופכים בזהירות בזהירות | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

אופים כ-10 דקות (ואפילו פחות, רק עד שהפיתות תופחות ומזהיבות). אפשר ומומלץ להיצמד לתנור בדקות הראשונות כדי לראות איך נוצר הקסם ועלה הבצק מקבל כיס תפוח. מוציאים מהתנור ומיד מכסים במגבת מטבח עד לצינון כמעט מוחלט.

פיתות ביתיות (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מכסים מיד מיד במגבת | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

פיתות ביתיות

המצרכים (ל-10 פיתות בינוניות):
3 וחצי כוסות (490 גרם) קמח
1 כפית (6 גרם) מלח
2 כפיות (8 גרם) סוכר
2 כפיות (10 גרם) שמרים יבשים
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית
ככוס ורבע (300 מ"ל) מים פושרים

אופן ההכנה:

1. מנפים את הקמח לתוך קערת המיקסר. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים גם את השמרים ומערבבים שוב. מחברים את וו הלישה, מוסיפים את שמן הזית ומפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה. תוך כדי פעולת המיקסר מוסיפים בהדרגה את המים הפושרים, עד לקבלת בצק רך. ממשיכים ללוש עוד כ-10 דקות.

2. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומחלקים ל-10 כדורים שווים בגודלם. בעזרת מערוך מרדדים כל כדור לעיגול בעובי של כחצי ס"מ (משתדלים לשמור על עובי אחיד של הבצק). מעבירים בזהירות לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה מקומח קלות. מתפיחים כ-30 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-220 מעלות.

3. רגע לפני שמעבירים את התבנית לתנור הופכים בעדינות כל פיתה, כך שפניה יפנו למטה. אופים 8-10 דקות, או עד שהפיתות תופחות מאוד ומזהיבות קלות. מוציאים מהתנור ומכסים מיד במגבת מטבח. מצננים.

* הפיתות נשמרות יום אחד בלבד בטמפרטורת החדר, אך ניתן לשמור אותן תקופה ארוכה במקפיא כשהן עטופות היטב.

* לפיתות מקמח מלא ממירים את הקמח הלבן בכמות זהה של קמח מלא טחון דק (להשיג בחנויות הטבע או המזון האורגני ובחלק מרשתות השיווק).

פיתות ביתיות (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
פיתות. ולא סתם, אלא כאלה שהכנתם לבד! | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

בקרו בבלוג של חן: מתוקים שלי

פרגנו גם לחברים את הפיתות האלה

>> בשבוע שעבר הכנו עוגת שוקולד לבן ופיסטוק חגיגית
>> והנה שני מתכוני פסטה מעולים, למי שעוד זקוק לפחמימות